Már otthon is ki lehet nyomtatni az internetes vonatjegyet

MTI Sajtóadatbank, 2011. november 22. 14:11

November közepétől már nemcsak a nagyobb állomásokon található automatáknál, hanem bárhol ki lehet nyomtatni a MÁV-START-nál interneten vásárolt belföldi vasúti menetjegyet - jelentette be Kővári Zsolt, a MÁV-START Zrt. vezérigazgatója kedden, sajtótájékoztatón Budapesten.

    Elmondta: tapasztalatuk szerint november 14-től egy hét alatt belföldi járataikra 20 ezer menetjegyet vásároltak interneten, és ennek 7-8 százalékát már otthon nyomtatták ki.
    Kérdésre válaszolva Nemes Anikó, a MÁV-START projektvezetője közölte, hogy a fejlesztés beruházási költsége 52 millió forint, ebbe bele tartozik az informatikai megoldás kifejlesztése, illetve a jegyellenőrzéshez szükséges 1.450 okostelefon beszerzése.
    Kővári Zsolt elmondta, hogy a MÁV-START 2008-ban indította el az internetes jegyértékesítési rendszerét. Azóta a szolgáltatást egyre többen választják, jelenleg 40 ezer aktív felhasználójuk van, és 1 millió jegyet vásároltak online. Céljuk, hogy a következő időszakban az interneten vásárolt menetjegyek arányát a jelenleg 2,5-3 százalékról 15 százalékra növeljék - mondta a vezérigazgató.
    A vezérigazgató szólt arról, hogy fokozatosan fejlesztik a jegyértékesítési rendszert. Kérdésre válaszolva elhangzott, hogy a MÁV-START nemzetközi járataira azt követően lehet kiterjeszteni az interneten vásárolt jegyek otthoni nyomtatását, ha a külföldi vasúttársaságok az ellenőrzés technikai kérdésében megegyeznek.
    A MÁV-START tájékoztatása szerint az otthoni nyomtatású belföldi menetjegyeket, pót- és helyjegyeket az interneten az utazás előtt már akár 60 nappal meg lehet vásárolni. A visszaélések elkerülése érdekében az otthon nyomtatott jegyek - az európai vasutak gyakorlatát követve - egy adott napra, és meghatározott vonatra érvényesek, névre szólóak és nem átruházhatók.
    A menetjegyet A/4-es méretű fehér papírra kell kinyomtatni, az azonosítást kétdimenziós pontkód szolgálja. A vonalkódot okostelefonon olvassa le és érvényesíti a jegyet a kalauz a vonat fedélzetén.
    A MÁV-START tájékoztatása szerint az otthon nyomtatott jegyek a MÁV és a GYSEV vonalain egyaránt érvényesek.
    Amennyiben az utas nem használja fel az otthon nyomtatott menetjegyét, akkor csak az online vásárlási felületen kezdeményezheti a visszatérítést legkésőbb a vonat indulás előtt egy órával - közölte a MÁV-START Zrt.

Kulcsszavak: onlineszolg utazás MÁV

Színes ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Megéri-e az elektromos autózás?

Az elektromos autók használata ugyan már nem új keletű dolog, mégis még mindig nagyon megosztó témának számít. Vannak megrögzött ellenzői és szinte már vallásos áhitattal tisztelői is ennek a közlekedési eszköznek, de az igazság vélhetően valahol a kettő között lesz. Nagyban múlik ugyanis sok dolog azon is, hogy milyen felhasználói szokásaid vannak a mindennapokban. A következő cikkben azonban összegyűjtöttük az elektromos autózás néhány pozitívumát.

2023. június 19. 09:31

Mire jók a chatbotok?

Éjjel-nappal elérhető chates ügyfélszolgálatot fenntartani igen költséges. A legtöbb weboldal számára nem is érné meg. Van azonban egy módszer, amivel jelentősen lehet növelni a felhasználói élményt, mégpedig chatbot használatával.

2023. június 16. 10:27

Hogyan válassz szoftverfejlesztő céget 5 lépésben?

Ha jelentős tőkét, erőforrásokat és időt fektetsz be egy szoftverfejlesztési projektbe, akkor egyáltalán nem mindegy, hogy milyen cégnek szervezed ki az adott feladatot.

2023. április 24. 09:12

Hát persze hogy dráma!

A Super Bowl reklámjai kapcsán szinte minden évben születik egy cikk Amerikában élő és dolgozó barátunk, Horváth Laci tollából, az idén azonban a marketing mellett szó esik az izgalmakról és a bírókról is...

2023. február 15. 23:01

Digitalizáció a KKV-knál - ahogy a mesterséges intelligencia látja

Manapság mindenki mindenről a ChatGPT-t kérdezi meg, úgyhogy - gondoltam - mi is kipróbáljuk, megnéztük, hogy milyen hírt írna a mesterséges intelligencia arról, hogy hol tart a digitalizáció Magyarországon a kis- és középvállalkozásoknál. Íme:

2023. február 4. 21:32

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09

Nők az informatikában – Számít a nemek aránya a munkahelyen?

2024. március 12. 20:53

Szemünk előtt zajlik az e-kereskedelem mohácsi csatája

2024. március 6. 13:05