Fidesz: egységes mobiltelefonos fizetést mindenféle közlekedésnél!

MTI Sajtóadatbank, 2011. december 1. 09:33

Egységes mobilfizetési rendszer kialakítását kezdeményezi a fideszes Láng Zsolt a parlamentnek szerdán benyújtott törvényjavaslatában. Eszerint nemcsak a parkolási és az útdíjat, illetve az úthasználati díjat lehetne mobiltelefonnal fizetni, hanem a helyi és távolsági közúti, vasúti és vízi személyszállításért fizetendő díjakat is. Az értékesítést egy kizárólagos állami tulajdonú szervezet végezhetné.

   A II. kerület kormánypárti polgármestere indoklásában azt írta: jelenleg a parkolási szolgáltatásokat a társaságok értékesítik, a személyszállításért a szolgáltatók szednek díjat, míg az úthasználatért az Állami Autópálya Kezelő Zrt. Véleménye szerint ebből egyenesen következik a széttagoltság, a szolgáltatók tárgyalási potenciálja pedig korlátozott a továbbértékesítést végző cégekkel szemben.
    A javaslat ezt úgy küszöbölné ki, hogy az említett szolgáltatások mobilfizetési rendszeren keresztül történő értékesítése egy állami tulajdonú szervezet kizárólagos joga lenne. Az állami társaság bevételét a szolgáltatásoktól kapott továbbértékesítési árrés, és az ügyfelektől kapott - rendeletben rögzített mértékű - kényelmi díj jelentené.
    Az indítvány az átmeneti rendelkezések között előírná, hogy a törvény hatálya alá tartozó tevékenységet végző szervezetek kötelesek átadni az ügyfeleik regisztrációját és számlaegyenlegét "a nemzeti mobilfizetési társaságnak", lehetővé téve a zökkenőmentes átállást.
    Láng Zsolt részletes indoklása szerint a központosított mobilértékesítésű szolgáltatások körébe azokat az állami vagy önkormányzati szolgáltatásokat sorolná, amelyek a felhasználók széles körét érintik, és amelyek esetében hazai vagy külföldi tapasztalatok alapján rendelkezésre állnak megfelelő mobilfizetési technológiák. Emellett lehetővé tenné, hogy e szolgáltatások körét később kiterjesszék.
    A törvényjavaslat a parkolási és az útdíjak esetében 2012. július 1-jén, a személyszolgáltatási szolgáltatások esetében 2013. január 1-jén lépne hatályba.

Kulcsszavak: mobilszolg

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09