Kármán Tódor-díjjal tüntette ki az Ericsson Magyarországot a Nemzeti Erõforrás Minisztériuma

forrás Prim Online, 2011. december 18. 10:08

Kármán Tódor-díjjal jutalmazta az Ericsson Magyarországot a Nemzeti Erőforrás Minisztériuma. Az elismerést a vállalat a magyarországi közép- és felsőfokú oktatás támogatásáért, a természettudományos és műszaki képzés színvonalának emeléséért és a hazai tudományos kutatásban nyújtott kiemelkedő teljesítményéért vehette át.

A díjat olyan magánszemélyek és vállalkozások kaphatják, akik szakmai közreműködéssel és jelentős természetbeni vagy anyagi támogatással járulnak hozzá a magyarországi köz- és felnőttoktatás, a tudományos kutatás ügyének előremozdításához. Az idén tizenegyedeik alkalommal adományozott elismerést minden évben öten vehetik át, ugyanaz a jelölt csak ötévente egyszer részesülhet a díjban. Az Ericsson Magyarország számára az idei a második kitüntetés, miután 2000-ben egyszer már odaítélték a díjat a vállalatnak.

 
A bizottság a díj odaítélésekor áttekintette és értékelte a vállalat elmúlt években tett kezdeményezéseit és sikerre vitt programjait, kiemelve közülük a legeredményesebbeket.
 
Az Ericsson Magyarország évek óta jelentős összegű támogatást nyújt hazai felsőoktatási intézményeknek. A Budapesti Műszaki Egyetem Villamosmérnöki és Informatikai Karán 1992 óta, majdnem húsz éve, működik az Ericsson támogatásával létesült Nagysebességű Hálózatok Laboratórium (High Speed Networks Laboratory- HSN Lab). 2000-ben az Eötvös Lóránd Tudományegyetem Természettudományi Karán megalakult a Kommunikációs Hálózatok Laboratórium (CN Lab – Communication Network Lab) – ez volt az Ericsson másodikként megvalósult egyetemi laborja Magyarországon. A vállalat 2008-ban a BME Elektronikus Eszközök Tanszékével együttműködve létrehozta a hazánkban egyedülálló, hardverkutatással foglalkozó Komplex Hardvertervező Laboratóriumot, melyet a 2011 júniusában átadott Szoftvertechnológiai Laboratórium követett, az ELTE Informatikai Karán. Végül 2011 decemberében a vállalat a mikrohullámú távközlési eszközök trevezésére és szimulációjára specializált    hardverfejlesztő laboratóriumot adott át a Budapesti Műszaki Egyetemen. Az öt egyetemi laboratórium a vállalat nemzetközi kompetencia központjaként csatlakozott az Ericsson globális tudáshálózatához. 
 
A vállalat mindeközben nagy hangsúlyt fektet az egyetemi hallgatók képzésére is: 20 éve folyamatosan támogatja a TDK versenyeket, és ösztöndíjakkal segíti a legjobb tanulókat. 
 
Az egyetemi fejlesztések mellett a közoktatás támogatásában nyújtott szerepvállalást is értékelték a bizottság tagjai. Az Ericsson 1995 óta folyamatosan támogatja a korábban megszűnés fenyegette Középiskolai Matematikai Lapokat, közreműködésének köszönhetően az 1894-ben útjára indított patinás kiadvány mind a mai napig fennmaradhatott. A vállalat 1999-ben megalapította az Ericsson-díjat, hogy hozzájáruljon a természettudományos alapképzés színvonalának emeléséhez. A díjat olyan, matematikát és fizikát oktató pedagógusok kapják, akik kiemelkedő eredményeket érnek el tantárgyuk népszerűsítésében és a tehetséggondozásban. A vállalat ugyanebben az évben csatlakozott a Rátz Tanár Úr Életműdíj megalapításhoz, amelyet minden évben nyolc középiskolai tanár vehet át a pályafutása során nyújtott kiemelkedő teljesítményéért. 
 
Az Ericsson mindemellett támogatja a példaértékű eredményeket felmutató közép- és általános iskolai természettudományos oktatást. 
Kulcsszavak: oktatás díj Ericsson-hu

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09