Hackertámadás érte a Stratfor amerikai elemző portált

MTI Sajtóadatbank, 2011. december 28. 06:46

Hackertámadás érte a Stratfor honlapját. A befolyásos amerikai biztonsági elemző csoport weboldalát kedden reggel sem lehetett használni, a látogatókat a karbantartás felirat fogadta.

Az Anonymous nevű ismert hackercsoport a hétvégén egy Twitter-üzenetben közölte, hogy feltörte a texasi központú elemző cég honlapját. A hackerek azt állították, hogy a Stratfor ügyfeleihez tartozó hitelkártyaszámokat, jelszavakat és egyéb személyes információkat loptak el. 
 
Az Anonymous - amely közölte, hogy azért tudta az adatokat ellopni, mert azok nem voltak kódoltak - az utóbbi napokban több olyan linket is közzétett, amelyek révén az információk fellelhetők.
 
A Stratfor figyelmeztetett: érintett ügyfeleik és támogatóik, főleg azok, amelyek bírálták a hackertámadást, annak a veszélynek vannak kitéve, hogy érzékeny adataik további portálokon is megjelennek. A cég a támadást követően Facebook oldalán kommunikált, honlapja működését és az emailforgalmat felfüggesztette.
 
A texasi elemző csoport - amelynek ügyfelei között szerepel az amerikai védelmi minisztérium, több kormányzati szervezet, biztonsági vállalat és médiaügynökség, további az ENSZ néhány intézménye is - csak annyit közölt a honlap feltörésével kapcsolatban, hogy az ügyben nyomozás indult. Egyes értékelések szerint a hackerek több mint 100 ezer magánszemély és több ezer cég adataihoz fértek hozzá.
 
Az Anonymous korábban felelősséget vállalt több olyan pénzügyi intézmény elleni hackertámadásért, amelyek ellenezték a titkos diplomáciai iratokat kiszivárogtató Wikileaks portál működését és felléptek annak alapítója, Julian Assange ellen. Állítólag ez a hackercsoport törte fel a közelmúltban a szíriai védelmi minisztérium honlapját is, tiltakozásul a kormányellenes tüntetőkkel szembeni véres fellépések miatt. Az Anonymous figyelmeztetett: újabb támadásokat készül végrehajtani a héten.
Kulcsszavak: hacker

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50