Milliárdos bírságot fizet vesztegetés miatt a Magyar Telekom

MTI Sajtóadatbank, 2011. december 30. 09:57

A Magyar Telekom végleges egyezséget kötött az Amerikai Egyesült Államok Igazságügyi Minisztériumával (DOJ) és az Egyesült Államok Értékpapír- és Tőzsdefelügyeletével (SEC) a társasággal kapcsolatos vizsgálatainak egyezség útján történő lezárásáról - közölte a Magyar Telekom a BÉT honlapján csütörtökön.

    A Magyar Telekom bejelentette: kétéves időtartamú, vádemelés elhalasztásáról szóló megállapodást kötött a DOJ-vel, amelynek értelmében a DOJ a külföldön kifejtett korrupt gyakorlatokról szóló törvény (FCPA) vesztegetésellenes rendelkezéseinek egyszeri és az FCPA pénzügyi nyilvántartásokkal kapcsolatos rendelkezéseinek kétszeri megsértésével vádolja. A megállapodás alapján a DOJ csütörtökön vádiratot nyújtott be az Egyesült Államok illetékes körzeti bíróságán.


    A Magyar Telekom a megállapodás szerint beismerte a DOJ által állított tényeket, és elismerte felelősségét a vádiratban megjelölt cselekmények vonatkozásában. A társaság vállalta, hogy 59,6 millió amerikai dollár (14,3 milliárd forint) összegű büntetőjogi pénzbírságot fizet, hogy együttműködik a DOJ-vel jövőbeli vizsgálatokban, hogy tartózkodik az Egyesült Államok szövetségi büntetőjogának megsértésétől, hogy továbbra is működteti a megfelelőségi programját, és hogy erről a megállapodás időtartama alatt évente jelentést tesz a DOJ-nek.


     A DOJ a vádakat a kétéves időtartam elteltével ejti, kivéve, ha a társaság megszegi a megállapodás feltételeit. A megállapodás az illetékes körzeti bíróságának jóváhagyása után lesz hatályos.


    Ezen kívül, a Magyar Telekom arról tájékoztatott, hogy a SEC keresetlevelet és egy javasolt végleges ítéletet nyújtott be a társasággal szemben az Egyesült Államok egy másik, az ügyben illetékes körzeti bíróságán. A Magyar Telekom - mint közleményében ismertette - anélkül, hogy akár beismerné, akár tagadná a keresetlevélben szereplő állításokat, hozzájárult a keresetlevél benyújtásához és a végleges ítélethez az SEC vizsgálatának lezárása érdekében.


    A Magyar Telekom szerint a keresetlevél az FCPA vesztegetésellenes, pénzügyi nyilvántartásokkal és belső kontrollokkal kapcsolatos rendelkezéseinek magánjogi megsértésére vonatkozó állításokat tartalmaz. Amennyiben a bíróság jóváhagyja, a végleges ítélet véglegesen eltiltja a társaságot ezen rendelkezések megsértésétől; valamint 25,2 millió amerikai dollár (6,1 milliárd forint) „vagyoni előny elvonása” (disgorgement), továbbá ezen összegre 6,0 millió dollár (1,4 milliárd forint) kamat megfizetésére kötelezi a társaságot.


    A Magyar Telekom felhívta a figyelmet, hogy az általa az igazságügyi minisztérium és az SEC vizsgálatainak egyezség útján történő lezárása keretében fizetendő összesen 90,8 millió amerikai dollár (21,8 milliárd forint) összegre a társaság korábban céltartalékot képzett.
    A magyar vállalat közleményében hangsúlyozta, hogy "a két végleges egyezség tükrözi, hogy a DOJ és az SEC értékelte a társaság önmagára vonatkozó bejelentéseit, alapos belső vizsgálatát, javító intézkedéseit és együttműködését a DOJ és az SEC vizsgálataival". Kiemelte: a társaság számos javító intézkedést léptetett életbe a vizsgálatok során feltárt problémák kezelése érdekében.


    Ezen intézkedések között szerepel a társaság belső kontrolljainak módosítása és továbbfejlesztése, valamint a megfelelőségi program bevezetése. A megfelelőségi program elősegíti a társaság megfelelőségi szabályainak és folyamatainak ismeretét; a rendszer magában foglalja a munkavállalók képzését, egy etikai vonal működtetését, valamint a munkavállalók és a leányvállalatok monitoringját és a velük való kommunikációt. A társaság továbbra is teljes mértékben elkötelezett a felelős társasági működés iránt - szögezte le a Magyar Telekom.


    A SEC csütörtöki közleményben erősítette meg a megállapodás létrejöttét.
    Az amerikai pénzpiaci felügyelet azzal vádolja a Magyar Telekom három vezetőjét, hogy kitervelt, jóváhagyott és végrehajtott egy olyan akciót, amelynek keretében macedón hivatalnokokat vesztegettek meg 2005-ben és 2006-ban. Céljuk az volt, hogy megakadályozzák egy új versenytárs megjelenését a piacon, és, hogy kedvezőbb szabályozói elbánásban részesüljenek.
    A SEC által vádolt korábbi vezetők Straub Elek egykori elnök-vezérigazgató, Balogh András és Morvai Tamás stratégiai igazgatók.


    Mint a SEC közleményében írja: a Magyar Telekom macedóniai leányai törvénybe ütköző, mintegy 6 millió dollárt kitevő kifizetéseket tettek hamis tanácsadói és marketing szerződések formájában.


    A SEC szerint ugyanezen vezetők 2005-ben egy másik ügylet keretében, Montenegróban 9 millió dollárt folyósítottak négy hamis szerződéssel az állami telekommunikációs vállalat privatizálásának kapcsán.


    Az amerikai pénzpiaci felügyelet a Magyar Telekom anyavállalata, a Deutsche Telekom AG ellen is vádat emelt, pénzügyi jelentéseinek elkészítésére vonatkozó, illetve a belső kontrolling szabályainak megsértése miatt. A német anyavállalat 4,36 millió dolláros bírság megfizetésében állapodott meg az amerikai igazságügyi minisztériummal.


    Kara Novaco Brockmeyer, a SEC FCPA végrehajtási osztályának vezetője a közleményben úgy fogalmazott: "a Magyar Telekom vezetői hamis szerződéseket használtak arra, hogy korrupt kifizetésekben több millió dollárt folyósítsanak külföldi hivatalnokoknak, akik segítettek a versenytársak távoltartásában és üzletek megszerzésében". "Szándékosan úgy építették fel a csalást, hogy megkerüljék a belső ellenőrzést, majd amikor kérdések merültek fel a "tanácsadói szerződéseket" illetően, "marketing szerződésekké" alakították át őket, hogy elkerüljék a kivizsgálást és, hogy meghosszabbítsák az ügyletet" - tette hozzá.

Kulcsszavak: jog Magyar Telekom

Prim.hu - Kiemelt hír ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Eldőlt, hogy kik képviselik Magyarországot a Nemzetközi Informatikai Csapat Diákolimpián

Két magyar csapat jutott tovább a Szíriában megrendezésre kerülő Nemzetközi Informatikai Csapat Diákolimpiára (IIOT). A világverseny nemzeti előválogatójaként szolgáló Kódkupát március 10-én rendezte meg a Neumann Társaság az Algo Pro Club és a Budapesti Fazekas Mihály Gimnázium együttműködésével. A hiánypótló csapatverseny nagy hangsúlyt helyez a csapattagok közötti kooperációra, ami a vállalati munkakultúrára is felkészíti a fiatalokat.

2024. március 20. 16:03

MI festőrobot szórakoztatta a nézőket a Magyar Ifjúsági Robot Kupán

Az előző évek közkedvelt versenyszámaival, így többek közt a robotszínházzal, robotfocival és a menekítő robotok mérkőzésével zajlott le a 17. Magyar Ifjúsági Robot Kupa (MIRK) Nyíregyházán. A versenyt a Neumann Társaság megyei szervezete, a Nyíregyházi Egyetem és a Magyar Robot Kupa Alapítvány szervezésében, a Neumann Társaság kiemelt szakmai támogatásával bonyolították le.

2024. március 12. 19:17

Újabb Apple Premium Partner üzlettel erősít az iSTYLE a Westendben

Az iSTYLE, az Apple termékek vezető hazai viszonteladója, a mai napon megnyitotta második Apple Premium Partner üzletét a Westend City Centerben. A lépés fontos mérföldkő az iSTYLE életében, hiszen az új flagship store árukínálata, magasan képzett munkatársai és minőségi szolgáltatásai még közelebb hozzák az ikonikus Apple Store-ok vásárlási élményét a hazai közönséghez.

2024. március 8. 18:00

Google atombomba: kombinált Core, Spam és HCU algoritmus frissítés egyszerre

A Google a tegnapi napon bejelentette, hogy több intézkedést is bevezet, amelyek célja a keresési eredmények minőségének javítása.

2024. március 6. 14:39

Átadták a Marketing Diamond Awards győzteseinek járó díjakat

Február 7-én, a MARKETING TRENDFORUM keretén belül, az ETELE CINEMA-ban rendezett eseményen adták át a Marketing Diamond Awards 2023-as elismeréseit. Idén a Pentacom lett az „Az Év Ügynöksége”, míg a Billingo Technologies Zrt. érdemelte ki az „Az Év Vállalata” díjat. A 34 tagú, meghatározó hazai hirdetőkből és ügynökségi szakemberekből álló zsűri szavazatai alapján „Az Év Marketingnagykövete” címet a Kiszervezett Marketing kapta. 

2024. február 14. 12:59

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09

Nők az informatikában – Számít a nemek aránya a munkahelyen?

2024. március 12. 20:53

Szemünk előtt zajlik az e-kereskedelem mohácsi csatája

2024. március 6. 13:05