Terjed a digitális földfelszíni tévézés

MTI Sajtóadatbank, 2012. január 4. 09:22

Terjed a digitális földfelszíni tévézés az Ipsos felmérése szerint, amely kimutatta, hogy földfelszíni adást a háztartások 21 százaléka vesz igénybe, ezen belül 260 ezer háztartás az ingyenes MindigTv digitális szolgáltatását használja.

    A csaknem 3,8 millió magyarországi háztartás közül körülbelül 3,2 millióban van valamilyen előfizetéses televíziós szolgáltatás. A fennmaradó mintegy 600 ezer háztartásban a tető- vagy
szobaantennával szabadon fogható analóg és digitális földfelszín sugárzású műsorokat, vagy ingyenesen elérhető műholdas adásokat
néznek.
    Az Ipsosnak a digitális földfelszíni televízió sugárzásról (DVB-T) készített kutatásából kiderül az is, hogy a háztartások 70 százalékában hallottak már a digitális televíziós műsorszórásra történő átállásról, de az analóg sugárzás lekapcsolásának időpontjával kapcsolatban nagy a bizonytalanság. Ugyanakkor a tippelők leggyakrabban 2012-t jelölték meg a lekapcsolás várható évének.
    A kétezer háztartás megkérdezésével végzett kutatás szerint a MindigTV szolgáltatást igénybe vevők kétharmada korábban más fizetős tévészolgáltatást is vásárolt. Az ingyenes földfelszíni digitális MindigTv márka ismertsége 83 százalék, míg a fizetős MindigTV Extra szolgáltatásé 58 százalék a háztartások körében.
    A technológiát vizsgálva az Ipsos szerint jól látható, hogy a tévékészülékek folyamatos cseréjével a dekóder használata fokozatosan visszaszorulóban van: ezt a DVB-T szolgáltatást igénybe vevő háztartások 61 százaléka használja, míg az integrált tévékészülékkel rendelkező háztartások aránya 29 százalék.
    A földfelszíni sugárzást szolgáltató Antenna Hungária (AH) novemberi adatai szerint a MinDig TV csatornákat több mint 300.000 háztartás nézi, míg a fizetős MinDig TV Extra szolgáltatásnak több mint 42.000 előfizetője van. A társaság a tavalyi év végétől már 50 digitális adóval sugározza a digitális földfelszíni adásokat, s ezzel a lakossági lefedettség a közszolgálati műsorokat illetően meghaladja a 98 százalékot.
    A november második felében közölt adatok szerint a hét ingyenes digitális televízió- és négy rádiócsatornát kínáló, tető- vagy szobaantennával fogható MinDig TV szolgáltatás az összes háztartás körülbelül 35 százalékát éri el. Mintegy 550-570 ezer háztartás még analóg módon nézi a földfelszíni adásokat. Ezeknek a háztartásoknak akkorra kell átállniuk a digitális adásra megfelelő tv-készülékek, illetve dekóderek vásárlásával, amikor az analóg adást lekapcsolják. Ennek konkrét időpontja azonban egyelőre nem ismert.

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09

Nők az informatikában – Számít a nemek aránya a munkahelyen?

2024. március 12. 20:53

Szemünk előtt zajlik az e-kereskedelem mohácsi csatája

2024. március 6. 13:05