Új, felhőalapú videó-technológia TV-szolgáltatóknak

forrás Prim Online, 2012. január 18. 14:36

A digitális televíziózást, az online videó tartalmat, a közösségi médiát és kommunikációs alkalmazásokat ötvöző televíziós platform, a Cisco Videoscape mostantól új, „video in the cloud”, azaz felhőalapú videó-szolgáltatásokat is támogat, amelyek révén a szolgáltatók új bevételi forrásokhoz juthatnak és újfajta videóélményt kínálhatnak a nézőknek.

Az új technológiával a szolgáltatók teljes körű „Any Screen TV” funkciókat kínálhatnak, amelyek élő műsorok és igény szerinti videó tartalmak lejátszását teszik lehetővé a már megszokott PC és Mac platform mellett iPad, iPhone és Adroid készülékeken is.

 

A videós tartalmak egyre nagyobb hányada az otthoni eszközök helyett a felhőben érhető el. A szolgáltatók azon dolgoznak, hogy a hagyományos élő adások mellett a felhőalapú, igény szerint elérhető programcsatornákat is eljuttassák a fogyasztókhoz, akár otthoni, akár azon kívül található, felügyelt és felügyelet nélküli IP-készülékekre. Ezek közé tartoznak például az IP alapú set-top boxok, a személyi számítógépek, a notebookok, a táblagépek, a játékkonzolok, az okostelefonok és az internethez kapcsolódó televíziók. A Videoscape egy olyan egyedi kialakítású, nyílt platform, amely átállási alternatívát kínál egy teljesen IP alapú videó-infrastruktúrára, ahol a felhő, a hálózat és a kliensösszetevők együttműködésének eredményeként a videó tartalmak tetszés szerint átadhatók, megállíthatók és újból elindíthatók ezen eszközön bármelyikén.

 

Új klienstechnológiák

  • Videoscape Multiscreen Gateway termékcsalád. A Cisco 9800-as sorozat az új termékcsalád első tagja. A hat tunerrel felszerelt készülékkel a fogyasztó egyszerre hat videófolyamot nézhet és rögzíthet, illetve az élő és rögzített műsor mellett on-demand tartalom is rendelkezésére áll normál, HD és 3DTV minőségben, amelyet a kvadratúra-amplitúdómoduláció (QAM) és a tisztán IP alapú set-top boxok segítségével otthonában több képernyőn is megjeleníthet a felhasználó. A platform elég rugalmas ahhoz, hogy kábeltévés, vezeték nélküli és műholdas szolgáltatók igényeinek is megfeleljen.
  • A Videoscape Voyager Vantage olyan szoftverplatform, amely a szolgáltatók számára lehetővé teszi, hogy a set-top boxokat a felhőhöz kapcsolva tartalomban gazdag felhasználói felületeket (UI-kat) és elektronikus programfüzeteket (EPG-ket) hozzanak létre, sokoldalú on-demand videokatalógusokat kínáljanak az ügyfeleknek, és a felületre integrálják a közösségi média, az internetes videózás, a tartalommegosztás és egyéb technológiák új alkalmazásait is.

 

A Videoscape Cloudnak a Cisco Unified Cloud Services platformra épülő új összetevői:

  • Videoscape Voyager Virtual – Az új, felhőben renderelt felhasználói felület IP-videót küld a hagyományos MPEG-2 formátumot használó set-top boxokra, és segít megjeleníteni az új közösségi médiaalkalmazásokat, az e-kereskedelmi megoldásokat, a játékokat, a felhőalapú EPG-ket, a videó „place shifting” tartalmakat és a távoli felhasználói felületeket.
  • Cisco Conductor háttérirodai technológia (QAM videóhoz) – a szolgáltatók az átfogó videó vezérlő (video control plane) és szolgátatásfelügyeleti funkciók révén gyorsabban és hatékonyabban juttathatják el videó-szolgáltatásaikat a különböző hálózatokra és eszközökre.
  • Cisco Media Processor and Transcode Manager – a szolgáltatók a bővített videóformátum-támogatásnak köszönhetően második és harmadik képernyőre is eljuttathatják a videó-tartalmat. Ide tartoznak például az adaptív bitsebességű (ABR) technológiák, amelyek a lehető legjobb felhasználói élmény érdekében optimalizálják a szolgáltatást.
  • Videoscape Content Delivery Network (CDN) Analytics – fejlett riportolási funkcióival a szolgáltatók részletesebb adatokat kaphatnak és tekinthetnek meg a saját Cisco Content Delivery System (CDS) rendszerre vagy harmadik fél CDN megoldására vonatkozóan, és valós időben elemezhetik a hálózat teljesítményét.

 

Kapcsolódó háttéranyagok

 

Kulcsszavak: TV Cisco felhő alapú IT

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09

Nők az informatikában – Számít a nemek aránya a munkahelyen?

2024. március 12. 20:53

Szemünk előtt zajlik az e-kereskedelem mohácsi csatája

2024. március 6. 13:05