Feljövőben a digitális videótárak

Az év végén rekordot döntött a kölcsönzés a UPC-nél

forrás Prim Online, 2012. január 22. 09:44

Mostanra a hazai lakosság körében is megkezdődött a digitális televíziós videótár térhódítása, és a trend folytatódásával 2012-ben széles körűvé válhat az otthonról távkapcsolóval megrendelhető videótartalmak fogyasztása. Ez állapítható meg a UPC és az ITHAKA Információs Társadalom- és Hálózatkutató Központ online kutatásának eredményeiből, illetve a UPC saját VOD-statisztikáinak összevetéséből.

A digitális tévézés terjedésével fokozatosan egyre ismertebbé és népszerűbbé válnak a nézők kényelmét és növekvő igényeit kiszolgáló technológiai megoldások. A tavaly decemberben elvégzett trendkutatás arra kereste a választ, mennyire ismert a Video-on-Demand – szabad fordításban: digitális videótár – szolgáltatás az internetet rendszeresen használó lakosság körében.

Videomagnó és set-top-box a topon


A korszerű digitális funkciók elérhetőségét erősen meghatározza a tévéadás vételi módja. Az ITHAKA felméréséből megfontolt növekedési ütemű, de egyértelmű tendenciaként bontakozik ki a digitális tévézés országos térnyerése az internetezők körében. A megkérdezettek 35 százaléka digitális kábelen keresztül tévézik, ez négy százalékponttal több, mint a másfél évvel korábbi kutatásukban mért eredmény. A válaszadók csaknem egy tizede heti rendszerességgel rögzíti kedvenc műsorait, és ehhez ugyan leggyakrabban még mindig hagyományos videomagnót használ, de feljövőben vannak a digitális technológiák is. A válaszadók 19 százaléka asztali DVD/HDD felvevővel, 34 százaléka pedig digitális set-top-box-szal rögzít – utóbbiak tábora az elmúlt másfél évben 15 százalékponttal nőtt.

Téka helyett VOD


A hagyományos video vagy DVD kölcsönzést kiváltó Video-On-Demand népszerűsége is nőtt az elmúlt években, de az országos átlag egyelőre még alacsony érdeklődést mutat. Az online film- és műsorkölcsönzést a digitális TV szolgáltatással rendelkező internetezők mindössze 4 százaléka veszi igénybe. 18 százalék azok aránya, akiknek van hozzáférésük a szolgáltatáshoz, de még nem élnek vele. A VOD a 60 évnél idősebbek körében a legkevésbé népszerű, mindössze 2,4 százalékuk kölcsönöz digitálisan. Ugyanakkor az 50-59 év közöttieknek már 5,5 százaléka él ezzel a lehetőséggel, valamivel magasabb arányban, mint a 29 évnél fiatalabbak (5,3 százalék). A videótár-látogatók többsége elsősorban mozifilmek között böngész, a dokumentum-filmek, természetfilmek, zenei műsorok kevésbé népszerűek.

Nézőcsúcs decemberben a UPC-nél


A UPC saját december havi statisztikái az országos átlagnál már jóval élénkebb érdeklődést jeleznek a VOD iránt. A hónap folyamán a UPC digitális videótárát elérő tévénézők csaknem egyötöde, 42 ezer előfizető választott filmet a VOD kínálatából. Ez csaknem 20 ezerrel több, mint az év első felében regisztrált kölcsönzők száma, a növekedés fokozatosan érte el az év végi rekordot. Az év utolsó hónapjában több mint 270 ezer alkalommal néztek meg valamilyen video anyagot az előfizetők a digitális tévés tárból, egyedül Szilveszter napján tízezer lekérést indítottak.

150 ezren egy kölcsönzőben


A UPC videótár elindulása óta a hozzáféréssel rendelkezők 60 százaléka, több mint 150 ezer előfizető próbálta már ki a digitális kölcsönzést. Csaknem mindegyikük legalább havonta egyszer belép a videótárba. Táboruk egy év alatt 20 százalékponttal gyarapodott. Ha a felhasználók számában nem is, a tartalomválasztás tekintetében mindenképpen nagy a hasonlóság az országos online felmérés megállapításaival. Akárcsak az ITHAKA kérdőívének válaszadói, a UPC ügyfelei is elsősorban a mozifilmeket keresik a videótárban. Az ingyenes és a fizetős tartalmak decemberi toplistáján egyaránt a népszerű blockbusterek és a magyar filmek állnak az első helyeken.

A UPC videótárában jelenleg több mint 1800 videóanyag, köztük 300-nál több mozifilm és ezernél több televíziós műsor és sorozat-epizód érhető el, összesen 1910 óra mennyiségben, amit csaknem 80 napig tartana folyamatosan végignézni. Ezeknek a tartalmaknak a nagy többsége ingyenesen hozzáférhető a digitális kábeltévés szolgáltatás előfizetőinek. 

Kulcsszavak: televízió videó UPC-hu UPC

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09

Nők az informatikában – Számít a nemek aránya a munkahelyen?

2024. március 12. 20:53

Szemünk előtt zajlik az e-kereskedelem mohácsi csatája

2024. március 6. 13:05