Virtualizáció és felhő elfogadási trendek

- Európában a pénzügyi szektor vezet -

forrás: Prím Online, 2012. január 22. 10:17

A Symantec bejelentette legújabb kutatásának eredményeit , amely a virtualizáció és a cloud computing elfogadását vizsgálta az európai pénzügyi ágazatban. A tanulmány a pénzügyi szektor szervezeteinek tudatosságát, befogadását, céljait és kihívásait vizsgálta meg, más iparágakkal összevetve. Az eredmények azt mutatják, hogy Európában a pénzügyi szolgáltatásokat nyújtó intézmények sokkal nyitottabbak a feltörekvő technológiákra (beleértve a cloud computing, virtualizáció és mobil területeket), mint más iparágak, és jelentős informatikai költségvetéssel is rendelkeznek az új rendszerek bevezetésére. Azonban szakadék figyelhető meg aközött, hogy a pénzügyi szolgáltatási ágazat mit vár el ezektől a  technológiáktól, és hogy valóban milyen teljesítményt értek el. A felmérés arra is rávilágított, hogy a biztonság és a megfelelés körüli aggályok akadályozzák a pénzügyi szervezeteket abban, hogy az üzleti szempontból kritikus alkalmazásokat virtualizációs vagy hibrid felhő környezetbe mozgassák.

A felmérés főbb megállapításai:

A pénzügyi szektor tisztában van a legújabb IT trendekkel: A pénzügyi intézetek 81 százaléka fontolgatja a felhő alkalmazását, szemben más iparágakkal, ahol ez az arány 70 százalék. Emellett az EMEA régió pénzügyi szervezetei az új technológiákat és a mobil megoldásokat gyakrabban említették, mint a többi válaszadó a felmérésben.

A pénzügyi szervezetek előrébb tartanak a virtualizáció végrehajtásával, mint a cloud computinggal:
A pénzügyi szervezetek 60 százalékánál vagy  folyamatban van, vagy már végrehajtott szerver virtualizációt, szemben az összes iparágat tartalmazó mintával, ahol csak 45 százalék alkalmazza ezt a technológiát. Az ágazat szigorúbban veszi a privát vagy hibrid felhők használatát, hiszen a válaszadók csupán 17 százaléka tervezi, hogy az üzleti szempontból kritikus alkalmazásokat hibrid vagy privát felhőbe rakja át a következő 12 hónapban.

A pénzügyi szolgáltatók költségvetése támogatja a virtualizációt és a cloud computingot:
Az EMEA régió pénzügyi válaszadóinak cloud computinggal kapcsolatos aggodalmainak ellenére több pénzügyi válaszadó számolt be arról, hogy megfelelő költségvetéssel rendelkeznek szerver virtualizáció és hibrid/privát felhő bevezetésére, mint más iparágak válaszadói.

A biztonság mindennél fontosabb a pénügyi szolgáltatási ágazatban:
Mivel a pénzügyi szolgáltatási ágazatnak egyre szigorúbb biztonsági előírásoknak kell megfelelnie, a virtualizáció körüli biztonsági kérdések komoly hatást gyakorolhatnak a szervezetek azon döntésére, hogy alkalmazzák – vagy ne alkalmazzák – a technológiát. Azok közül a pénzügyi szervezetek közül, akik kijelentették, hogy nem tervezik privát/hibrid felhő kiépítését, 61 százalék a biztonságot említette fő aggályként. Ez éles ellentétben áll az összes iparágat tartalmazó mintával, ahol a válaszadók csupán 31 százaléka hozta fel a biztonságot fő okként, amiért nem telepítene hibrid/privát felőt.

Az elvárások és a valóság közötti szakadék piaci fejlődést mutat:
A feltörekvő technológiákhoz gyakran nagy ígéretek is társulnak, amelyek viszont növelik az elvárásokat is. A csökkentett költségek, jobb skálázhatóság, nagyobb teljesítmény és jobb katasztrófa-helyreállítási felkészültség csak néhány példa azokból a célokból, amelyeket a válaszadók szerettek volna elérni a virtualizáció és a cloud computing technológia végrehajtásával. Azonban ezeknek a technológiáknak a valódi teljesítménye gyakran elvárási szakadékhoz vezet. A legjelentősebb szakadék a Private Storage-as-a-Service-ben volt tapasztalható – ez biztos jele volt az éretlen piacnak. Az a terület, ahol az elvárások a leginkább megfeleltek a valóságnak, a szerver virtualizáció, ahol a pénzügyi szolgáltató szervezetek nagy része valóban jobb skálázhatóságot és agilitást tapasztalt, valamint több időt nyert új szerverek telepítésére.

Javaslatok:

Fontolja meg a privát a felhő előnyeit: Egy privát felhő infrastruktúra segítségével, amely lehetővé teszi a szervezetek számára, hogy kézben tartsák az irányítást és betartsák a szigorú biztonsági szabályokat, a pénzügyi intézmények kihasználhatják a felhő előnyeit, miközben csökkentik a kockázatokat.

Tisztázza az aggodalmakat a cloud elfogadásának érdekében:
A pénzügyi szervezetek tisztában vannak a cloud computing előnyeivel, sőt, még költségvetéssel is rendelkeznek a technológia alkalmazására. Ahhoz, hogy hatékonyabban támogassák a vezetőket a lépés megtételében, az IT vezetőknek szabályokat kell létrehozniuk az olyan aggodalmak tisztázására, mint például a biztonság és a teljesítés szabályozása.

Támasszon reális elvárásokat és figyelje eredményeket:
Ne feledje, hogy a felhajtás ellenére a felhő még mindig új és számos esetben még most kerül bevezetésre a piacon. Működjön együtt szakértőkkel, hogy reális elvárásokat állíthasson fel a technológiával szemben.

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Nők az informatikában – Számít a nemek aránya a munkahelyen?

2024. március 12. 20:53

Szemünk előtt zajlik az e-kereskedelem mohácsi csatája

2024. március 6. 13:05

Magyar fejlesztők programján ámul a világ: Már nem csak tanul, teremt is a magyar MI

2024. február 27. 20:28

Magyar siker a bahreini Forma 1-en

2024. február 21. 16:15