Netezzünk együtt… biztonságosan! Safer Internet Day (SID) 2012

forrás Prim Online, 2012. január 26. 11:01

A Safer Internet Day-t, vagyis a Biztonságosabb Internet Napot ma már a világ több mint 60 országában, köztük Magyarországon is minden évben február elején, ugyanazon a napon rendezik meg. A Safer Internet Program hazai konzorciuma 2012-ben két pályázattal is ösztönzi a gyermekeket és a felnőtteket az aktív részvételre.

A Safer Internet Day (SID) célja, hogy az Európai Unió Safer Internet Plus program akciótervének keretein belül világszerte ugyanazon a napon hívja fel a figyelmet a világháló jelentőségére, egyszersmind az interneten leselkedő veszélyekre, így a zaklatásra, a gyermekpornográfiára és egyéb illegális vagy káros jelenségekre és tartalmakra.
 
Az idei SID témája a generációk összekapcsolása az online világban, vagyis az, hogy a gyerekek, fiatalok és a szülők, nagyszülők hogyan adják át egymásnak tudásukat, tapasztalataikat. A nap szlogenje: “Netezzünk együtt… biztonságosan!”
 
Az eseménysorozat célja a családok ösztönzése, közösen tegyenek azért, hogy elkerülhessék a veszélyeket a generációkon és kultúrákon átívelő online világban ­– tanuljanak „internetül” együtt és egymástól. A naprakész digitális tudással rendelkező fiatalok vezessék be az idősebbeket az új technológiák használatába, a szülők és nagyszülők pedig figyeljék a fiatalok jelzéseit, válaszoljanak a kérdéseikre és intsék őket a felelőtlen virtuális szörföléstől.
 
A Safer Internet Day központi rendezvényén, a Microsoft székházában számos érdekes előadáson vehetnek részt az általános- és középiskolás tanulók, amelyekre a Webvelem program weboldalán lehet jelentkezni: http://www.webvelem.hu/?m=gyar_info
 
A Microsoft maga is kiemelt figyelmet szentel a biztonságosabb internetezésnek, hiszen különböző képzésekkel és ismeretterjesztő programokkal tesz a tudatosabb internetezés elterjedéséért. 2008 decembere óta az előadásokon, képzéseken már több mint 120 ezren vettek részt, a témával foglalkozó weboldal látogatottsága 1,5 millió fölött jár, a biztonságosabb internetről szóló játékot pedig 700 ezernél is többen próbálták ki. A káros tartalmak elkerülésének elősegítése mellett a hasznos funkciók fejlesztésében is élen jár a vállalat, hiszen rengeteg ingyenesen elérhető oktatástámogató és szórakoztató alkalmazást fejlesztettek a Microsoft munkatársai.
 
A Safer Internet Program (SIP) magyarországi konzorciuma (www.saferinternet.hu) a SID kapcsán több programmal is készül február 7-én, így sajtótájékoztatóval, kerekasztal-beszélgetésekkel, az ország különböző pontjain tartott biztonságosabb internet-foglalkozásokkal és két pályázattal.
 
A SIP magyarországi konzorciuma a Microsoft Magyarországgal közösen videopályázatot hirdet „Netezzünk együtt… biztonságosabban!” címmel. A videopályázat célja, hogy a beérkezett filmek közzétételével népszerűsítse a Biztonságosabb Internet Napot, és annak idei témáját: a generációk találkozását, illetve összekapcsolását, egymás segítését az online világban.
 
A pályamunkák beérkezési határideje 2012. január 31.
 
Pályázni két életkori kategóriában lehet: 10-14 és 15-19 év között.
 
A díjazottak tárgyjutalomban részesülnek.
 
A pályázati kiírásról további információ a http://www.saferinternet.hu weboldalon található.
 
A Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat, a Safer Internet Program magyarországi konzorciumának vezetője idén először ír ki pályázatot a legjobb és legrosszabb hazai weboldalak kategóriájában. A kiírás célja, hogy felhívja a figyelmet a felhasználóbarát online tartalmak fontosságára, és ösztönözze a hazai üzemeltetőket, tervezőket és fejlesztőket a minél jobb honlapok előállítására.
 
Javaslatokat és szavazatokat http://u18.hu/szavazas/ weboldalra lehet küldeni 2012. január 31. éjfélig.
 
Mindkét pályázat esetében a beérkezett javaslatokat 2012. február 3-ig szakmai zsűri bírálja el.
 
Az ünnepélyes eredményhirdetésre és díjátadásra 2012. február 7-én, a SID rendezvényén kerül sor.
Kulcsszavak: gyerek security

Biztonság ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Kiberbiztonsági útmutató készült a magyar kkv-knak

A magyar kisvállalkozásokat támogató kiberbiztonsági kézikönyvet mutatott be az Európai Innovációs és Technológiai Intézettel (EIT Digital), a Nemzetközi Digitális Alapítvánnyal (Global Digital Foundation) együttműködve a Huawei Technologies. 

2024. április 19. 18:43

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09