Az amerikai elnök 45 percig élőben válaszolt a YouTube-felhasználók kérdéseire

MTI Sajtóadatbank, 2012. február 1. 08:25

Tánctudását ugyan nem kívánta demonstrálni, de 45 percen át a felhasználók számos kérdésére válaszolt hétfőn Barack Obama amerikai elnök a Google+ Hangout élő videochat-szobájában.

    A YouTube-on közvetített eszmecsere során az elnök megkérte az egyik kérdezőt, a texasi Fort Worthból bejelentkező Jennifer Wedelt, hogy küldje el neki férje szakmai önéletrajzát, mert személyesen kíván utánanézni annak, hogy a félvezetőkre szakosodott mérnök miért nem tud immár harmadik éve elhelyezkedni az Egyesült Államokban.
     Az elnök szerint a csúcstechnológiai tudás iránt nagy a kereslet az érintett iparágakban, ezért a férjnek "azonnal találnia kellene valamit". Wedel azt is tudni akarta, hogy a magas képzettséget követelő munkahelyekre pályázó külföldi szakemberek miért kapnak amerikai munkavízumot.
    Obama élő internetes megjelenése része annak a kampánynak, amelynek segítségével ki akarja fejteni a választók előtt a múlt keddi országértékelő beszédének részleteit. Az elnök az elmúlt napokban több amerikai nagyvárost is felkeresett ezzel a céllal.
    A Fehér Ház az éves országértékelések után immár rendszeresen rendez hasonló fórumokat a közösségi médiában. A korábbi Facebook-, Twitter-, LinkedIn- és YouTube-megjelenések gyakorlatán túllépve azonban az elnök a videochat-szobában ezúttal öt kiválasztott kérdezővel hosszabban társalgott, akiknek módjuk volt a válaszokkal kapcsolatban kiegészítő kérdéseket is feltenni.
    Egy ilyen eszmecsere vezetett el ahhoz, hogy az elnök elkérte Wedel férjének személyi anyagát. Derültséget keltett, amikor nő azt kérte Obamától: mutassa meg, hogyan táncol. Az elnök ez elől azzal a válasszal tért ki, hogy a first lady nevet a tánctudásán.
    A beszélgetést megelőzően a YouTube-felhasználók 133 ezer kérdést küldtek be Barack Obamának, amelyek közül a Google emberei a közönség szavazati alapján válogatták ki azokat, amelyeket végül fel is tettek az elnöknek.
    A szervezők szerint a legtöbb szavazatot kapott kérdés az volt, hogy kiadják-e az Egyesült Államoknak Richard O'Dwyer brit diákot, aki a szerzői jogok megsértésével filmek és tévéműsorok ingyenes megtekintését szolgáló weboldalt hozott létre.
    Obama kijelentette, hogy személyesen nem vesz részt az ügy kezelésében, de elmondta: kormánya "az internet szabadságával összhangban" biztosítani kívánja a szellemi tulajdon védelmét. Kapott kérdést egyebek között a kisvállalkozásokkal és az innovációval, a pakisztáni amerikai dróncsapásokkal és az internetes kalózkodással kapcsolatban is.
    A felhasználók szerint az elnökkel folytatott kommunikációból kimaradtak a marihuána legalizálásával kapcsolatos kérdések. Noha a beszélgetést egy nappal a floridai republikánus előválasztás előtt tartották, nem érték el az eszmecserébe való bejutás küszöbét azok az érdeklődők sem, akik az  elnökválasztásról szerettek volna hallani.

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09

Nők az informatikában – Számít a nemek aránya a munkahelyen?

2024. március 12. 20:53

Szemünk előtt zajlik az e-kereskedelem mohácsi csatája

2024. március 6. 13:05