Open Source 2012 – Az innováció motorja

forrás: Prím Online, 2012. február 29. 14:01

A Computerworld második alkalommal rendezi meg a hazai open source mozgalomnak szentelt konferenciáját, amely tavaly közel négyszáz szakembert és felhasználót vonzott. Március 7-én a tavaly jól bevált helyszínre, a budapesti Aréna Plaza Cinema Citybe várják a szervezők a nyílt forráskódú megoldások iránt érdeklődő cégek, önkormányzatok és iskolák képviselőit, valamint az open source rendszerek fejlesztőit, a nyílt forráskód elkötelezett híveit.

 

A hagyományokhoz híven a konferencia látogatása ingyenes, de regisztrációhoz kötött. Regisztrálni a http://computerworld.hu/konferencia/68 oldalon lehet.

 

A konferenciához kapcsolódóan a Computerworld ismét meghirdette az Év Open Source Projektje pályázatot. A díj átadására március 7-én, az Open Source 2012 konferencia zárásaként kerül sor. A bírálóbizottság idei tagjai: Braun Péter, a VISZ elnöke, az OTP Bank elnök-vezérigazgatói főtanácsadója, Scheidler Balázs, a BalaBit ügyvezetője, a 2011-ben díjazott syslog-ng kifejlesztője, Mozsik Tibor, a Bitport főszerkesztője, Varga Perke Bálint blogger (Buhera blog), valamint Dervenkár István, a Computerworld főszerkesztője.

A rendezvény célkitűzése változatlan: fórumot kíván biztosítani az open source iránt elkötelezett cégeknek, fejlesztői csoportoknak ahhoz, hogy bemutassák kínálatukat a felhasználóknak, a kis- és középvállalatok vezetőinek, az állami intézmények, önkormányzatok szakembereinek; de alkalmat ad arra is, hogy az egymástól sokszor elszigetelten dolgozó fejlesztőközösségek párbeszédet folytathassanak, megismerhessék egymás munkáját, inspirációt nyerjenek innovációs tevékenységükhöz.

 

A környezetben az eltelt egy év alatt is mélyreható változások történtek. Az elhúzódó válság még inkább felkeltette az igényt a gazdaságos, ám hatékony informatikai megoldások iránt, az open source megoldásokat támogató kormányzati célkitűzések közül pedig több megvalósulni látszik. Éppen ezért érdemes ismét áttekinteni az IT-iparág ezen innovatív és folyamatosan új utakat kutató szegmensének legújabb eredményeit.

 

Újdonságként három téma is megjelenik a konferencián: az oktatás, a mobilitás és a cloud computing. A konferencia a plenáris ülés programjával indul. Szentiványi Gábor, az ULX ügyvezetője az open source világ legfrissebb trendjeiről, a fejlesztési irányokról, valamint az open source köré felépülő üzleti modellről, míg Bana Miklós, a Multiráció ügyvezetője az EuroOffice-ban rejlő lehetőségekről beszél. Puskás Norbert (IQSYS) bemutatja, hogyan hasznosítható a vállalaton belüli tudás, például egy száz százalékig open source elemekből építkező projektben. A kávészünet után Scheidler Balázs, a BalaBit ügyvezetője, a 2011 Open Source Projektje díjat elnyert syslog-ng atyja arról beszél, milyen tényezők együttállása kellett ahhoz, hogy az egykor nyílt forráskódú egyetemi fejlesztésből sikeres és piacképes termék legyen. Basa Richárd (Novell) azt mutatja meg, hogyan lehet és érdemes beépíteni az IT-stratégiába az open source elemeket. A plenáris zárásaként Opre Zoltán, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium Infokommunikációs Államtitkárságának főosztályvezetője beszél az elmúlt egy év tanulságairól, az open source megoldások bevezetését célzó pilot projektek tanulságairól, valamint a kormány nyílt forráskóddal kapcsolatos jövőbeni elképzeléseiről.

 

A plenáris ülés után kerül sor az ODF Workshopra, ahol az ODF dokumentumszabvány használata kapcsán kiadott múlt év végi kormányhatározat hatásáról, az állami szervek és a cégek teendőiről beszélgetnek az állami intézmények és a szállítók képviselői. A meghívottak: ODFA Magyarország, NFM informatikai Államtitkárság, Fővárosi Bíróság Informatikai Főosztály, KEK KH, Multiráció Kft., Novell Magyarország, OpenSKM Kft., ULX, Kft.

 

Délután két szekcióban folyik majd a munka. A Vállalatoktól az államig című szekcióban Szentiványi Gábor a vállalati infrastruktúrákban ma már kulcsfontosságú virtualizációs megoldásokról, Arató Bence BI-szakértő a nyílt forráskódú üzletiintelligencia-megoldások hatékonyságáról beszél. Szegfű László (Szegedi Polgármesteri Hivatal) a szegedi önkormányzatnál bevezetett nyílt forráskódú rendszer tapasztalatait osztja meg a hallgatósággal. Telek Eszter (IPR Insights) szoftverlicenc-szakértő a FLOSS-modellről, míg Magyar Dénes, az ISACA Budapest Chapter képviseletében a nyílt forráskódú rendszerek auditjának nehézségeiről szól.

 

A konferencián új témaként jelenik meg az oktatás. Bánhegyesi Zoltán, a Leöwey Klára Gimnázium igazgatója intézményvezetői szempontból vizsgálja az oktatási intézményekben használható nyílt forrású megoldásokat; Mátó Péter, az FSF.hu Alapítvány Szabad út projektjét mutatja be, Koren Balázs pedig egy nemzetközi oktatási fejlesztés, a GeoGebra használatának tapasztalatairól számol be.

 

A DevCorner a fejlesztőknek szól. Koleszár Kázmér és Rakyta Péter (Multiráció) az innovatív szoftverfejlesztés kulcsairól fog szólni. Fischer Erik, a Sun egykori principal engeneere, a nyílt forráskód elkötelezett híve bemutatja az OpenSolaris történetén keresztül, hogyan élhet túl egy open source projekt egy akvizíciót. Érdekesnek ígérkezik Palócz István (Drupal Magyarország) és Perián János (Joomla Klub) párbaja, amelyben eldőlhet, hogy melyik nyílt forrású CMS-rendszer a jobb. Nagy Péter fejlesztő (ARDINSYS Zrt.) az Android sokszínűségéből eredő fejlesztési problémákat boncolgatja, Domonkos Tamás (LogMeIn) pedig keresztplatformos fejlesztést támogató QT-vel szerzett tapasztalatait osztja meg a hallgatósággal. Beszédes Árpád, a Szegedi Egyetem adjunktusa, a HTB tagja a közösségi fejlesztésben is használható szoftvertesztelési eljárásokat mutatja be, Eőry Szabolcs (IQSYS) pedig az open source és gyártói szoftverek illesztésénél felmerülő problémákra mutat megoldásokat.

 

A konferencia a 2012 Open Source Projektje díj átadásával zárul. A hagyományokhoz híven a konferencia látogatása ingyenes, de regisztrációhoz kötött. Regisztrálni a http://computerworld.hu/konferencia/68  oldalon lehet.

Kulcsszavak: konferencia Open Source

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09

Nők az informatikában – Számít a nemek aránya a munkahelyen?

2024. március 12. 20:53

Szemünk előtt zajlik az e-kereskedelem mohácsi csatája

2024. március 6. 13:05