Riporterek Határok Nélkül: "példa nélküli erőszak" a világhálón

MTI Sajtóadatbank, 2012. március 13. 08:10

Öt halottal és közel kétszáz letartóztatással a világhálón aktív állampolgárok elleni példa nélküli erőszak éve volt a 2011-es év - állítja a Riporterek Határok Nélkül (RSF) nemzetközi újságíró jogvédő szervezet az "internet ellenségeiről" hétfőn nyilvánosságra hozott jelentésében.

     A párizsi székhelyű szervezet feketelistája 2012-ben két országgal bővült: Bahrein és Fehéroroszország is felkerült Észak-Korea, Irán, Kína, Kuba, Mianmar, Szaúd-Arábia, Szíria, Türkmenisztán, Üzbegisztán és Vietnám mellé. Ezekben az országokban tapasztalhatók problémák az internethez való hozzáférésben, üldözik a világhálón aktív ellenzékieket, illetve propagandára használják a virtuális teret.
 
    Az új internetes törvénye miatt Franciaország felkerült az úgynevezett "ellenőrzés alá" vett országok közé: E csoportban található Ausztrália, Dél-Korea, Egyesült Arab Emírségek, Egyiptom, Eritrea, India, Kazahsztán, Malajzia, Oroszország, Sri Lanka, Thaiföld, Tunézia és Törökország. Venezuela és Líbia ugyanakkor lekerült ez utóbbi listáról. 

    Az RSF úgy látja, hogy a netező állampolgárok 2011-ben a politikai változások középpontjába kerültek az arab tavaszban betöltött szerepükből következően. Az újságírók mellett ők is megpróbálták áttörni a cenzúra falát, de "ezért nagy árat fizettek". Öten közülük az életükkel fizettek azért, mert tájékoztatási feladatokat vállaltak magukra. Ezenkívül közel kétszáz bloggert és netezőt vettek őrizetbe 2011-ben, ami harminc százalékos növekedést jelent az előző évhez képest - hangsúlyozta közleményében a szervezet, amelynek adatai szerint több, mint 120 "internetes állampolgár" van jelenleg börtönben.

    Az RSF arra is felhívta a figyelmet, hogy az internet ellenőrzése nem kizárólag a diktatúrákra jellemző, hanem egyre több demokráciában is megfigyelhető. A szervezet elsősorban a szerzői jogok védelmében egyes országokban meghozott intézkedéseket tartja túlzott mértékűnek.

Kulcsszavak: jog cenzúra

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Nők az informatikában – Számít a nemek aránya a munkahelyen?

2024. március 12. 20:53

Szemünk előtt zajlik az e-kereskedelem mohácsi csatája

2024. március 6. 13:05

Magyar fejlesztők programján ámul a világ: Már nem csak tanul, teremt is a magyar MI

2024. február 27. 20:28

Magyar siker a bahreini Forma 1-en

2024. február 21. 16:15