Tíz százalékkal csökkentek a mobiltelefon-hívások árai Csehországban

MTI Sajtóadatbank, 2012. március 28. 11:03

Átlagban tíz százalékkal csökkentek a mobiltelefon-hívások árai a tavalyi év második felében éves szinten Csehországban - jelentette be Pavel Dvorák, a Cseh Telekommunikációs Hivatal (CTÚ) igazgatója egy szakmai konferencián kedden Prágában.

    "Az egyperces hívás átlagára 2,51 korona volt" - közölte Dvorák. Leszögezte: nem az egyes mobilszolgáltatók katalógusaiban szereplő árakról, hanem a hívások valódi árairól van szó. Szerinte a cégeknek az egyperces hívás átlagban 23 százalékkal volt olcsóbb, mint 2010 második felében. A lakossági átlagár percenként 2,94 korona volt.
    A CTU kimutatásából kitűnik, hogy 2007 óta, tehát az utóbbi öt év alatt majdnem kétharmaddal estek vissza a mobiltelefon-hívások átlagos árai Csehországban. Bár a CTÚ-t rengeteg bírálat éri, hogy Csehországban jóval drágább a mobiltelefon-hívás, mint más európai országokban, Dvorák szerint az Európai Bizottság által vezetett statisztikák egyértelműen azt jelzik, hogy a csehországi árak nagyjából megfelelnek az európai átlagnak.

    Csehországban jelenleg három mobilszolgáltató működik.
    A legnagyobbnak, a T-Mobile-nak, amely a német Deutsche Telekom csoport tagja, tavaly nyolc százalékkal 26,84 milliárd koronára csökkentek éves összehasonlításban a bevételei. A társaság közlése szerint a visszaesés mögött alapvetően a mobilszolgáltatások árának csökkenése áll.
    A T-Mobile ügyfeleinek száma a tavalyi évben két százalékkal 5,38 millióra esett vissza, de a cég így is megtartotta csehországi piacvezető szerepét.
    A másik legnagyobb mobilszolgáltató, a spanyol tulajdonban lévő Telefónica CR csoportba tartozó O2 társaság bevételei tavaly éves szinten 8,6 százalékkal csökkentek, és 26,13 milliárd koronát tettek ki. Az O2 előfizetőinek száma 103 ezerrel emelkedett, s elérte a 4,94 milliót.
    A harmadik, a legkisebb mobilszolgáltató társaság a brit többségi tulajdonban lévő Vodafone ügyfeleinek száma 139 ezerrel 3,31 millióra emelkedett. Tavalyi gazdasági eredményeit a Vodafone egyelőre nem hozta nyilvánosságra.
    Csehország területének több mint 80 százalékán már működik a 3G hálózat.

Kulcsszavak: tarifa mobilszolg

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09