Könyvfesztivál - Blog, hálózat, élet és filozófia: Csermely Péter könyvbemutatója

MTI Sajtóadatbank, 2012. április 22. 10:00

Bloghálózatos életfilozófiám címmel foglalta kötetbe Csermely Péter biokémikus, hálózatkutató azokat a bejegyzéseit, melyeket saját blogján az elmúlt két évben tett közzé tehetségről, sikerről, hálózatépítésről és hosszú távú gondolkodásról. A kötetben felbukkanó témákról a XIX. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál szombati napján Falus András akadémikussal beszélgetett a szerző.

    Az eredeti blogbejegyzések nagy figyelmet keltettek, 2009 végétől a letöltések száma megközelítette az egymilliót. A legnépszerűbb a könyvben is megtalálható, a jó tanárról szóló írás volt, amelyet 20 ezernél többen olvastak a blogban, majd több helyszínen vitattak meg.


    "Ki a jó tanár?" - tette fel a kérdést Falus András a beszélgetésen is. Csermely válaszában kiemelte, hogy nemcsak tanárokról van szó, hanem bárkiről, aki hatni akar másokra. Nélkülözhetetlen önmaga elfogadása, a szakmai hitelesség és pozitív energiacentrummá kell válnia, ha igazán hatni akar - sorolta.


    Falus provokatív kérdésére, hogy milyen frusztrációja hatására indította el Csermely Péter a kutató diákok mozgalmát, utóbbi elismerte: nagyon bosszantotta, amikor azt látta, hogy tehetséges fiatalok végigunatkozzák a középiskolai éveket. "A kutatás a felfedezés végtelenségét, a szabadságot adja meg művelőinek" - magyarázta.


    Persze a tehetséggondozáshoz nem árt valamiféle definíciót adni arra, hogy mi a tehetség. Mint Csermely felidézte, a tehetség fogalmáról jelentősen megváltozott az elmúlt évtizedekben a véleménye, ma már úgy véli, nem csupán génekről, nem csupán az intelligenciáról van szó, hanem kreativitásról és számos szociális tényező, a környezet hatásáról is. Hozzátette: a tehetség sokféleségéről alkotott képe ma is folyamatosan gazdagodik.


    A színesség, sokféleség fontosságát a hatékony hálózatok építésében is hangsúlyozta. Keresd a furcsát! - javasolja például abban a felsorolásban, ahol hálózatos ismeretei alapján az újdonságkereső kapcsolati magatartás öt tanácsát fejti ki a kötetben. "Minden új csoportba való átlépés egyúttal megújulást is jelent" - mondta, utalva arra, hogy bármilyen jól működik egy-egy hálózatban valaki, szükséges az időnkénti váltás.


    "Sokszor találja magát úgy az ember, hogy ő a belga" - morfondírozott Csermely azon, hogy a gondolkodás szabadsága jelentheti azt is, hogy sokfelé tartozik valaki, miközben teljesen sehová. "Úgy látom, kevés ma az olyan szintetizáló gondolkodás, amelyben jelen lenne, hogy - mondjuk - 15 év múlva hová akarunk eljutni" - jegyezte meg azzal kapcsolatban, hogy a tehetséggondozásra ajánlásokat tevő Szárny és Teher című kötet két évvel ezelőtti megjelenése óta már nem foglalkozik oktatáspolitikával.


    Csermely bloghálózatos életfilozófiájában könnyedebb témák és bölcsességek jól megférnek egymás mellett. "Mutasd meg, hogyan úszol, megmondom, ki vagy!" - állítja az egyik fejezetben, és tipizálja az uszoda közönségét úgy, hogy abból bármely más helyszínre vagy élethelyzetre ráismerhetünk. Másutt a mosolyokat csoportosítja és elemzi, odébb Szilárd Leó parancsait idézi, anekdotát mesél, beszél az útról és az út céljáról egyaránt.


    Szűcs Édua rajzai már a fejezetek elején elgondolkodtatnak, görbe tükörként segítik, hogy más nézőpontból is ráismerhessünk a történetekre. A Typotex Kiadó gondozásában megjelent kötetet Kapitány Katalin szerkesztette.

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09