Orosz csapat győzött a 24 órás programozóversenyen

forrás Prim Online, 2012. május 2. 14:32

A hétvégén lezajlott 12. Nemzetközi 24 órás Programozóversenyen stratégiai és léghoki játékhoz kellett mesterséges intelligenciát írniuk a versenyzőknek. A világ minden részéből érkező csapatok közül az orosz Havka-papstvo volt a legeredményesebb, a legjobb magyar társaság pedig a negyedik helyen végzett.

A Magyar Villamosmérnök- és Informatikus-hallgatók Egyesülete immár tizenkettedik alkalommal rendezte meg a Challenge24-et. Idén az Egyesült Államoktól Dél-Afrikáig a világ minden tájáról érkeztek résztvevők, hazánkat három magyar csapat képviselte a döntőn.
A Challenge24 az elmúlt években az egyik legjelentősebb programozóversennyé nőtte ki magát, amit a szponzorok növekvő száma és érdeklődése is mutat. A nemzetközi óriások – például az SAP, a Google és a Facebook – mellett olyan élvonalbeli magyar informatikai cégek is támogatták az eseményt, mint a LogMeIn, a Nav N Go, a Prezi vagy a Graphisoft.

 



A verseny során nincs megkötés arra nézve, hogy milyen eszközöket használnak fel a résztvevők, egyedül az internet használata és a külvilággal való érintkezés tiltott. A 24 óra alatt idén összesen 8 feladatot kellett megoldani. Ezek között helyett kapott egy stratégiai játék intelligenciájának megírása, és egy olyan feladat is, melynek során a csapatoknak a játéktermekből ismert léghoki 30 fős változatához kellett algoritmust írniuk. Ehhez nem csupán erős programozási tudásra volt szükség, de fizikai, matematikai ismeretekre is, és nem ártott a jó intuíció sem.

Az idei verseny győztese az orosz Havka-papstvo csapat lett, melynek tagjai Egor Kulikov, Pavel Mavrin és Petr Mitrichev voltak. Utóbbi szakember jelenleg a TopCoder programozóközösség ranglistájának első helyén szerepel, ahol a világ legjobb programozójaként tartják számon. Második helyezést ért el a dél-afrikai TheTeddyborg csapat (tagjai: Bruce Merry, Carl Hultquist és Nicholas Pilkington), a harmadik helyen pedig a cseh és szlovák tagokból álló Charles_University_Legion végzett (Filip Hlasek, Jakub Zika, Michal Danilak). A legjobb magyar csapat csak egy hajszállal csúszott le a dobogóról. A negyedik helyen végzett grotzsch_men tagjai, Engedy Balázs, Nikházy László, Ludányi Ákos eredményükkel ismét bizonyították, hogy a magyar fiataloknak is helyük van a világ legjobb programozói között.

A verseny weboldala: http://www.ch24.org
 

E-világ ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Térítésmentesen tanulhatnak nyelvet a tanárok

A hétköznapi élet során egyre több olyan impulzussal találkozunk, ami idegen nyelvhez kötött. Így vannak ezzel a pedagógusok is, akiknek a kezében páratlan lehetőség van: azok a tanárok ugyanis, akik még nem beszélnek angolul vagy németül, vagy esetleg magasabb szintre emelnék a nyelvtudásukat, esetleg csak gyakorolnák a kiejtésüket, bővítenék a  szókincsüket, térítésmentes nyelvtanulási lehetőséget tudhatnak magukénak. A KRÉTA Idegennyelvi Felkészítő Modulja (IFM) ugyanis térítésmentes lehetőséget biztosít minderre a pedagógusoknak is, akik közül már több ezren használják a felületet.

2024. március 29. 13:30

Idén is a „Bajnokok" között a Schneider Electric

Zsinórban az ötödik évben kapott „Champion", vagyis „Bajnok" minősítést a Schneider Electric a Canalys kutatócég „Titans Channel Leadership Matrix" elemzésében. A vállalat az értékesítési csatornái folyamatos fejlesztése iránti elkötelezettségével, valamint a bevezetett programokkal és a partnereit támogató eszközökkel érdemelte ki az elismerést.

2024. március 29. 10:48

Fényes jövő vár idén az adatközponti szektorra

Saját átalakulási folyamaton megy keresztül az adatközpontok piaca, amely magába foglalja a legmodernebb technológiák használatát a műveletek és az erőforrások elosztásának optimalizálása, valamint a biztonsági protokollok javítása érdekében. 

2024. március 28. 19:05

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09

Nők az informatikában – Számít a nemek aránya a munkahelyen?

2024. március 12. 20:53

Szemünk előtt zajlik az e-kereskedelem mohácsi csatája

2024. március 6. 13:05