Robot végzi a szívkatéterezést is

MTI Sajtóadatbank, 2012. május 27. 08:22

A szívbe és a koszorúerekbe fölvezetett katéter alapvetően megváltoztatta a szívgyógyászatot: a diagnosztika és a gyógyítás új lehetőségeket kapott. A további fejlődést a robottechnika nyitotta meg, amely a szakorvost segítve, sőt helyettesítve elvégzi az életmentő beavatkozásokat.

A Szív-és Érrendszer Diagnosztikai és Kezelési Társaságának Las Vegasban tartott nemzetközi konferenciáján hangzott el a témában Giora Weisz beszámolója a teljes címének betűszavából PRECISE-vizsgálat eredményeiről.
A PRECISE-tanulmány során 164 betegen végeztek szívkatéterezést olyan módszerrel, hogy a koszorúerekbe juttatott vezetődrótot, majd a katétert a nagy gyakorlatú szakorvos a betegágytól távolabb elhelyezett laboratóriumból irányította.
A szakember botkormányra emlékeztető eszközzel működtette a steril műszereket és a munkacsoport tagjai szerint a két botkormány használatával olyan pontosan dolgozhatott, mintha "három keze volna". Három hatalmas képernyőn figyelte mindazt, ami a beteg ereiben történik, és a robot segítségével még pontosabban irányíthatta a szívkatétert, mintha műtőben lett volna.

A 164 betegből 162 esetben a vizsgálat hibátlanul sikerült. Két esetben volt valamilyen technikai gond, ezért itt fél percen belül a szakorvos átvette a kézi irányítást, így semmiféle szövődmény nem alakult ki.
A szívkatéterezés közben alkalmazott röntgenezés miatt a műtőben tartózkodók sugárterhelése a naponta végzett vizsgálatok során összeadódik és ólomkötény viselése ellenére is jelentős mértékű. Ezzel a robotiks eljárással a beavatkozást végzők sugárterhelése 95 százalékkal csökkent a hagyományos technikához képest.
A munkacsoport vezetője hangsúlyozta, hogy a szívkatéteres laboratórium munkatársainak ez a robot nyújtotta változás nemcsak a sugárdózist tette minimálissá, hanem a súlyos ólomkötény viselése következtében elkerülhetetlen ízületi szövődmények gyakorisága is csökken.

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09