400 millió génkiolvasó szoftverfejlesztésre az Euroventures-től

Olvas a gének között az Omixon szoftver

forrás Prim Online, 2012. június 1. 09:01

„Dolgozni csak pontosan és szépen” lehetne a mottója annak a magyar szoftvermegoldásnak, amely nagyobb precizitással képes megmondani mit rejtenek a vizsgált emberi gének. Az Omixon Biocomputing Kft. most 400 millió forintot kapott az Euroventures kockázati tőkebefektetőtől és két magánbefektetőtől Várkonyi Attilától és Szőke Mártontól a gén szekvenálásban használt szoftver fejlesztésére és globális piacra vitelére. A 2012-es bostoni Bio IT World felfedezettje a modern bioinformatika egyik nagy ígérete. Céljuk, hogy mindenki számára elérhető áron tegyék lehetővé a precíz génkiolvasást a génkutatók és a későbbiekben az orvosi diagnosztika számára. A befektetést az Európai Unió Jeremie Alapja és a Svájci–Magyar Együttműködési Program tette lehetővé.

Néhány éve akár félmillió dollárra is rúghatott egy olyan nagy átvitelű génkiolvasó készülék (szekvenátor) költsége, amely képes kiolvasni az emberi DNS-ben rejlő 3 milliárd bázispárt. Az idén már 50 ezer dollár beruházással ez a csúcstechnológia elérhető. Ez lehetővé teszi, hogy a kutatóintézeteken kívül a diagnosztikai laborokban és a klinikai kutatásban is elterjedjen az új technológia. A szekvenálás a gyakorlatban a DNS szakaszokra tördelésével, majd külön-külön rövid szakaszok leolvasásával valósul meg, amiket ezután újra össze kell illeszteni. Az Omixon 2010-től forgalmaz olyan szoftvert, amely az összeillesztés hibaarányát matematikai módszerrel csökkenti, növelve ezzel a kiolvasás pontosságát. Az Euroventures befektetése segítségével most egy új megoldással lépnek piacra, amely már az új, olcsóbb technológiát segíti. A „Target” nevű szoftver képes egy adott génre koncentrálva kiolvasni, hogy a genetikai állományban jelen van-e az adott betegségre jellemző mutáció. Mindez kiegészül egy olyan felhasználóbarát kezelőfelülettel, amelyik nélkülözhetetlen a technológia széleskörű elterjedéséhez.

„A világ legjelentősebb bioinformatikai seregszemléjén is felfigyeltek a megoldásunkra. Közel vagyunk ahhoz, hogy génszekvenálást a mindennapi betegség felismerésben is alkalmazni tudjuk. Csak idő kérdése és minden modern kórháznak, rendelőintézenek lesz génkiolvasó készüléke, melyet a napi gyógyászati gyakotlatban használ,” – mondta Bérces Attila bioinformatikus, az Omixon Kft. ügyvezető igazgatója.

A Target által végzett kiolvasás a diagnózist követő megfelelő kezelés kiválasztásához ad segítséget. A géndiagnosztika áttörés előtt áll. Pár éven belül, a költségek csökkenésével, a pontosság javulásával és az engedélyezési eljárások egyszerűsödésével általánosan elterjedhetnek a szekvenátorokkal végzett diagnosztikai eljárások.

„Az Omixon jó pozícióban van ebben a globális versenyben. Bízunk abban, hogy befektetésünkkel egy komoly magyar bioinformatikai sikerhez járulunk hozzá egy olyan területen, amely a géntechnológia mindennapi alkalmazásával forradalmasíthatja az orvostudományt,”– mondta Tóth Zoltán, az Euroventures igazgatója.

Az Euroventures befektetésének célja az Omixon termékfejlesztésének támogatása, nemzetközi értékesítési hálózatának (Észak-Amerika, Európa és Kelet-Ázsia) kiépítése. A befektetés futamideje 3-4 év.  

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09

Nők az informatikában – Számít a nemek aránya a munkahelyen?

2024. március 12. 20:53

Szemünk előtt zajlik az e-kereskedelem mohácsi csatája

2024. március 6. 13:05