Eltűnt egy katonai titkokat tartalmazó laptop Tajvan egyik hadihajójáról

MTI Sajtóadatbank, 2012. június 12. 08:53

A rakétanaszádra telepített hordozható számítógépnek akkor veszett nyoma, amikor a hajó Tajvan legnagyobb haditengerészeti bázisának, a déli Csojing (Tsoying) városának kikötőjében horgonyzott a múlt hónapban.

A haditengerészeten belül lefolytatott nyomozás során nem tudták megállapítani, hogy miképpen kelhetett lába az értékes információkat tartalmazó laptopnak. A nyomozást átvette a katonai ügyészség - derült ki az illetékes szóvivő hétfői nyilatkozatából, aki azt is elismerte, hogy a kérdéses időszakban a bázison a személyzet ellenőrzésében "voltak bizonyos hibák". Mint kiderült, a laptop tulajdonosa egy magánvállalkozó, de gépét csatlakoztatták a hajó kommunikációs rendszeréhez.

Egy tajvani védelmi folyóirat szerkesztője, Erich Shih, akit a South China Morning Post című hongkongi lap idéz, úgy nyilatkozott, hogy ha a számítógép Peking kezébe kerülne, igen érzékeny kommunikációs kódokhoz és kapcsolódó rakéták adataihoz jutna hozzá. Ellenzéki törvényhozók ugyanakkor úgy nyilatkoztak, hogy bár tudomásuk szerint a gépen nem voltak "érzékeny" katonai titkok, mégsem volna szerencsés, ha az a szárazföldi Kína birtokába kerülne.

A tajvani haditengerészet 2010-ben állította hadrendbe az egységet, amelyhez a szóban forgó hajó is tartozik. A tíz hajó mindegyike "lopakodó technológiával" van felszerelve, ami jelentősen csökkenti a radarok általi észlelhetőségüket. A hajók 150 kilométer hatótávolságú rakétákkal szerelhetők fel.

A múlt hónapban olyan hírek láttak napvilágot, hogy Tajvan első ízben telepített a szigetre olyan - 500 kilométer hatótávolságú - cirkálórakétákat, amelyek képesek elérni a szárazföldi Kína délkeleti partvidékeinek katonai bázisait, kilövő állásait.

Kulcsszavak: security notebook

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09

Nők az informatikában – Számít a nemek aránya a munkahelyen?

2024. március 12. 20:53

Szemünk előtt zajlik az e-kereskedelem mohácsi csatája

2024. március 6. 13:05