Kihirdették a „Csakeredeti” játék győzteseit

forrás Prim Online, 2012. június 19. 09:19

A hazai fiatalok nincsenek tisztában a szerzői jogok fogalmával és az eredetiség fontosságával: ma 10 diákból 8 úgy gondolja, hogy a legális szoftver beszerzésének elsődleges forrása az internet, a legkülönbözőbb torrent oldalak – derült ki azon az országos megmérettetésen, amelyet a Microsoft szervezett annak érdekében, hogy közelebb hozza a fiatalokhoz a szerzői jogi fogalmakat, és felhívja a figyelmet a hamis termékek veszélyeire. A Csakeredeti.hu versenyre diákcsapatok jelentkezhettek, az első helyezést a Hódmezővásárhelyi Integrált Szakképző Központ (HISZK) Gregus Máté Tagintézményének tanulói szerezték meg.

Az áprilistól június elejéig tartó megmérettetésben a csapatoknak első körben egy szerzői jogokkal kapcsolatos kérdőíven keresztül kellett bizonyítaniuk tudásukat. A kérdőívet összesen 126 csapat (753 játékos) töltötte ki. A második fordulóba 29 csapat került be, a döntőben pedig 4 mérkőzött meg. Az utolsó körbe jutott csoportoknak egy videót kellett készíteniük, amelyben a lakóhelyükön, iskolájukon keresztül mutatták be, számukra mit is jelent az eredetiség. A beküldött pályázatokat pedagógusokból és a Microsoft szakértőiből álló szakmai zsűri értékelte. Az első helyet a hódmezővásárhelyi HISZK Gregus Máté Tagintézményének csapata, a Daci Team nyerte, a második helyezett a györkönyi Művelődési Ház Drwtsn32 csapata lett, a képzeletbeli dobogó harmadik fokára pedig a Budapesti Kommunikációs és Üzleti Főiskola FTG Csapat elnevezésű csoportja állhat fel. Díjat kapott még a negyedik helyezett a Kecskeméti Református Gimnáziumból érkező Green Dog is. A nyertesek a pályázatukkal házi programjaikhoz – például kirándulásaikhoz – kapnak anyagi hozzájárulást.

 

A Microsoft a Korlátlan Lehetőségek program keretében évek óta foglalkozik a digitális írástudás hazai elterjesztésével, azzal, hogy az IT-kultúra, a számítógépes ismeretek a lehető legtöbb ember számára elérhetővé váljanak. A Csakeredeti.hu verseny célja ezúttal is az volt, hogy tájékoztassa a hazai fiatalokat és nem utolsósorban a tanárokat a legális szoftverhasználat előnyeiről, és az illegális használat következményeiről. A tapasztalatok ugyanis azt mutatják, hogy az online fájlmegosztó oldalak széles körű elterjedésének köszönhetően a fiatalok számára ez lett az elsődleges csatorna a szoftverek, filmek, zenék beszerzésére.

 

„A Microsoft által szervezett oktatási program nagyon jól és átfogóan hívta fel a figyelmet a legális szoftverhasználat előnyeire, és az illegális használat következményeire. A program, a játék segítségével 1-1 tanórán foglalkoztunk a témával. Alkalomról-alkalomra egyre inkább egyértelművé vált számomra, hogy a fiatalok egyáltalán nincsenek tisztában a szerzői jogok fogalmával, és az eredetiség fontosságával. A Csakeredeti.hu segítségével szereztek információkat a szoftverekkel kapcsolatos szerzői jogokról, a legális szoftverhasználatról, amely a biztonságosabb internetezés fontos része. Ma már az internet az életünk nélkülözhetetlen része, nem lehet eléggé hangsúlyozni a biztonságos használatának fontosságát” – hangsúlyozta Jákli Gyula, a budapesti Harsányi János Gazdasági Szakközépiskola matematika-fizika szakos tanára, a Tomori Pál Gazdasági Főiskola óraadója.

 

„A diákok, a tanárok, a civil szervezetek és a művelődési házak egyaránt örömmel fogadták a „Csakeredeti” oktatási programot. Az oktatás iránti elkötelezettségünk jegyében fontosnak tartjuk, hogy világos képet adjunk a szoftverekkel kapcsolatos szerzői jogokról annak a korosztálynak, amely a legfogékonyabb a számítástechnikai eszközök, szoftverek felhasználására, és a digitális/internetes eszközök, játékok alkalmazására. Minderre nem csak alkalmanként, hanem folyamatosan szükség van. A tanárok ugyanis arról számoltak be, hogy az órai játék közben derült ki, hogy 10 fiatalból 8 azt gondolja, hogy a szoftverek (de említhetnénk a filmeket, zenéket) beszerzésének jogszerű a módja valamelyik torrent oldalról való letöltés. Ami ennél is aggasztóbb, a fiatalok nincsenek tisztában a veszélyekkel, így azzal sem, hogy az illegális letöltéssel a saját gépükkel együtt a saját adataikat, dokumentumaikat is megnyithatják a világnak” – hívta fel a figyelmet Szilágyi Bernadette, a Microsoft Magyarország Korlátlan Lehetőségek programjának menedzsere.

 

E-világ ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Jövőbe mutató adatvizualizációs megoldások az SAP és az IFUA Horváth versenyén

Kihirdették az SAP Hungary és az IFUA Horváth adatvizualizációs versenyének nyerteseit. Ötven csapat mérte össze tudását az egyetemi és vállalati szférából. A versenyzőknek az SAP új döntéstámogató eszköze, az SAP Analytics Cloud (SAC) segítségével kellett a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) által biztosított adatokból látványos és lényeges összefüggéseket bemutató adatelemzéseket készíteniük és prezentálniuk. 

2024. április 17. 19:55

Facility managementben erősít az ICON

Három kiemelkedő épülettel, két irodaházzal és egy logisztikai ingatlannal bővült az ICON Real Estate Management ingatlanüzemeltetési portfoliója. A BEM Irodaház, a D2 Szabadkikötő, és az ELTE egyik megújult ingatlanja nem csupán az építészeti megoldásaik tekintetében példaértékűek, de a fenntarthatóság és az energiahatékonyság terén is úttörő megoldásokat alkalmaznak.

2024. április 17. 18:09

Új korszak az elektromobilitásban

A Maserati „Folgore Day” névre keresztelt nagyszabású eseményén mutatta be első 100%-ban elektromos kabrióját, a GranCabrio Folgore-t, melyet az úgynevezett „IT TURNS YOU ON” kampánnyal népszerűsítenek, az olasz művész, Damiano David szerepelésével. A modenai székhelyű márka fennállásának 110. évfordulóján a szigonyos márka ismertette ambiciózus céljait az elektromos átállás terén, valamint lerántotta a leplet TRIDENTE elektromos motorcsónakjáról is. 

2024. április 17. 16:28

Mesterséges intelligenciával készítik össze az Unilever B2C webshopjának rendeléseit

Közel 800 cikkszámot kezel, illetve mesterséges intelligenciával ellátott eszközökkel végzi a komissiózási feladatokat a Waberer’s Csoport leányvállalata, a WSZL az Unilever Magyarország Unishop elnevezésű B2C webshopjában. Az új megbízásnak köszönhetően a Waberer’s eddigi tevékenysége bővült és egy 14.500 négyzetméteres raktári terület kezelése mellett immár az Unishop raktárlogisztikai és fullfilment kiszolgálását is végzi. 

2024. április 17. 14:50

Nagy rekesznyílású és nagy látószögű zoomos Sony objektív

A Sony örömmel jelenti be a full-frame α (Alpha) E-bajonettes objektívek legújabb tagját. Az FE 16-25mm F2.8 G egy nagy rekesznyílású, nagylátószögű zoomobjektív, amely a 16 mm és 25 mm közötti teljes zoomtartományban F2.8 maximális rekesznyílást tart fenn, és kompakt, könnyű kialakításának köszönhetően a kiváló képminőséget nagyszerű hordozhatósággal kombinálja.

2024. április 17. 13:09

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09