Xeon Phi: Az 50+ magos Intel MIC processzor

forrás Prim Online, 2012. június 19. 14:03

Az Intel a tegnap kezdődött ISC 2012 szuperszámítógép konferencián (június 18-21, Hamburg, Németország) bejelentette, hogy az eddig Knight Corner néven ismert sokmagos (MIC) társprocesszor Xeon Phi néven kerül forgalomba az év vége felé.

A vállalat még azt is bejelentette, hogy az alig három hónapja debütált E5 Xeon processzorok minden eddiginél gyorsabban beépültek a legújabb szuperszámítógépekbe. A tegnap nyilvánosságra hozott legújabb TOP500 (39. kiadás) listában található szuperszámítógépek közül 45 Intel E5 Xeon processzorokat használ. Ezek közül három „petaskála” osztályú, melyek közül a legnagyobb teljesítményű (2,9 PetaFLOPS) a „SuperMUC” szuperszámítógép Németországban (LRZ-nél).

Mindezekről Raj Hazra az Intel Technical Computing at Datacenter and Connected Systems Group alelnöke és vezérigazgatója beszélt. Hazra elmondta, hogy az Intel Xeon Phi termékcsalád (kódneve: „Knights Corner”) 2012 végén lesz kapható. A társprocesszorként használható több mint 1 TeraFLOPS teljesítményű Xeon Phi lapkák a már kapható Intel Xeon processzor E5-2600/4600 termékcsaládot egészítik ki és a teljesítmény új szintjét szállítják a nagy párhuzamosságú munkákhoz. A Xeon Phi első generációja elsősorban a nagy teljesítményű számítógépeket (HPC) célozza, míg következő generációi a vállalati adatközpontokat és munkaállomásokat veszik célba. Azonban ez a nagy teljesítmény is kevés az ExaFLOPS (10 a 18-on) teljesítményű következő generációs szuperszámítógépekhez, amelyek közül az elsőket 2018-ban helyezik üzembe. Ezért az Intel az elkövetkező években tovább növeli a Xeon és Xeon Phi processzorok teljesítményét és hatásfokát (teljesítmény/energia (W).


 Az Intel kibocsátotta a Xeon Phi termékcsalád néhány technikai részletét is. Az új processzor nagy előnye a más gyártóktól származó hasonló (CPU-GPU) megoldásokhoz képest, hogy a Xeon processzorokhoz hasonlóan programozhatók, mivel mind a két processzor az x86 architektúrán alapul.


 A Xeon Phi lapkák legújabb, 22 nm-es technológiájával készülnek, amely 3D háromkapus tranzisztorokat használ. Az Intel Xeon Phi társprocesszor PCIe formátumban lesz kapható és több mint 50 magot, valamint több mint 8 GB GDDR5 memóriát tartalmaz. Jellemzője az 512 bit széles SIMD (egy utasítás, több adat) architektúra, amely lehetővé teszi több adatelem feldolgozását egyetlen utasítással. Az elmúlt évben az Intel már bemutatta, hogy a Knight Corner társprocesszor teljesítménye valós programok futtatása esetén, kétszeres pontosságú műveleteknél 1 TeraFLOPS (10 a 12-n) fölött van. Ezt a hatalmas teljesítményt DGEMM teszttel mérték. Az Intel az ISC ’12 konferencián hasonló – több mint 1 TeraFLOPS/csomópont – teljesítményt mutatott be az ipari szabvány Linpack (Rmax) 1 benchmarkkal mérve. Összehasonlításképpen: az Intel 1997-ben több mint 9000 Pentium processzort épített be az ASCII RED szuperszámítógépbe az 1 TeraFLOPS határ átlépéséhez.


 Az első Xeon Phi szállítása a tervek szerint 2012 második felében kezdődik. Az Intel bejelentette, hogy az első Xeon Phi társprocesszor alapú fürt fejlesztése már folyamatban van és 118 TeraFLOPS teljesítménye a Top500 listán a 150-ik helyet biztosítja.


 Az Intel Xeon Phi társprocesszornak nagy az ipari támogatottsága. Eddig már 44 gyártó jelezte, hogy a jövőben, szuperszámítógépeiben alkalmazni kívánja az új processzort. A gyártók között olyan ismert vállalatok találhatók minta Bull, Cray, Dell, HP, IBM, Inspur, NEC és SGI.


 A Cray már bejelentette, hogy következő generációs szuperszámítógépében (kódneve: „Cascade”) az Intel Xeon Phi társprocesszort és a Xeon processzorokat használják. A Cray ezeket a processzorokat innovatív HPC technológiákkal kombinálja.
Az Intel és a Dell 2013 elején helyezi üzembe az első Petaskála osztályú szuperszámítógépet, amely az Intel Xeon processzor E5 családot és az Intel Xeon Phi társprocesszorokat kombinálja a „Stampede” szuperszámítógépben. Az Intel azt várja, hogy a Petaskála osztályú szuperszámítógépek száma a következő évben gyorsan növekszik.

Kulcsszavak: processzor Intel

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50