Ismét a világ legjobbjai közé választották a magyar fejlesztésű oktatási szoftvert

forrás Prim Online, 2012. június 28. 07:02

Újabb rangos elismerésben részesült a Nemzeti Tankönyvkiadó saját fejlesztésű oktatási alkalmazása. A kiadó nemzetközileg is egyedülálló, kiterjesztett valóság technológiát alkalmazó oktatási szoftvere, a TeachAR – 3D World megkapta a Comenius-EduMedia díjat, amelyet a legkiválóbb oktatási megoldásoknak ítél oda a nemzetközi zsűri. Az alkalmazást legutóbb a hannoveri CeBIT-en is elismerték arany fokozatú European Seal of e-Excellence díjjal. A szoftver háromdimenziós tartalmi elemekkel teszi színesebbé a tanórákat, így segíti a tananyag könnyebb megértését, valamint hozzájárul a pedagógiai munka szemléltető jellegéhez. 

Az 1995-ben alapított Comenius-EduMedia díj mára az egyik legnagyobb elismerést jelenti a multimédiás oktatási termékek piacán. A kitüntetést a GPI (Gesellschaft für Pedagogik und Information e.V.), a 40 éve multimédiával, képzési technológiával és médiadidaktikával foglalkozó tudományos szervezet hozta létre és egy 10 tagú nemzetközi zsűri döntése alapján ítélik oda évről évre a legkiválóbb oktatási alkalmazásoknak. 
 
A több mint 200 nevező közül a zsűri idén a Nemzeti Tankönyvkiadó kiterjesztett valóság (augmented reality) technológiát alkalmazó oktatási szoftverét is a legjobbak közé választotta, így a TeachAR – 3D World nevű alkalmazás oktatási multimédiás termékek kategóriában elnyerte a Comenius-EduMedia díjat.
 
Az alkalmazás a térlátás, térbeli tájékozódás fejlesztésére vagy akár az emberi test szemléltetésére is jól használható. A rangos elismerésben részesült program a tanároknak lehetőséget nyújt a térbeli szemléltetést igénylő tartalmak látványosabb megjelenítéséhez, a diákoknak pedig az élményekkel teli tanuláshoz. Segítségével megjeleníthetők a belső szervek vagy például megfigyelhető az egyes csontok, ízületek mozgása is. A szoftver használata egy Windows alapú számítógép mellett mindössze egy webkamerát igényel. A TeachAR alkalmas a speciális nevelési igényű gyerekek oktatása során felmerülő egyes problémák megoldására is. A megismerési funkciók zavarával, egyéb részképesség zavarral küzdő gyermekeknél a „kiterjesztett valóság” segítségével játszva fejleszthetjük azokat a készségeket, képességeket, amelyek az új fogalmak megismeréséhez, rögzítéséhez, rendszerezéséhez szükségesek. 
 
Az új oktatási szoftver jelenlegi verziója a biológia, természetismeret és történelem tantárgyakhoz tartozó témaköröket dolgozza fel egy háromdimenziós földgömb segítségével. Utazhatunk térben, időben, kalandozhatunk akár honfoglaló őseinkkel vagy farkasszemet nézhetünk például egy pápaszemes pingvinnel is. Minden témakörhöz több elem kapcsolódik. Az Állatok a Földön sorozathoz például ázsiai oroszlán, jegesmedve, ló, koala, kenguru – amelyekre kattintva megtekinthető az adott állat vagy növény élőhelye, illetve a kiválasztott történelmi esemény színhelye. A fejezetekhez képek és rövid leírás is tartozik, valamint Wikipedia és YouTube tartalom is elérhető. Egyes részekhez hang is kapcsolódik, így meghallgatható például az oroszlán hangja vagy Churchill híres vért és könnyeket ígérő beszéde. A program lehetővé teszi a beépített témakörök új elemekkel történő kiegészítését és újak létrehozását is, valamint kiválaszthatjuk, hogy domborzati vagy politikai térképet szeretnénk használni. 
Kulcsszavak: oktatás

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50