Egyszerű pólóból akkumulátor? Lehetséges!

Farkas Norman - 2012. július 6.

Gondoltad volna, hogy egy pólóból akkumulátor varázsolható? A Dél-Karolinai Egyetem kutatói megvalósították a dolgot, ráadásul környezetbarát módon.

Igen érdekes és izgalmas projekten dolgozik a Dél-Karolinai Egyetem kutatója, Xiadong Li: pamutpólóból nagy teljesítményű akkumulátort állít elő oly módon, hogy oxigénmentes kemencében magas hőfokon "megsüti" a fluorid-oldatba áztatott ruhadarabot. Így lényegében egy szuperkondenzátort kap, melynek egyébként is magas energiasűrűsége tovább növelhető némi nanométeres vastagságú mangán-oxid felvitelével. A legmegdöbbentőbb a dologban, hogy egy ilyen "telep" több mint ezerszer újratölthető minimális kapacitásveszteség mellett.

Az eljárás amellett, hogy egyszerű, környezetbarát is, hiszen lényegében arról van szó, hogy a magas hőfok hatására elektromos töltés tárolására képes aktív szénszálak jönnek létre a cellulóz szálakból.

Xiadong Li felismerése nagyot lendíthet rugalmas, hajlékony akkumulátorok fejlődésén, ugyanakkor előrevetíti a jövőt, melyben ruhadarabjaink már nem csak öltöztetni, hanem tölteni is tudnak.

 

[Forrás: BGR]

Kulcsszavak: akkumulátor, kutatás
Vissza