Gyermekpornóval zsarol a ransomware vírus

forrás Prim Online, 2012. július 13. 11:04

A gyanútlan felhasználók egyszer csak azt veszik észre, hogy gyermekpornó kerül számítógépükre, és a háttérben tevékenykedő visszaélők rendőrségi riasztással fenyegetőznek. Utólag védekezni ellene nem lehet, a zsarolók váltságdíj fejében nem tesznek feljelentést, illetve törlik a számítógépről a kompromittáló kép- és videó felvételeket.

Az úgynevezett ransomware típusú vírusoknak számtalan vállfaja létezik. A legelterjedtebb, amelyre az angol Scotland Yard is felhívja a figyelmet a The Telegraph hírportálon, amikor a számítógép zárolása mellett egy tájékoztató üzenet jelenik meg arról, hogy a rendőrség adott IP címről pedofil vagy terrorista aktivitást észlelt, aminek okán addig nem kerül feloldásra a számítógép, amíg az illető a meghatározott bírságot át nem utalja, természetesen egy nehezen lekövethető online fizetési rendszeren keresztül.

Mintegy 13 országban, eddig többezer felhasználó esett áldozatul ilyen és hasonló vírusoknak. A legsúlyosabb esetekben a háttérben meghúzódó visszaélők gyermekpornó anyagokat helyeznek el a számítógépen, és csak abban az esetben törlik, ha egy nagyobb összeg érkezik bankszámlájukra. Amennyiben ez nem történik meg, úgy riasztják a rendőrséget.

 



Naponta 15.000 vírus íródik, amiből 800 mobil készülékekre specializált változat, miközben átlagosan naponta 3.000 támadás ér egy hálózatot. Ezek a támadások eredhetnek vírusoktól, hacker programoktól, magától heckerektől, ám előfordulhat, hogy véletlenülszerű támadás történik egy „zombie” hálózatról. Ez azt jelenti, hogy a számítógép hálózaton vagy egy-egy kliens gépen elhelyeződik egy rövidke program, aminek segítségével egy nagyhálózat támadása során felhasználják a program segítségével csatlakoztatott hálózatokat, számítógépeket, így akár egy „Anonymus” támadás részese is lehet a gyanútlan internetező.

Tévhitben él az a felhasználó, aki azt gondolja, hogy egy antivírus programmal ki tud köszöbölni minden támadást. Gyakran megbízható weboldalakon is megtalálahtóak ezek a heckerek által ehelyezett programok, vírusok, amelyek ellen csak többféle módon lehetséges és érdemes védekezni. A legalapvetőbb tennivaló az operációs rendszer frissítéseinek mindenkori installálása, illetve a Java, Flash és hasonló kiegészítő szoftverek legfrissebb változatának használata.

Az egyéni felhasználóknak javasolt még egy antivírus program és egy tűzfal, a vállalati hálózatok esetében inkább egy fejlett biztonsági program nyújt teljeskörű védelmet minden behatolási kísérlet ellen. A Gartner Magic Quadrant elemzés szerint a Sophos a világ vezető hálózatvédelmi vállalatai között szerepel, többek között az igen költséghatékony moduláris felépítésének köszönhetően (eszközfelügyelet, alkalmazás-felügyelet, mobil eszköz felügyelet, hálózati azonosítás, titkosítás, patch menedzsment, internet forgalom felügyelet), valamint ebben a rendszerben minden oldalletöltés a SophosLabs felhőiben kerül ellenőrzésre, és csak abban az esetben töltődik le egy-egy weboldal a számítógépre vagy mobil eszközre, ha a hitelesítés folyamán hibátlan kóddal rendelkezik. Az egyéni felhasználók is előnyét élvezik ennek a rendszernek, hiszen minden vállalati kliens mellé a privát eszközök védelme díjmentesen történik. A magyar nyelvű terméktámogatást a hazai forgalmazó, a BlackCell IT biztonságtechnikai vállalat szolgáltatja, továbbá oktatási intézmények 60%-os, a non-profit és kormányzati szervezetek 30%-os árelőnnyel tudhatják teljes biztosnágban rendszereiket, amelyek bármilyen karbantartási vagy külső behatolási kísérlet folyamán sem állnak vagy lassulnak le.
 

Kulcsszavak: security vírus

Prim.hu - Kiemelt hír ROVAT TOVÁBBI HÍREI

MI festőrobot szórakoztatta a nézőket a Magyar Ifjúsági Robot Kupán

Az előző évek közkedvelt versenyszámaival, így többek közt a robotszínházzal, robotfocival és a menekítő robotok mérkőzésével zajlott le a 17. Magyar Ifjúsági Robot Kupa (MIRK) Nyíregyházán. A versenyt a Neumann Társaság megyei szervezete, a Nyíregyházi Egyetem és a Magyar Robot Kupa Alapítvány szervezésében, a Neumann Társaság kiemelt szakmai támogatásával bonyolították le.

2024. március 12. 19:17

Újabb Apple Premium Partner üzlettel erősít az iSTYLE a Westendben

Az iSTYLE, az Apple termékek vezető hazai viszonteladója, a mai napon megnyitotta második Apple Premium Partner üzletét a Westend City Centerben. A lépés fontos mérföldkő az iSTYLE életében, hiszen az új flagship store árukínálata, magasan képzett munkatársai és minőségi szolgáltatásai még közelebb hozzák az ikonikus Apple Store-ok vásárlási élményét a hazai közönséghez.

2024. március 8. 18:00

Google atombomba: kombinált Core, Spam és HCU algoritmus frissítés egyszerre

A Google a tegnapi napon bejelentette, hogy több intézkedést is bevezet, amelyek célja a keresési eredmények minőségének javítása.

2024. március 6. 14:39

Átadták a Marketing Diamond Awards győzteseinek járó díjakat

Február 7-én, a MARKETING TRENDFORUM keretén belül, az ETELE CINEMA-ban rendezett eseményen adták át a Marketing Diamond Awards 2023-as elismeréseit. Idén a Pentacom lett az „Az Év Ügynöksége”, míg a Billingo Technologies Zrt. érdemelte ki az „Az Év Vállalata” díjat. A 34 tagú, meghatározó hazai hirdetőkből és ügynökségi szakemberekből álló zsűri szavazatai alapján „Az Év Marketingnagykövete” címet a Kiszervezett Marketing kapta. 

2024. február 14. 12:59

A jövő szakmáinak 85%-át még fel sem találták

A feltörekvő technológiák, például a robotika, a mesterséges intelligencia, a gépi tanulás, a virtuális és kiterjesztett valóság, valamint az emberi agy működését utánzó számítástechnika az előrejelzések szerint az elkövetkező évtizedekben átalakítják majd az életünket és a munkánkat. Az Institute for the Future legutóbbi jelentése pedig még erőteljesebben fogalmaz, szerintük a „2030-ban létező állások 85 százalékát még fel sem találták, így az új tudás megszerzésének a képessége értékesebbé válik, mint a tudás maga”. Ezért is egyre fontosabb kérdés a felsőfokú tanulmányaikat megkezdő hallgatók számára, hogy valóban jövőbiztos tudást adó szakot válasszanak.

2024. február 7. 09:57

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Nők az informatikában – Számít a nemek aránya a munkahelyen?

2024. március 12. 20:53

Szemünk előtt zajlik az e-kereskedelem mohácsi csatája

2024. március 6. 13:05

Magyar fejlesztők programján ámul a világ: Már nem csak tanul, teremt is a magyar MI

2024. február 27. 20:28

Magyar siker a bahreini Forma 1-en

2024. február 21. 16:15