Okostelefonos áramfogyasztás-mérés a DÉMÁSZ-nál

forrás Prim Online, 2012. július 15. 09:10

Az EDF DÉMÁSZ Hálózati Elosztó Kft. közel 3000 háztartás és vállalati ügyfél részvételével elindította kísérleti jellegű okos mérési programját. A fogyasztók akár okostelefonon is ellenőrizhetik majd energiafelhasználásukat, a szolgáltató a központból olvashatja le a mérőórákat. A csaknem kétéves pilot projekt végén kiderül, milyen feltételek mellett indulhat az okos mérők hazai bevezetése. Az okos mérés program informatikai rendszerét az IBM fejleszti. A két cég közös szemléletformáló kampányt indít az okos mérés előnyeinek bemutatására.

Elindította kísérleti jellegű okos mérési programját az EDF DÉMÁSZ Hálózati Kft. Az országos teszthez az EDF DÉMÁSZ Hálózati Elosztó szolgáltatási területén 3000, statisztikai módszerekkel kiválasztott háztartás és vállalkozás csatlakozik – ők lehetnek az elsők, akik több mint egy éven át okos mérőórákkal ellenőrizhetik villamosenergia-fogyasztásukat. A pilot, az Európai Unió, a magyar kormány és a Magyar Energia Hivatal előirányzatának megfelelően, a 2020-ra tervezett országos bevezetés feltételeit és lehetőségeit vizsgálja. Ha az EDF DÉMÁSZ és a többi villamos energia elosztó programja sikeres lesz, nyolc éven belül a legtöbb háztartásba okos mérő kerülhet.

A vizsgálatban az EDF DÉMÁSZ Hálózati Elosztó informatikai-technológiai partnere az Inter-Computer-Informatika Zrt., melynek alvállalkozója az IBM. Az IBM a világ minden táján fejleszt okos megoldásokat, köztük számos okos mérési rendszert is felépített már. Programjaival kitűnő eredményeket ért el a természeti erőforrások ésszerűbb, takarékos felhasználásában és a visszaélések megelőzésében. Hollandiában a hazaihoz hasonló programban tesztelte az intelligens mérőberendezések használatát, Máltán pedig olyan intelligens hálózatot épített, amely az energia- és a vízrendszereket összekapcsolva felderíti az energiavesztések pontjait, és takarékosságra ösztönzi a fogyasztókat.

Mobilról, valós időben

Az EDF DÉMÁSZ Hálózati Elosztó és az Inter-Computer-Informatika Zrt. valamint az IBM közös programja egyszerre lesz hatásvizsgálat és technológiai próba. A 2013 végéig tartó tesztelés célja, hogy kiderüljön, miként változtatja meg az energiafelhasználási szokásokat, ha az ügyfél maga is nyomon követheti fogyasztását. A szolgáltató arra is kíváncsi, milyen költségmegtakarítás érhető el az energiafelhasználás pontosabb tervezése vagy üzemeltetési költségek tekintetében az új technológia felhasználásával. A jövő nagy kérdése az, hogy a változó elektromos áramdíjak bevezetésével hatást lehet-e gyakorolni a csúcsidőszakok fogyasztására az egyenletesebb, hatékonyabb energiafelhasználás érdekében. További előnyei az okos rendszereknek, hogy magasabb szintre emeli az ügyfél kapcsolatot, megteremtve a valós fogyasztás alapján történő számlázást.

Az EDF DÉMÁSZ Hálózati Elosztó Kft. szolgáltatási területén kiválasztott háztartásokban és vállalkozásoknál a fogyasztók internetes felületen, akár okostelefonon is, ellenőrizhetik energiafelhasználásukat. A szolgáltató eközben kiszállás nélkül, a központban vagy más távoli pontokon is leolvashatja az okos fogyasztásmérőt. Így csökkenhetnek a költségek, és a hibabejelentések ellenőrzése is egyszerűbbé válhat.

Tervezéstől a támogatásig

A vállalkozó – a telekommunikáció kivételével – a pilot teljes végrehajtásában szerepet vállalt; közreműködik, a tervezéstől, a mérőeszközök szállításán át a beüzemelésig és a támogatásig. Többek között az internetes ügyfélkapcsolat is az IBM megoldásán keresztül zajlik majd, felölelve a teljes számlázási és információszolgáltatási rendszert. Bár ilyen kapacitásra egyelőre nem lesz szükség, az infrastruktúra egyidejűleg akár több közmű kiszolgálására és több tízmillió okos mérő kezelésére is alkalmas. „A projektben alkalmazott technológiák a világ élvonalbeli megoldásai közé tartoznak, melyek már több földrész közmű vállalatainál is bizonyítottak. Most Magyarország is a sikeresen alkalmazók sorába léphet” – fogalmazott Pongrácz Ferenc, az IBM Magyarország szolgáltatási üzletágvezetője.

Okos fogyasztók nélkül nem megy

Az okos mérők használata az első lépés lehet az intelligens hálózatok és az intelligens otthonok felé. Ehhez azonban pusztán a technológia nem elég. Fontos, hogy a fogyasztók is megismerjék a tudatos energiahasználattal elérhető eredményeket. Az IBM egy korábbi nemzetközi kutatása szerint az okos mérésről pozitívan vélekedő fogyasztóknak csak a fele gondolja úgy, hogy a technológia környezetvédelmi szempontból is hasznos lesz, ennél alig többen várják tőle energiaköltségeik csökkenését. Az EDF DÉMÁSZ Hálózati Elosztó és az IBM a pilot elindulását követően közös szemléletformáló kampányba kezd, hogy bővítse a fogyasztók okos méréssel kapcsolatos ismereteit. A Facebook-ra tervezett, elsősorban fiatalokat célzó kampány előreláthatóan szeptemberben indul, de az év során további ismeretterjesztő tartalmú akciók is várhatók. "A kampány célja, hogy szórakoztatva hívja fel a figyelmet a takarékos és környezettudatos fogyasztói magatartás előnyeire, például online játékok és kreatív ismeretterjesztő videók segítségével" – tette hozzá Pongrácz Ferenc.

Az EDF DÉMÁSZ Hálózati Elosztó Kft. munkatársai már megkezdték az okos mérők felszerelését. Az év vége közeledtével pedig a fogyasztáshoz igazodó új tarifa ajánlatokkal keresik fel a programba bevont ügyfeleket. Az országos tapasztalatok feldolgozását 2013 decemberéig készítik el az országos okos mérés pilotban résztvevő magyarországi villamosenergia-elosztók, az eredményekről 2014 tavaszára készül jelentés a Magyar Energia Hivatal számára. Az okos mérés teljes körű, országos bevezetéséről, az uniós szabályozással összhangban, a törvényhozás rendelkezik majd.


 

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50