Egyesülésbe tömörültek az e-könyvkiadók és forgalmazók

MTI Sajtóadatbank, 2012. július 12. 14:37

Akciókat szervez, nemzetközi kapcsolatokat épít, az e-könyves szakma érdekeit képviseli a jogalkotók és a közönség felé az Egyesülés az e-könyvekért szerveződés, amelyhez 22 kiadó és terjesztő csatlakozott. A szervezet alapdokumentumát szerdán délelőtt írták alá a sajtó jelenlétében az Országos Széchényi Könyvtárban (OSZK).

A szervezet céljai között szerepel az e-könyvek és az erre alkalmas olvasók népszerűsítése, rendszeres nyilvános fórumok szervezése, a legális tartalomfogyasztás elterjesztése, piaci elemzések készítése, valamint például a jogi, adózási különbségek csökkentése a hagyományos kiadványokhoz képest. A papíralapú könyveket terhelő általános forgalmi adó (áfa) 5 százalék, miközben az e-könyveket 27 százalékos áfa terheli.

 

Az alakuló ülésnek otthont adó intézmény főigazgatója, Sajó Andrea úgy vélte, hogy az e-könyv a jövő meghatározó formátuma lesz, noha még ma is sokan idegenkednek tőle. Szerinte az üzletág sikeréhez elsősorban a legális tartalmakat és a letöltéseket kell népszerűsíteni.
 

Kereszty András, a Hónap Könyve kiadója emlékeztetett: a szervezet létét az indokolja, hogy rendkívül intenzíven fejlődik az e-piac.
 

Farkas István, az ekonyvolvaso.blog.hu szerkesztője kiemelte: az e-könyvpiac egy "paradigmaváltás" közepén tart. Ugyanakkor leszögezte: a hagyományos könyvkiadást nem veszélyezteti a digitális. Szerinte jelenleg az e-könyvkiadás és forgalmazás "kultúrmissziónak" minősül és igen tőkeigényes vállalkozás. A szerkesztő az e-könyveket terhelő 27 százalékos általános forgalmi adó csökkentését jelölte meg a szervezet legfontosabb céljai között, ugyanakkor kiemelte, hogy egyelőre a piac valamennyi szereplőjének "el kell helyeznie magát" ebben az új térben.
 

Kocsis András Sándor, Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülésének (MKKE) elnöke, a Kossuth Kiadó Zrt. elnök-vezérigazgatója reményét fejezte ki, hogy az új szervezetet nem sújtja majd "a magyar átok", azaz a tagok arra fognak törekedni, hogy megtalálják a "legkisebb közös többszöröst" az érdekek között. Az MKKE elnöke megjegyezte, hogy az európai e-könyvpiac még mindig gyerekcipőben jár, Németországban például 1 százalék alatt van az üzletág részesedése a teljes könyvpiachoz képest. Kiemelte: Magyarországon a legnagyobb probléma a kevés legális tartalom, valamint az, hogy az olvasók az ingyenes, sokszor a torrentoldalakon fellelhető tartalmakat preferálják.
 

Az elnök kitért arra is, hogy az e-könyvek jogi háttere is tisztázatlan, példaként megemlítette, hogy Európai Bizottság kötelezettségszegési eljárást indított Franciaország és Luxemburg ellen azért, mert leszállították az e-könyvek forgalmi adóját arra a szintre, ahol a papírkönyveké van.
 

A rendezvényen megjelent Rónai Iván, az Emberi Erőforrások Minisztériuma közgyűjteményi főosztályának helyettes vezetője, aki megjegyezte: a francia kulturális minisztérium levélben fordult a tárcához, hogy Magyarország támogassa Franciaországot abban a kezdeményezésében, hogy az Európai Unióban vezessék be az e-könyvek kedvezményes áfáját. A francia minisztérium egy tanulmányt is eljuttatott a tárcához, amelyben az áfa-csökkentés előnyeit támasztják alá.
 

Az egyesüléshez csatlakozó szervezetek között van a Könyvtári Intézet, a Szerep Művészeti Alapítvány vagy például az Informatikai és Könyvtári Szövetség is.

E-világ ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Fényes jövő vár idén az adatközponti szektorra

Saját átalakulási folyamaton megy keresztül az adatközpontok piaca, amely magába foglalja a legmodernebb technológiák használatát a műveletek és az erőforrások elosztásának optimalizálása, valamint a biztonsági protokollok javítása érdekében. 

2024. március 28. 19:05

A Philips Monitors E1 terméksorozat három új, többcélú modellel bővül

A Philips Monitors E1 sorozata ebben a hónapban három új modellel bővül. Az irodai felhasználók és távmunkában dolgozók számára szükséges összes alapvető funkcióval ellátott új modellek segítenek a felhasználóknak a kapcsolattartásban és növelik a termelékenységüket, mindezt versenyképes áron. 

2024. március 28. 13:27

Országszerte elérhetővé válik a Netrevalók program

A Netrevalók program sikeres tavalyi indulása után idén az Informatikai és Könyvtári Szövetséggel kötött megállapodással országos szintűvé válik a kezdeményezés, és 27 fővárosi könyvtár mellett 48 vidéki intézmény is csatlakozik a programhoz. Így összesen már 45 településen lesz elérhető a generációk digitális edukálását célzó program. A digitális infrastruktúra fejlesztése érdekében a Magyar Telekom a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár és az Informatikai és Könyvtári Szövetség részére 100- 100 darab monitort adományoz a programban résztvevő könyvtárak számára.

2024. március 28. 11:50

Tabudöntögető témákat feszegetnek a diákok a Megoldások a holnapért programban

Kiválasztották a Samsung és az EdisonKids által meghirdetett Megoldások a holnapért kihívás legjobb 50 diákcsapatát. A fenntarthatóság, a jövő oktatása és a közösség hívószavára összesen 120 jövőformáló és kreatív pályázat érkezett az ország számos pontjáról. A továbbjutók új készségekkel és ismeretekkel gazdagodhatnak a Megoldások a holnapért speciális tanulási platformján, hogy újszerű megoldást dolgozhassanak ki az általuk felvetett problémára. Az oktatási anyagok összeállításában, a diákok tervezői gondolkodásának elmélyítésében idén ismét kulcspartner a Cellux Csoport. A csapatokat támogató tanárok mentorálásában a Hősök Tere Alapítvány ad szakmai segítséget.

2024. március 28. 10:01

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09

Nők az informatikában – Számít a nemek aránya a munkahelyen?

2024. március 12. 20:53

Szemünk előtt zajlik az e-kereskedelem mohácsi csatája

2024. március 6. 13:05