Self-publishing krédó: magyar szerzőtől a globális portálokon is

Kerekes Pál, 2012. július 18. 14:33

A szerzői kiadás – találóbb név: független publikálás – az informatika egyik nagy adománya. Lehetőség az írók, szerzők, könyv-összeállítók, szöveg-felfedezők részére. A szinte felfoghatatlan méretű globális self-publishing portálok ontják a műveket. A legnagyobbak egyike, a Smashwords, már túl van a százezer művön. A honlapján futó számláló mutatja: jelenleg „5,062,766,232 words published.”

Magyarországon a Publio Kiadó a self-publishing portálja. A lényeg nagyon egyszerű: a szerző minden teketória nélkül egyszerűen feltölti a művét a portálra. Ehhez néhány formázási követelményt kell csak betartania. Erről pontos tájékoztatást kap az érdeklődő.

Átlagban napi két könyvet töltenek fel a site-ra. Lehetne több is, de sok szerzőt elriaszt, hogy azonnal megjelenik a könyve. Sokan írnak is a szerkesztőknek: „elnézést, vegyék le a könyvet, nem tudtam, hogy azonnal ki is kerül az oldalra, csak kísérleteztem.”

A kiadóhoz tartozó blog, a Könyvkonnektor (www.konyvkonnektor.hu) közzétette a független publikálás krédóját, hitvallását. Az angol változat a free kategóriában a Smashwords portálon nagyon népszerűvé vált. Ehhez hozzájárult, hogy a Teleread (www.teleread.com) portál, az angol nyelvű vezető e-könyves blog is beszámolt a megjelenésről.

Magyar-angol változatban a Publio Könyváruház oldaláról tölthető le a krédó. (www.konyvaruhaz.info) Hozzáférhető a nagy globális könyváruházakban is: iTunes, Amazon, stb.

Néhány sor a szövegből:

"Nemcsak a tiszta értelemben vett szerzők előtt nyílik most meg a nyilvánosság. Rajta a sor az összegyűjtőkön, felfedezőkön is. Dédapáink első világháborús naplói, nagyapáink hadifogságainak története, hölgy-családtagok háztartási feljegyzései, türelemmel viselt betegségek kézzel írt imakönyvei mind ott lapulnak valamelyik rokon személyes holmijai között. Nem dobták ki, ki is tenne ilyet, de most összerakható, kiegészíthető; ívbe, glóriába rendezhető és önmagában vagy megjegyzetelve közzétehető. Akad olyan családtag, akinek éppen most van rá ideje, módja, érkezése.

A szerzői kiadás csak az utóbbi évtizedekben kapott kicsit kellemetlen felhangot. Nagy költőink, íróink kétszáz évvel ezelőtt bizony előfizetőket kerestek könyv terveikhez. Magyarorszagon is, és szerte Európában is ez volt a szokás, az írói maga menedzselte a nevével jelzett kiadványt. Érdemes felidézni: az első nyomtatott könyv is – ha mai értelemben vesszük – self-publishing kiadásban jelent meg. Gutenbergnek nem volt megrendelője, terjesztője, kiadója, sőt, még olvasóközönsége sem. Neki fontos volt a mű, sok-sok évet áldozott rá, nem törődött mással, csak azzal, hogy kész legyen a könyv."


Kerekes Pál

E-világ ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Fényes jövő vár idén az adatközponti szektorra

Saját átalakulási folyamaton megy keresztül az adatközpontok piaca, amely magába foglalja a legmodernebb technológiák használatát a műveletek és az erőforrások elosztásának optimalizálása, valamint a biztonsági protokollok javítása érdekében. 

2024. március 28. 19:05

A Philips Monitors E1 terméksorozat három új, többcélú modellel bővül

A Philips Monitors E1 sorozata ebben a hónapban három új modellel bővül. Az irodai felhasználók és távmunkában dolgozók számára szükséges összes alapvető funkcióval ellátott új modellek segítenek a felhasználóknak a kapcsolattartásban és növelik a termelékenységüket, mindezt versenyképes áron. 

2024. március 28. 13:27

Országszerte elérhetővé válik a Netrevalók program

A Netrevalók program sikeres tavalyi indulása után idén az Informatikai és Könyvtári Szövetséggel kötött megállapodással országos szintűvé válik a kezdeményezés, és 27 fővárosi könyvtár mellett 48 vidéki intézmény is csatlakozik a programhoz. Így összesen már 45 településen lesz elérhető a generációk digitális edukálását célzó program. A digitális infrastruktúra fejlesztése érdekében a Magyar Telekom a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár és az Informatikai és Könyvtári Szövetség részére 100- 100 darab monitort adományoz a programban résztvevő könyvtárak számára.

2024. március 28. 11:50

Tabudöntögető témákat feszegetnek a diákok a Megoldások a holnapért programban

Kiválasztották a Samsung és az EdisonKids által meghirdetett Megoldások a holnapért kihívás legjobb 50 diákcsapatát. A fenntarthatóság, a jövő oktatása és a közösség hívószavára összesen 120 jövőformáló és kreatív pályázat érkezett az ország számos pontjáról. A továbbjutók új készségekkel és ismeretekkel gazdagodhatnak a Megoldások a holnapért speciális tanulási platformján, hogy újszerű megoldást dolgozhassanak ki az általuk felvetett problémára. Az oktatási anyagok összeállításában, a diákok tervezői gondolkodásának elmélyítésében idén ismét kulcspartner a Cellux Csoport. A csapatokat támogató tanárok mentorálásában a Hősök Tere Alapítvány ad szakmai segítséget.

2024. március 28. 10:01

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09

Nők az informatikában – Számít a nemek aránya a munkahelyen?

2024. március 12. 20:53

Szemünk előtt zajlik az e-kereskedelem mohácsi csatája

2024. március 6. 13:05