Vízhűtéses szuperszámítógépet állítanak üzembe Németországban

MTI Sajtóadatbank, 2012. július 20. 10:41

Új szuperszámítógépet állítanak üzembe Németországban, a SuperMUC nemcsak a legnagyobb teljesítményű berendezés lesz Európában, hanem az első a világon, amelynek hűtését vízzel oldják meg.

Az IBM és a bajor tudományos akadémia Leibniz számítástudományi kutatóintézetének (LRZ) közös vállalkozásában 3 petaflop maximális teljesítményű, vagyis másodpercenként hárombillió művelet elvégzésére alkalmas számítógépet építettek.

A 100 tonnás berendezés 500 négyzetmétert foglal el, teljesítménye pedig olyan, mintha 3 milliárd ember másodpercenként egyszerre fejenként egymillió műveletet hajtana végre zsebszámológéppel. Ez azonban világviszonylatban nem kiemelkedő, a SuperMUC csak Európában az első, a szuperszámítógépek globális rangsorában az ötödik.

Ugyanakkor a processzorok hűtését egyedülálló módon egy melegvizes berendezéssel oldották meg. Az eljárás fő előnye, hogy igen takarékos, a hagyományos léghűtéses technológiához képest 40 százalékkal kisebb az energiaigénye, a 40 Celsius-fokos vizet keringető rendszer révén így évente 850 ezer eurót takarítanak meg, és az elhasznált vizet télen az intézet fűtésére használják majd. További előny, hogy a vízhűtés szinte kolostori csendet biztosít, míg a hagyományos technológiát alkalmazó intézetekben gyakran csak fülvédővel lehet a szuperszámítógépek közelében tartózkodni a hűtőberendezések zaja miatt.

Az új szuperszámítógépet pénteken adja át Anette Schavan német oktatási és kutatási miniszter és Wolfgang Heubisch, a bajor tartományi kormány szakminisztere a München térségében fekvő Garchingban működő LRZ-ben. A több mint 155 ezer processzorral felszerelt gép használatára évente többször lehet pályázni egy nemzetközi összetételű testületnél. A túljelentkezés átlagosan ötszörös. A berendezést az első időszakban 23 európai ország tudósai, valamint török és izraeli kutatók projektjeiben alkalmazzák, egyebek között orvostudományi, matematikai és csillagászati kérdésekre keresnek választ a segítségével.

Kulcsszavak: szuperszámítógép IBM

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09

Nők az informatikában – Számít a nemek aránya a munkahelyen?

2024. március 12. 20:53

Szemünk előtt zajlik az e-kereskedelem mohácsi csatája

2024. március 6. 13:05