Már a végzős mérnökhallgatók is külföldi munkában gondolkoznak

forrás Prim Online, 2012. augusztus 2. 14:33

Egyre gyakrabban hallunk arról, hogy a diákok, fiatal munkavállalók közül sokan külföldön képzelik el a jövőjüket. A Telenor Magyarország folyamatosan keresi a tehetséges mérnököket, ezért tájékoztató jellegű kutatással igyekezett felmérni a fiatal mérnökhallgatók elhelyezkedési preferenciáit. A Budapesti Műszaki Egyetem végzős hallgatói körében végzett felmérésből kiderült, hogy a külföldi munkavállalást tervező diákok több mint fele inkább mégis itthon maradna, ha egy Magyarországon működő multinacionális cégtől kapna állásajánlatot. A frissdiplomásoknak a vonzó fizetés mellett fontosak a karrierkilátások, a szakmai fejlődés lehetősége, a munka-magánélet egyensúlya és a munkahely megbízhatósága is.

Minden harmadik végzős mérnök külföldre menne

A kutatásból kiderült, hogy a válaszadók 38%-a dolgozna szívesebben külföldön, mint itthon. 13% már konkrétan meg is szervezte külföldi munkavállalását. Az említett okok között toronymagasan vezet a magasabb fizetés, illetve az ezzel összefüggő magasabb életszínvonal, ezt követi a szakmai fejlődés lehetősége. Legtöbben Németországban, Nagy-Britanniában, az USA-ban, Svájcban és Ausztriában szeretnének dolgozni. Döntő többségük viszont előbb-utóbb visszatérne: 21% 1-2 év, 39% 3-5 év, 31 százalék pedig ennél is hosszabb idő után. A külföldet választók 10%-a szeretne végleg letelepedni Magyarország határain túl.

A jövedelem a legfontosabb szempont

Elsősorban a magas fizetés győzné meg a fiatal mérnököket, hogy Magyarországon kamatoztassák tudásukat. Munkahelyválasztáskor a végzősök számára a vonzó fizetés, juttatási csomag bizonyult a legfontosabb szempontnak, a megkérdezettek közel harmada sorolta az első helyre, s közel háromnegyedük választotta a legfontosabb öt közé.

Szintén fontos szempont szakmai fejlődés lehetősége, e mellett a munkahely biztosítsa a munka és magánélet egyensúlyát, valamint legyen megbízható és stabil.

A vágyott magas jövedelmet és karrierkilátásokat a válaszadók megítélése szerint leginkább a versenyszféra, azon belül is a multinacionális vállalatok tudják biztosítani számukra.

A hallgatók több mint háromnegyede (78%) tartotta jellemzőnek ezekre a cégekre, hogy vonzó fizetést, juttatási csomagot kínálnak, míg a hazai nagyvállalatokra a megkérdezettek negyede, a KKV-kra ötöde, az állami szférára tizede tartja ezt jellemzőnek.

Szakmai fejlődési lehetőséget és ösztönző munkafeladatokat szinte egyenlő mértékben várnak el a végzős mérnökök a multinacionális cégektől (57% és 55%) és a kis- és középvállalkozásoktól (56% és 52%). Míg a munka és magánélet egyensúlyát leginkább a KKV-khoz; a dinamizmust és a fejlődő vállalat képét a multinacionális cégekhez (67%) társítják a válaszadók.

A multinacionális cégek ajánlatáért maradnának

A külföldre készülő a mérnökhallgatók fele megváltoztatná terveit, és inkább mégis itthon maradna, ha állásajánlatot kapna a szakmájában egy multinacionális vállalattól. Ők elmondták, hogy nehézséget okozna nekik az elszakadás: a család, barátok hiánya (75%) mellett a kulturális kötődés, az ismerős nyelv hiánya (40%) is kellemetlen velejárója a külföldi munkának.

„A Telenornak, a telekommunikációs iparág egyik vezető vállalatának rendkívül fontos, hogy biztosított legyen a magasan képzett mérnökök utánpótlása Magyarországon. Folyamatosan keressük a fiatal, tehetséges mérnököket és felmérjük álláskeresési szempontjaikat. Egyértelműen kiderült a kutatásból, hogy a mérnökhallgatók megbecsülésre, versenyképes jövedelemre és ígéretes karrierlehetőségekre számítanak, és ha ezt nem találják meg Magyarországon, külföldön próbálnak szerencsét. Az anyagi megbecsülés és a karrierlehetőség alapvető elvárás a fiatal mérnökök részéről, amelynek mi igyekszünk megfelelni állásajánlatainkban. Örömmel láttam, hogy olyan értékeket is említettek a válaszadók, amelyeket a Telenor is kiemelten fontosnak tart, például a stabil, megbízható, tisztességes munkahelyet.” – mondta el Szabadfalvi Anikó, a Telenor Magyarország HR igazgatója, majd hozzátette: „A felmérésből is látszik, hogy a mérnökök tisztában vannak vele: nehéz döntés hátrahagyni a családot, barátokat, és külföldön szerencsét próbálni. A Telenornál van arra lehetőség, hogy egyes munkatársak a világ más országaiban működő Telenor leányvállalatoknál is dolgozzanak. Így nemzetközi tapasztalatokat tudnak szerezni anélkül, hogy végleg elhagynák szülőhazájukat.”
 

Trend ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Tovább terjeszkedik a belga-magyar logisztikai raktárfejlesztő-vállalat

A belga-magyar tulajdonosi háttérrel rendelkező Weerts Logistics Park (WLP) HUR One Kft. közel 55 000 m2 alapterületű logisztikai csarnokot épít Debrecen szomszédságában, Ebesen. A WLP az első külföldi érdekeltséggel is rendelkező beruházó, amelyik előre, megrendelésállománnyal még nem rendelkező, spekulatív módon fejleszt a Hajdú-Bihar-Vármegyei székhely térségében. A kitűnő lokációjú beruházásra a debreceni repülőtér és az épülő BMW gyár közelében kerül sor. 

2024. április 24. 14:46

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50