Folytatódik az újabb Autorun korszak

forrás Prim Online, 2012. augusztus 9. 14:42

Az ESET minden hónapban összeállítja a világszerte terjedő számítógépes vírusok toplistáját, melyből megtudhatjuk, hogy aktuálisan milyen kártevők veszélyeztetik leginkább a felhasználók számítógépeit. A mostani elemzés azokat a vírusokat veszi számba, amelyek 2012 júliusában kerültek ennek a negatív toplistának az első tíz helyére.

Úgy tűnik, hiába "temettük el" idén januárban a korábban nyolc hónapig vezető Autorun vírust, nincs mit tenni, a kártevő immár harmadik hónapja, újra az élen van. (Ld. http://antivirus.blog.hu/2012/01/23/viszlat_autorun)

A négy éve jelen levő kártevők továbbra is előkelő pozícióban találhatók a listán, hiszen az Autorun mellett a múlt hónaphoz képest a Microsoft Windows biztonsági hibáját kihasználó Win32/Conficker hálózati féreg is csak egy helyet csúszott lejjebb, harmadik lett. Emlékezetes, hogy nem csak a befoltozatlan MS08-067-es biztonsági közleményben ismertetett Windows sebezhetőség a lehetséges gyenge pont, de akár a rendszerszintű megosztásokhoz használt túl egyszerű, és így a féreg által szótárral könnyen kitalálható jelszavak is. Vagyis a javítófoltok letöltése és futtatása létfontosságú a védekezés szempontjából, a kellően erős jelszó használata úgyszintén elengedhetetlen eleme a biztonság megteremtésének, amelyet természetesen a megfelelően beállított és frissített antivírus használata egészíthet ki.
 
Újra a listatagok között üdvözölhetjük a Win32/Spy.Ursnif.A trójait. Ez egy olyan kémprogram, amely a fertőzött számítógépről ellopja a személyes adatokat, amit aztán egy rejtett felhasználói accountot létrehozva megkísérel elküldeni egy Távoli kapcsolat (Remote Desktop) segítségével. A júliusi adatok alapján éppen csak felkapaszkodott a toplistára, a tizedik helyet szerezte meg a fertőzések 0.85%-val.
 
Az ESET Global Trends Report e havi kiadása ezúttal arról számol be fő helyen, hogy az APWG (The Anti-Phishing Working Group) szervezet éppen a közelmúltban tette nyilvánossá az adathalász aktivitás 2012 első negyedéves adatainak értékelését. Az összefoglaló alapján elmondhatjuk, hogy idén februárban minden idők legmagasabb egyedi adathalász weboldal számot mértek, ez kevés híján 57 ezer phishing oldal volt. Persze azt senki nem várta, hogy az ilyen tevékenység egyszer csak magától megszűnik, ám ijesztő lehet az adat, miszerint az adattolvaj trójai kártevők aránya csak minimálisan csökkent, és továbbra is 35.51 százalékos értéken szerepelnek a kimutatásban. Ugyancsak érdekes az is, hogy a júniusi Microsoft TechEd konferencián végzett felmérés szerint a válaszadók 51 százaléka gondolta úgy, munkahelye ellen már történt konkrét célzott adathalász akció. Igazság szerint jobbára a jelentősebb cégeknél kell emiatt aggódni, illetve a biztonsági cégek, valamint a politika résztvevői kifejezetten számíthatnak a támadók „kiemeltebb" figyelmére.
 
Az antivírus blog júliusi blogposztjait áttekintve több érdekes témát is kiemelhetünk. Korábban szó volt különféle Androidos kártevőkről, amelyek száma úgy tűnik, elindult a masszív növekedés irányába, hiszen 2012 júniusában már 25 ezer egyedi Androidos kártevőt tartottak nyilván. (http://antivirus.blog.hu/2012/07/18/juniusban_mar_25_ezer_androidos_kartevo_volt)
 
A Facebook felhasználókat segíti az a bejegyzés, amely bemutatja mikre érdemes figyelni biztonságunk megóvása érdekében. (http://antivirus.blog.hu/2012/07/30/valogatott_nyari_tanacsok_facebook_biztonsaghoz, http://antivirus.blog.hu/2012/04/04/biztonsagos_facebook_2)
 
A blog elsőként számolt be az erzsebetutalvany.hu oldal fertőzése kapcsán arról, hogy a Nemzeti Üdülési Szolgálat Kft. utalványos webhelye váratlanul feketelistás orosz oldalakra irányította el a felhasználók böngészőjét. (http://antivirus.blog.hu/2012/07/20/az_oroszok_mar_az_erzsebet_utalvanyban_vannak)
Kulcsszavak: security NOD32 Eset

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09

Nők az informatikában – Számít a nemek aránya a munkahelyen?

2024. március 12. 20:53

Szemünk előtt zajlik az e-kereskedelem mohácsi csatája

2024. március 6. 13:05