3D-s technológiai innovációs fejlesztések Debrecenből

forrás Prim Online, 2012. augusztus 10. 19:30

Fejlesztési szakaszába lépett az Új Széchenyi Terv Gazdaságfejlesztési Operatív Programja keretében támogatott, közel 1,5 milliárd forintos összköltségű SziMe3D projekt. A debreceni Szilícium Mező Regionális Informatikai Klaszterhez tartozó SziMe3D Kft. által végzett 3D-s technológiai innovációs fejlesztések a turizmus, az oktatás és a sport területén érhetnek el forradalmian új változásokat a közeljövőben.

A SziMe3D projektben fejlesztett termékek közül a 3DAR a hazai műemlékek és kiemelt nemzeti fontosságú tárgyi emlékek 3D digitális megőrzésének módját fejleszti tovább és muzeális, turisztikai, oktatási hasznosítását végzi azáltal, hogy 3D-s kiterjesztett valóságot (Augmented Reality) hoz létre. Szintén az oktatást támogatja a 3DSyllabus kifejlesztése, egy olyan szoftverrendszer kialakítása van folyamatban, amely elősegíti az oktatók számára a 3D-s tananyagok elkészítését.  
 
A projekt része még egy olyan integrált utazásközvetítő informatikai rendszer (SmartTravel) kifejlesztése, amely képes utazásszervezők, turisztikai desztináció menedzsment (TDM) szervezetek és más turisztikai szereplők közös adatbázisba szervezett kínálatának, hozzáférési szintekre bontott kezelésére, értékesítésére, valamint a közös multimédia adattárban tárolt úti cél és szálloda képek, videók egységes, 3D-s (nem szemüveges) képi technológiával történő megjelenítése. 
 
Szintén a SziMe3D projekt része a FootballAvatar nevű kísérleti fejlesztés, amelynek fő újdonságtartalma, hogy a labdarúgókat és edzőiket a számítógépes szimulációkban absztrahálni képes adathalmazok (avatárok) írnák le, és a jövőbeli viselkedésekkel kapcsolatos kérdésekre adna választ, döntéstámogató rendszerként. Ebben a fejlesztésben többek között részt vesz a DVSC több szakosztálya is, amely így a piacon egyetlen szoftver által sem nyújtott, 3D funkciókkal segíti a sportolók és a sportvezetés versenyelőnyét. „Bízunk benne, hogy a támogatott innovatív projektjeink sikere tevékenyen hozzájárul majd ahhoz, hogy Debrecen az ország egyik meghatározó információtechnológiai pólusává váljon” – mondta el Tóth István, a Szilícium Mező klasztermenedzsere. A sikeres pályázatot elkészítő és a projekt menedzselését végző DBH Group vezérigazgató-helyettese, Kurtán Zoltán szerint a hazai kis- és középvállalkozások számára ebben a nehéz gazdasági helyzetben az egyik lehetséges kitörési pont a nemzetközi piacok felé az, ha a cégekben meglévő innovációs lehetőségeket maximálisan kihasználják.
Kulcsszavak: 3D

Megoldás ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Együttműködésre lép a CETIN Hungary és a Pécsi Tudományegyetem

A független, integrált távközlési infrastruktúra-szolgáltató CETIN Hungary Zrt. és a Pécsi Tudományegyetem Műszaki és Informatikai Kara a jövőben három kiemelt területen működik együtt: a kiberbiztonsági szolgáltatások fejlesztésében, a kutatás-fejlesztési tevékenység színvonalának további emelésében, illetve az építőiparban egyre elterjedtebb és ismertebb építményinformációs modellezéssel (BIM) kapcsolatos kölcsönös tudástranszferben.

2024. április 23. 16:21

Bevállalós ötletekkel versenyeznek a Megoldások a holnapért döntősei

Kiválasztották a legjobb nyolc csapatot a Samsung és az EdisonKids Megoldások a holnapért kihívásán. A jövő oktatása, a fenntarthatóság és a közösségfejlesztés iránt elkötelezett fiatalok megkezdhetik a felkészülést a döntőre. A következő hetekben a csapatok elképzelésük prototípusát alkothatják meg és tesztelhetik működését a mentorok közreműködésével. A diákok a szakértők segítségével készülnek a végső, májusi megmérettetésre, ahol a három legjobb csapat összesen 6 millió forint összértékű Samsung készülékkel bővítheti egyéni és oktatási intézménye eszközparkját.

2024. április 23. 14:44

A boldog gyerekekből lesznek sikeres felnőttek

Több mint 600 támogatott, 105 diploma, 606 nyelvvizsga, 246 informatikai bizonyítvány. Csak néhány eredmény, amit a 19 éve működő Csányi Alapítvány és az általa mentorált fiatalok elértek. Az alapítvány valódi sikere a számok mögött, a személyes történetekben rejlik – hangzott el Zánkán az Alapítvány által szervezett idei Életút Fesztiválon április 20-án. A kiemelkedő informatikai és idegen nyelvi képzések mellett a végzett fiatalok a megszerzett kapcsolati tőkét, a közösség erejét tartják a legfontosabbnak. Nemcsak a Csányi Alapítvány nagykorú már, hanem egyre több mentoráltból vált olyan fiatal felnőtt, akik büszkén támaszkodhatnak az alapítvány segítségével megszerzett tudás mellett egymásra, „Csányisokra” is.

2024. április 23. 11:35

Állásbörzét és karrierfelkészítést tart szerdától a Corvinus

Több mint kétszáz állásajánlat közül lehet válogatni a Corvinus Egyetem idei karrierexpóján április 24-én és 25-én. Az eseményen részt vevők sok tippet gyűjthetnek karrierjük beindításához, kiteljesítéséhez is. Ebben nemcsak több tucat, corvinusos diplomával színes és sikeres életutakat bejáró szakember segít személyesen, de megtanulható a ChatGPT és a LinkedIn munkakeresői célokra optimalizált, profi használata is. 

2024. április 23. 09:57

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50