Betegség-előrejelző elemzőszoftvert fejlesztett ki a Grepton

forrás Prim Online, 2012. augusztus 25. 07:37

A Grepton Zrt. 218 millió forint uniós támogatást nyert a „Közép-Magyarországi Operatív Program, Piacorientált kutatás-fejlesztési tevékenység támogatása” című pályázati kiíráson az Új Magyarország Fejlesztési Terv keretében. A cég 463 millió forintos összköltségvetést meghaladó beruházásból egy világviszonylatban is egyedülálló, innovatív, betegség előrejelző elemzőszoftvert fejlesztett ki hal modellrendszer felületen.

Az emberi szervezetben lejátszódó folyamatok, a veleszületett és szerzett genetikai betegségek hátterének megismerése napjaink egyik legnagyobb tudományos kihívása. Mivel a gerinces fajok (ideértve az embert is) genetikailag viszonylag közel állnak egymáshoz, a kutatók az ilyen vizsgálatokhoz szívesen alkalmaznak különféle modellállatokat, amelyek közül a zebradánió (zebrahal) az egyik a legelterjedtebb. A zebradánió szervezetében lejátszódó folyamatok, a veleszületett genetikai rendellenességek vizsgálata nagymértékben megkönnyítheti az akár 95-98%-ban megegyező genetikai állománnyal rendelkező emberi fajnál (elsősorban a mesterséges környezeti hatások miatt) bekövetkező genetikai változások megértését és elemzését.
A projektben kidolgozott módszer egy olyan automata fenotípusos analizáló berendezés megalkotása volt zebradánió halfajra, amely a hosszú kiértékelési időt a töredékére csökkentheti, így lehetővé teheti az eredmények pontosabb és gyorsabb humánvonalra történő visszavezetését. A berendezés halembriókról – a maga által készített – fényképeken nagyon nagy pontossággal térképezi fel az egyes szervek alakjában történt elváltozásokat.

Projekteredmények:
·    Elkészült a projekt megvalósításához szükséges komplett kísérleti protokoll.
·    Sikerült meghatározni a fejlesztés egyik eszközének, a fluoreszcens sztereomikroszkóp projekt számára fontos alapadatait, és legyártották a mozgató plate prototípust is.
·    Kiválasztották a szükséges referencia vegyületeket a fejlődési rendellenességekkel terhelt halembriók kialakításához.
·    Elkészült a 24, 48, 72 és 96 órás standard fejlődésű, normál zebradánió embriók, és a 3 hónapos adult egyedek fényképes anatómiai atlasza.
·    Kidolgozták a halak szervméretét elemző szoftver prototípusát, amelyet több ezer embrión teszteltek.

A projekt elsődleges újdonságtartalmát az elemző szoftver kifejlesztése jelentette. A szoftver működésének alapelve az, hogy összeveti az előzőleg mesterségesen szennyezett környezetbe helyezett tesztegyeden kiváltott válaszreakciókat, illetve elváltozásokat a kontrolladatokkal. A kapott eredményeket a rendszer beolvassa az adott adatbázisba, a különböző kontrollnak kijelölt területekhez (pl. szervekhez, szervrészletekhez, GFP-vel jelölt területekhez) képest felméri a szennyezőanyagokkal „kezelt” élőlényekben bekövetkező elváltozásokat, elemzi az elváltozások mértékét (amelyekből később következtetések vonhatók le), valamint azokról fényképes dokumentációt készít. A berendezés használatával gyorsabb lehet egy-egy genetikai eredetű humán betegség hátterének megismerése, a gyógyításhoz szükséges terápia kidolgozása. Segítséget nyújthat a közvetlen humán gyógyászati felhasználáson túl a vegyipar, biotechnológia, orvosi kutatásokkal foglalkozó cégeknek és a környezetvédelem bizonyos területein is sikerrel alkalmazható lehet mind a hazai, mind a világpiacon egyaránt.
Az elemzőszoftver értékesítését a Grepton Zrt. belföldön és külföldön egyaránt tervezi. A fejlesztések várhatóan a megvalósítás utáni 4. év végére térülnek meg.

A cégről és a fejlesztésről bővebb információt a www.grepton.hu oldalon olvashatnak.

Kulcsszavak: egészségügy Grepton

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09

Nők az informatikában – Számít a nemek aránya a munkahelyen?

2024. március 12. 20:53

Szemünk előtt zajlik az e-kereskedelem mohácsi csatája

2024. március 6. 13:05