Meteorológiai radarokat átverő hálózati eszközöket is talált az NMHH

forrás Prim Online, 2012. augusztus 27. 13:01

Meteorológiai radarok működését zavaró vezeték nélküli hálózati eszközök, Amerikából magánúton behozott házi telefonok, amelyek a hazai mobilok zavartalan használatát teszik lehetetlenné - 2012 első felében ilyen esetek miatt kellett legtöbbször intézkedniük a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) munkatársainak. Az olyan berendezéseket, amelyek zavarják más eszközök működését, ugyanis ki kell vonni a forgalomból.

A nem megfelelően működő, elektromágneses teret generáló villamos berendezések nemcsak használóikra lehetnek ártalmasak, de működésük közben zavarhatják a közelben lévő eszközöket is. A felhasználók védelme és más berendezések biztonságos működése érdekében a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság mérőszolgálati és piacfelügyeleti munkatársai folyamatosan ellenőrzik a forgalomba kerülő elektromos eszközök rendeltetésszerű működését.

Az NMHH vizsgáló laboratóriumának szakemberei ez év augusztusáig 167 rádiós és elektronikus hírközlési eszköz, illetve egyéb elektromos jelet kibocsátó berendezés típust ellenőriztek. A berendezések fajtái igen változatosak voltak. A szakemberek figyelme a babaőrzőktől kezdve a házi csiszológépeken, telefonkészülékeken át a vezeték nélküli hálózati eszközökig és a házi gyalugépekig minden olyan eszközre kiterjed, ami egy háztartásban megtalálható lehet.

A 167 bevizsgált eszközből 29 nem ment át a vizsgán, azaz valamilyen módon zavarta a környezetében lévő berendezések működését. Találtak rendellenesen működő elektronikus időjárásjelző-órát, játék helikoptert, távirányítót, vezeték nélküli csengőt, de fennakadt a rostán egy szúrófűrész is.

A rendellenesen működő eszközök leggyakrabban a rádiók, illetve a televíziók működését zavarják. De gyakori, hogy a rosszul szerelt távirányítású eszközök okoznak zavart egymás működésében, például a garázskapu távirányítója a szomszéd autó központi zárját teszi működésképtelenné.

A mérőszolgálat zavarvizsgáló szakemberei csak Budapesten és körzetében 56 vezeték nélküli (w-lan) eszköznél észleltek nagy jelentőségű, káros zavarást. Az otthoni internetezéshez is használt, hibásan működő berendezések a meteorológiai radarok számára fenntartott 5,6 GHz-es frekvenciasávban zavarták lokátorok működését. A jelenség az radarok képernyőjén téves előrejelzést produkált, azaz a radar olyan helyeken jelzett felhőket vagy éppen jégesőt, ahol a valóságban sütött a nap.



(A radarképen északkeleti irányban látszó zöld terület a piros sávval nem rossz időt jelez, hanem a zavaró eszköz irányát.)

A hatóság munkatársai ezen túl 92 esetben intézkedtek amerikai gyártású, vezeték nélküli, ún. DECT-telefonok miatt. Az általában ajándékként Amerikából érkező házi telefonok a környéken használt mobiltelefonok zavartalan vételét akadályozták vagy rontották a szélessávú internet szolgáltatás minőségét. Az ilyen készülékek használata Európában, így Magyarországon is tilos.

Az NMHH munkatársai minden esetben elrendelték a hibásan működő, illetve tiltott berendezések működtetésének beszüntetését. Az NMHH a szabványtól eltérő berendezések esetében arra kötelezheti az eszköz gyártóját, hogy a biztonságos működés érdekében termékét tegye a szabványoknak megfelelővé, de szükség esetén megtilthatja az eszköz forgalmazását, és elrendelheti a piacról történő kivonását is.

A betiltott termékek listáját a hatóság folyamatosan közzéteszi honlapján (www.nmhh.hu).
 

Kulcsszavak: távközlés NMHH

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09

Nők az informatikában – Számít a nemek aránya a munkahelyen?

2024. március 12. 20:53

Szemünk előtt zajlik az e-kereskedelem mohácsi csatája

2024. március 6. 13:05