Világrekord rövidségű lézerimpulzust hoztak létre floridai kutatók

MTI Sajtóadatbank, 2012. szeptember 8. 06:57

A világ eddigi legrövidebb, 67 attoszekundumos lézerimpulzusát hozták létre a Közép-Floridai Egyetem (UCF) kutatói, az új eszköz lehetőséget ad a kvantummechanika közvetlen tanulmányozására.

Az attoszekundum a másodperc 10 a mínusz 18-on része, úgy kapjuk meg, ha a másodperc milliárdod részének is vesszük a milliárdod részét. Zenghu Chang kutatásvezető és csoportja ilyen rövidségű extrém ultraibolya fényimpulzust generált, melyről az Optics Letter című szakfolyóiratban számoltak be.

Az eredmény azért is figyelemreméltó, mert speciális felszerelés és készülékek, például kilométeres gyorsító vagy szinkroton nélkül érték el az UCF fizikusai - olvasható az egyetem közleményében.
 
Az egyre rövidebb lézerimpulzusokkal egy korábban rejtett világba tekinthetnek be a fizikusok, ahol az atomokban és molekulákban mozgó elektronokat mozgásuk közben figyelhetik meg, a kémiai reakciókat pedig megtörténtük helyén és idejében követhetik nyomon. "Elképesztő belegondolni, hogy így már képesek lehetünk a kvantummechanikát folyamatában megfigyelni" - emelte ki Michael Johnson, az UCF fizikusa, a természettudományi fakultás dékánja.
 
Az extrém rövid lézerimpulzusok gyakorlati haszna, hogy a vele megcélzott felület környezete nem melegszik fel, és rendkívül pontos minden irányban. Az attoszekundumnál ezerszer hosszabb, de szintén igen rövidnek számító femtoszekundumos lézerimpulzusok ma már szerepet kapnak szemészeti és fogászati beavatkozásokban, de anyagmegmunkálásban is alkalmazzák őket.
 
Az előző világrekordot, amely 80 attoszekundum volt, 2008-ban érték el a németországi Max Planck Intézet garchingi laboratóriumának kutatói.
Kulcsszavak: tudomány

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09

Nők az informatikában – Számít a nemek aránya a munkahelyen?

2024. március 12. 20:53

Szemünk előtt zajlik az e-kereskedelem mohácsi csatája

2024. március 6. 13:05