ITBN konferencia: Milyen lesz a jövő kiberháborúja?

forrás Prim Online, 2012. szeptember 11. 19:59

2001. szeptember 11. után a világ államainak megváltozott a terrorizmusról alkotott képe. Tizenegy évvel a támadás után is az az egyik legfontosabb kérdés, következik-e újabb akció? S ha következik, milyen formában? Több szakértő szerint ez a támadás már egészen más lesz, nem fizikai, virtuális, de ugyanolyan vagy még nagyobb károkat okozhat. A terrorizmust, egy digitális szeptember 11. lehetőségét tehát mindennapjaink részének is tekinthetjük.

Nem véletlen tehát, hogy ez lesz az idei ITBN egyik legfontosabb témája. Azé a konferenciáé, amely összefogja az IT biztonsági szervezeteket, cégeket és amelyik minden évben 2.000 szakember részvételével vitatja meg az IT-biztonsági problémákat. Az idén a világ leghíresebb hackere és biztonsági szakértője, Kevin Mitnick ad interjút a Magyarországon kifejezetten az ITBN-re megjelenő könyvével kapcsolatban. A konferencia két napján 70 programon vehetnek részt az érdeklődők, megismerkedhetnek a legújabb, innovatív megoldásokkal, vitákon vehetnek részt, s négyszemközt is eszmét cserélhetnek, akár az üzleti lehetőségekről is.


Amikor a kiberhárborúról beszélünk, gyakran csak az online védelemre, a hálózaton keresztül érkező támadásokra koncentrálunk. Ugyanakkor a háborúk évezredek óta a fizikai pusztításról szólnak: ha információs rendszereinket, vagy azok csak egy kis részét is, de fizikai támadás éri - mondjuk valaki, vagy valakik a gyakran elképesztően könnyen hozzáférhető nagy sávszélességet biztosító optikai kábeleket támadja -, akkor a fizikai védelem illetve annak hiánya, máris azt okozza, hogy rendszereink használhatatlanok. Pedig nem kifinomult programok, nem zseniális programozók, hanem csak egyszerű kábeleket átvágni képes támadók állnak a háttérben.


Az elmúlt években kiemelt nemzetközi figyelem övezte azt a vitát, amelyben sokan a kiberteret, mint a hadviselés új színterét vizionálták. A mindennapjainkat átszövő, és komoly függőséget magukban hordozó információs rendszerek ma már nem csak az internetet jelentik, hanem azokat a kritikus információs infrastruktúrákat is, amelyek például a villamosenergia-ellátó rendszerek vezérlését végzik, és amelyek nélkül valóban nagyon nehéz elképzelni életünket.


A kiberhadviselés irányulhat e rendszerek ellen is. Ám kérdés, milyen eszközökkel, fegyverekkel és egyáltalán milyen célok ellen folyhat a kiberhadviselés? Vannak-e ennek az új hadviselésnek - a hagyományos hadviseléshez hasonló - nemzetközi szabályai? Melyek azok az országok, amelyek kiberhadviselésre alkalmas csapatokat állítanak fel? Hol áll hazánk a kiberhadviselés területén? Milyen szerepe lehet a védelemben a szerveződő önkéntes kibervédelmi összefogásnak?


A többi között ezekre a kérdésekre keresi a választ Prof. Dr. Kovács László mk. alezredes, egyetemi tanár, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Hadtudományi és Honvédtisztképző Karának tudományos és nemzetközi dékánhelyettesének előadása az ITBN 2012-n.


Ami tény: a 2007 tavaszán, az Észtországot ért hatalmas kibertámadás után a NATO-nak azonnal át kellett gondolnia védelmi stratégiai alapelveit, hiszen egy addig nem látott veszéllyel - a kiberháborúval kellett - szembenéznie. Az Észtországot a masszív támadás néhány napja alatt több mint 100 elosztott túlterheléses támadás érte - az egyébként Európában kimagasló informatikai ellátottsággal rendelkező ország különböző rendszereit. A bankrendszert ért támadások több millió euró veszteséget okoztak. Ugyanakkor nem szabad lebecsülni azt a kárt, amelyet például az észt parlament, vagy az ország elnökének internetes rendszereit, oldalait érte. Ez a kár a bizalomvesztés, amely bár nehezen mérhető pénzben, mégis hatalmas problémákat okoz.


Az észtországi események után 2008 augusztusában az orosz-gúz konfliktus volt az első olyan fegyveres összecsapás, amikor a fegyveres küzdelem mellett, azzal párhuzamosan a kibertérben is hatalmas küzedelem folyt.
Tovább bonyolítja a dolgot, hogy Kína megjelenése a kibertérben hatalmas kihívás, hiszen gyakorlatilag korlátlan erőforrás áll rendelkezésére mind programozói, mind anyagi értelemben. Ráadásul az informatikai és a telekommunikációs eszközök egy jó részét Kínában gyártják.


A 2010-ben megjelent Stuxnet féregvírussal új fejezet kezdődött a kiberháborúban. A Stuxnettel már nem csak a hagyományos értelemben vett internet a célpont, hanem azok az ipari létesítmények, ipari folyamatok is, amelyek támadása már fizikai károkozással is jár. A célzottan az iráni atomlétesítmények ellen bevetett Stuxnet a közvetett fizikai károkozásával azt jelentette, hogy Iránnak további 2-3 évre van szüksége egy atomfegyver előállításához szükséges dúsított urán legyártásához. Ma már tudjuk, a Stuxnet csak az első ilyen eszköz volt a sorban, testvérei a Duqu, vagy a Flamer bizonyítják ezt.


Egy további hatalmas veszélyre azonban már itt fel kell hívni a figyelmet: amennyiben például egy terrorszervezetnek megfelelő anyagi erőforrás áll a rendelkezésére, akkor meg tudja vásárolni akár a Stuxnet egyik modulját is, hiszen ezek a kód-részek eladók, sőt meg is vásárolhatók az interneten.

ITBN információ: www.itbn.hu

Hirek.com - Kiemelt hír ROVAT TOVÁBBI HÍREI

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

A mesterséges intelligencia már érzékelhetően jelentős hatással bír az IT munkaerőpiacra is, így számos változást hozhat magával az idei évben. Bizonyos munkakörök továbbra is keresettek maradnak, összességében azonban csökkenő tendencia figyelhető meg az IT szakemberek foglalkoztatása iránt - a költségcsökkentés és az AI megjelenése átrendeződést hozhat a piacon.

2024. március 20. 10:09

Nők az informatikában – Számít a nemek aránya a munkahelyen?

A No Fluff Jobs nemzetközi állásportál immár negyedik alkalommal elemzi a magyar, a lengyel, a cseh, a holland és az ukrán technológiai szektorban dolgozó nők fizetését, szakterületeit és készségeit, ám ezúttal más megközelítésből vizsgálta e témát. Elsősorban azt mérte fel, mikor kezdődött a nők érdeklődése e terület iránt, és kaptak-e támogatást céljaik megvalósításához. Az elemzés kitér a nemek közötti megkülönböztetésekre és egyenlőtlenségekre is.

2024. március 12. 20:53

Szemünk előtt zajlik az e-kereskedelem mohácsi csatája

Dömping árakkal, a hirdetési felületek leuralásával, tömegesen lehetetlenítheti el a hazai webáruházak működését a kínai e-kereskedő platform, a Temu. A csata még nem dőlt el, sürgős cselekvésre van szükség, különben megsínyli a hazai e-kereskedelmi piac jelentős része – figyelmeztet Szabó László a Growww Digital digitális marketing szakértője.

2024. március 6. 13:05

Magyar fejlesztők programján ámul a világ: Már nem csak tanul, teremt is a magyar MI

Az egészségügyi területen az adatok hiánya és költségessége korlátozza az MI fejlődését, különösen a bőrbetegségek esetén. A magyar MI fejlesztő csapat, az AIP Labs azonban létrehozott egy olyan fejlett, generatív MI-t, amely nemcsak tanul a meglévő forrásokból, hanem új adatokat is képes létrehozni, megkerülve a drága és nehezen beszerezhető címkézett adatok problémáját. Így szintetikus képeket tudnak alkotni olyan ritka bőrbetegségekről is, amelyekről jelenleg kevés információ áll rendelkezésre.

2024. február 27. 20:28

Magyar siker a bahreini Forma 1-en

A szezonnyitó Forma-1-es futam házigazdája, a Bahrain International Circuit (BIC) ma kiadott sajtóközleményében jelentette be, hogy a magyar Festipay készpénzmentes fizetés és integrált rendezvénymenedzsment szolgáltató cég által működtetett BIC PAY bevezetésével készpénzmentes fizetési rendszerre állnak át. 

2024. február 21. 16:15

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50