A változó világban az IKT szektornak is változnia kell

Beszámoló az IVSZ MENTA konferenciáról

forrás Prim Online, 2012. szeptember 18. 08:16

Előző héten rendezték az IKT- szektor menedzsereinek csúcstalálkozóját. A MENTA két napos rendezvényén több mint 200 vállalatvezető és CIO hallgatott meg előadásokat a változó világról, és osztották meg véleményeiket egymással a hazai információtechnológia aktuális kérdéseiről. Laufer Tamás, az IVSZ elnöke az EU-s források fontosságára és bátrabb üzleti döntések jelentőségére hívta fel a figyelmet.

„A túlélési technikák elsajátításával és a növekedés tudatos tervezésével van út a magyar informatikai vállalatok előtt. Ehhez fontos azonban a megújulás, amely két fontos pillérének társadalmi és iparági szinten is az oktatást és az innovációt tartom. Nem véletlen, hogy mindkét terület az IVSZ kiemelt stratégiai fókusza.” – mondta el meg nyitóbeszédében Laufer Tamás, az IVSZ elnöke, aki a források elemezésénél hangsúlyozta: „A KSH adatai szerint az iparág egyetlen növekvő ágazatként az idén 4,5 százalékos javulást mutat. Magyarország az Európai Szociális Alapból, a Kohéziós Alapból és a strukturális alapokból a 2007 és 2013 között rendelkezésére álló 25 milliárd euró 37 százalékát fizette ki eddig támogatásként. Ez a teljesítmény az uniós átlagnak felel meg, kihívást jelent azonban a maradék forrás felhasználása. Biztató, hogy 2015-ig van rá lehetőség, és hogy az önrészt 25-ről 15 százalékra csökkentették. A tavaly nyáron született legutóbbi kormánydöntés 40 db fejlesztési konstrukciót sorol fel (köztük 2 pályázati konstrukciót és 38 kiemelt projektet). Ezek együttesen 57,5 Mrd Ft e-közigazgatási fejlesztési forrás felhasználását teszik lehetővé a 2013. december 31-ig tartó időszakban.

Az IKT szektornak fontos feladatai vannak, hiszen az európai digitális menetrend 2020-ra kitűzött célja, hogy mindenki legalább 30 Mbps sebességű internet-hozzáféréssel, az európai háztartások legalább fele pedig a 100 Mbps-t meghaladó internetkapcsolatra szóló előfizetéssel rendelkezzen. A szélessáv 10 százalékpontos növekedése a GDP 1,21- 1,38 %-os emelkedésének feleltethető meg a világbank szerint, így ez mindenki számára kiemelt jelentőségű.

A konferencia előestéjén megtartott szűkebb körű üzleti vacsorán Mocsai Lajos, az olimpián szép sikereket elért férfi kézilabda válogatott szövetségi kapitánya tartott előadást. Vastapssal kísért előadásában vezetői kvalitásokról és stílusokról, hitről, bizalomról, önbizalomról, az együttműködés lehetséges formáiról, a csapatszellem erejéről, a motiváció és önmotiváció fontosságáról hallhattak gondolatokat a vacsora résztvevői. Mocsai Lajos dinamizmusa, szellemisége példaértékű lehet minden felsővezető számára.

A kétnapos rendezvényen az informatikán kívülről érkező előadók saját szakterületeik szempontjait állították a szakemberek szolgálatába. Dr. Nógrádi György, biztonságpolitikai szakértő az informatikában is jól látható kétpólusú világ kérdéseit elemezte, míg Dr. Mellár Tamás, közgazdász kritikus szemmel világított rá a magyar gazdaságpolitika kérdéseire és további lehetséges irányaira.
Második nap nyitóelőadásában Prof. dr. Bagdy Emőke a jó stressz okozta pozitív változásokról beszélt, és megtanította a konferencia közönségét ezeknek a folyamatoknak az elsajátítására.   Bojta János, az IVSZ elnökségi tagja ismertette a most indult IVSZ Szoftverfejlesztési Tanúsítványt és elemezte ennek tervezett előnyeit. 

 

Kulcsszavak: konferencia MENTA IVSZ

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09

Nők az informatikában – Számít a nemek aránya a munkahelyen?

2024. március 12. 20:53

Szemünk előtt zajlik az e-kereskedelem mohácsi csatája

2024. március 6. 13:05