Kutatók éjszakája - Az élet színes oldaláról az Óbudai Egyetemen

MTI Sajtóadatbank, 2012. szeptember 24. 08:09

Az élet színes oldaláról a kémia laboratóriumban, az aszimmetrikus molekulákról esik majd egyebek mellett szó szeptember 28-án, a Kutatók éjszakáján az Óbudai Egyetemen, ahol a látogatók kőkori sétát is tehetnek a kiscelli ősember nyomában.

Miért színes az egyik anyag, folyadék vagy virág és a másik miért nem? Miért változtatja színét az indikátor, és mit jelez, milyen fizikai paraméter nyomon követésével bizonyíthatjuk a lejátszódó kémiai folyamatokat? - ezekre a kérdésekre kapnak egyebek mellett választ mindazok, akik részt vesznek Az élet színes oldala a kémia laboratóriumban elnevezésű rendezvényen.

"Az antociánok a növényekben található lila színezékek, de színüket a kémhatás a sárgától a pirosig módosíthatják. Ez a tulajdonság adja a virágszirmok változatos színét is" - írja az ismertető.
 
Tudja-e a balkéz, hogy mit csinál a jobb elnevezésű rendezvényen az aszimmetrikus molekulákról esik majd szó.
 
"Azokat az aszimmetrikus molekulapárokat, amelyek egymás tükörképei, de nem hozhatók fedésbe egymással, enantiomer pároknak nevezzük. Ezek a molekulák úgy hasonlítanak egymásra, mint az ember jobb és balkeze, hasonló szerkezetük ellenére azonban egymástól drasztikusan különböző biológiai hatással rendelkeznek. Az előadás szemlélteti az eltérő hatások geometria okait. Több példát említ a molekulák eltérő hatásira, ahol az egyik molekula hasznos tulajdonsággal bír, míg a másik rákot, torzszülést okozhat" - hangsúlyozza a Kutatók éjszakájának a honlapja.
 
A mindennapi szennyezőkről esik majd szó az Árt-e a férfiasságnak az ivóvíz?  című rendezvényen. Az ipari országokban egyre több kémiai anyagot állítanak elő, ezek egy része kijut a természetbe, néhányuk, például a hormonhatású szennyezők ártalmasak az állatokra és az emberre. 
 
"Az utóbbi időben nyilvánvalóvá vált, hogy az ipari országokban a férfiak nemzőképességének csökkenése kapcsolatba hozható a kijutott szennyezésekkel. A hormonhatás felismerése nehéz feladat, mert egyes anyagok csak bizonyos fajokra hatnak és csak kritikus életszakaszokban. Veszélyességüket fokozza, hogy hatásuk gyakran csak több generáció múlva érvényesül" - mutat rá a honlap.
 
A résztvevők kőkori sétát is tehetnek a kiscelli ősember nyomában a "Doberdó tanösvényen", ahol több millió éves geológiai képződményeket figyelhetnek meg, és megtapasztalhatják az emberi hatások környezeti következményeit. Az erdő közepén kőkori lakomával vendégelik meg látogatókat, akik megtudhatják, melyek a "paleolit étrend" ínyenc különlegességei. 
 
Hetedik alkalommal rendezi meg idén a Tempus Közalapítvány a Kutatók éjszakáját, amelynek a Bay Zoltán Alkalmazott Kutatási Közalapítvány az egyik társszervezője. Az Európai Bizottság támogatásával 2005 óta Európa-szerte megvalósuló egész napos, fesztiváljellegű esemény célja a tudomány és a kutatói pálya népszerűsítése.
 
Előzetes regisztráció és a részletes programkínálat www.kutatokejszakaja.hu honlapon, valamint a Facebookon (http://www.facebook.com/kutatokejszakaja).
Kulcsszavak: tudomány

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09