alfa 99: full frame-es SLT fényképezőgép a Sonytól

forrás Prim Online, 2012. szeptember 25. 08:05

A féligáteresztő tükrös technológia újabb fordulóponthoz érkezett a Sony új csúcsmodelljének bemutatásával. A 24 megapixeles alfa 99 kettős autofókusz-rendszerrel és professzionális videózási képességekkel rendelkezik.

Az új Sony alfa 99 a japán gyártó első teljes képkockás (full frame-es) féligáteresztő tükrös fényképezőgépe, melyet a professzionális és a komoly amatőr fotósoknak szán. A régóta várt új zászlóshajó lelke egy újonnan fejlesztett, 24,3 megapixeles Exmor CMOS szenzor, mely a BIONZ képfeldolgozó processzorral együttműködve biztosítja a magas szintű képalkotást álló- és mozgóképek esetében is.



Az alfa 99-ben a full frame szenzor felbontóképességét egy szintén új, különálló, multiszegmens felépítésű, alacsony áteresztésű optikai szűrővel növelték meg. Az új fogadóoldali LSI áramkörökkel ellátott BIONZ processzor különösen nagy sebességgel képes feldolgozni a szenzorból érkező adatokat. A szintén új, területspecifikus zajcsökkentő algoritmussal együtt ez lehetővé teszi a részletgazdag, kevés zajjal rendelkező 14 bites tömörítetlen (RAW) képek előállítását.

A fejlett BIONZ processzor a maximális érzékenységet 9 ugrással ISO 50-ről egészen az ISO 25600-as értékig képes feltornászni kiterjesztett érzékenységi módban. Az alfa 99 másodpercenként 6 teljes felbontású képet képes készíteni, úgynevezett Tele-zoom módban pedig a sebesség 10 kép/másodpercre növelhető.

Full frame kettős autofókusszal


A bejelentés idejében a Sony alfa 99 a világ első teljes képkockás fényképezőgépe, mely kettős autofókusz-rendszerrel felszerelt. A 11 kereszt típusú érzékelővel ellátott 19 pontos autofókusz-rendszert multi-fókuszpontos fázisérzékelős rendszer egészíti ki, mely nem kevesebb, mint 102 fókuszponttal teljesen beborítja a képérzékelő szenzort. A féligáteresztő tükrös technológiával együtt ez a kettős autofókusz-rendszer nagyon gyors és pontos élességállítást tesz lehetővé, mely még akkor is fenntartja a követő fókuszt, ha a tárgy elhagyja a 19 pontos AF keretet.

A gépet ellátták egy új AF-D folyamatos autofókuszmóddal is, amely mozgó tárgyaknál különösen hatékony.
Az AF-D mód már megjelenéstől támogatott a SAL2470Z, SAL2875, SAL50F14, SAL300F28G2, SAL70400G és SAL500F4G objektívekkel, de firmware-frissítéssel több objektívvel is elérhető lesz.

Tovább finomították a fókuszálást, az új fókusztartomány-kontroll funkcióval a felhasználó állíthatja be az AF rendszer által felismert távolsági tartományt. A kamera ilyenkor egy megadott tartományon belül állít élességet, ami jól jöhet, ha például egy drótkerítésen keresztül készítünk fotókat egy sporteseményről.



Videó megállás nélkül

Mozgókép rögzítése esetén a kamera támogatja a teljes képkockás Full HD 50p/25p progresszív videofelvételt, amely megfelel az AVCHD Version 2.0 specifikációknak, és ami átkapcsolható 60p/24p-re. A Full-Time Continuous AF Movie mód lehetővé teszi, hogy videofelvételek közben a fókusz folyamatosan kövesse a mozgó tárgyakat. A felvételek készítése közben pedig lehetséges a valós idejű Full HD videolejátszás a HDMI kimeneten keresztül, valamint a megszakításmentes „dual-card” felvétel a kamera mindkét kártyanyílását használva.

A mozgóképfelvételt külön támogatja a váz elején elhelyezett multi-kontroller tárcsa is, amely lehetővé teszi az expozíció, az ISO érzékenység, a mérési metódus, a zársebesség, a rekesz és a hangrögzítési szint zajmentes beállítását Full HD videofelvételek rögzítése alatt. A hatékonyságot növeli az új VG-C99AM Vertical Grip, amely három akkumulátort képes befogadni, és melyben lehetséges az elemek cseréje menet közben, a felvétel megállítása nélkül. Az SLT technológiának köszönhetően a gép nem melegszik, és a videofelvételek hosszának csak a memóriakártya kapacitása szab határokat.

A gépen található egy audioszintjelző, valamint egy fülhallgató-bemenet a hangerő és a hangminőség pontos monitorozásához. Az opcionális XLR adapter kit minőségi puskamikrofont és professzionális XLR csatlakozási lehetőséget ad a fényképezőgéphez a megbízható hangrögzítés érdekében.


További tulajdonságok

A fényképezőgép XGA OLED Tru-Finder keresőt kapott, amely kiváló kontraszttal, fényerővel és felbontással rendelkezik. Ezt kiegészíti a három irányba mozgatható, 1229 ezer képpontos, WhiteMagic technológiával ellátott XtraFine LCD hátoldali kijelző.

A professzionális jellemzők ellenére az alfa 99 mindössze 733 gramm súlyú. A gépborítás nagy szilárdságú magnéziumötvözetből áll, a por és a pára ellen vízálló tömítések védenek, a gombokat pedig göröngyös érzetűvé tették. A gép fogantyúját újratervezték, a kapcsolókat és gombokat különböző alakúvá tették az ujjbeggyel történő megkülönböztethetőség érdekében. A véletlen elforgatásokat megelőzendő a fényképezőgépet ellátták egy expozíciós mód tárcsazárral, az új fejlesztésű Quick Navi Pro interfész pedig lehetővé teszi a fotózási paraméterek gyors, egykezes beállítását. Az alfa 99 PC-ről is irányítható, lehetőség van többek közt váltani álló- és mozgókép között, és automatikusan átküldhetőek az állóképek számítógépünkre.

Kiegészítők széles választéka

A full-frame képalkotási képességekhez ideális kiegészítő az új 300mm F2.8 G SSM II (SAL300F28G2) objektív, amelyet főként sporteseményekhez és természetfotózáshoz terveztek. Az objektíven a Sony saját fejlesztésű Nano AR bevonata biztosítja a hibátlan állóképeket és HD videókat, a megnövelt kontrasztarányokat, a becsillanások és a szellemképek elkerülését. Az új LSI áramkör ezalatt gyorsabb és pontosabb autofókuszt tesz lehetővé, fejlesztett követő fókusszal. A por- és  nedvességálló dizájn alkalmassá teszi az objektívet a legkeményebb körülmények közötti fotózásra is.

Mindezek mellett egy új, széles rekeszű Carl Zeiss A bajonettes objektív is fejlesztés alatt áll, amelyet a kamera 35 mm-es full frame szenzorához optimalizálnak. A Planar T* 50mm F1.4 ZA SSM jövő év tavaszán lesz elérhető.

A fényképezőgéphez szánt HVL-F60M vaku erőteljes (ISO 100 értéknél GN60 méteres hatótávolsággal rendelkező) beépített LED villanóval rendelkezik. A „smart” funkciói közé tartozik a több vezeték nélküli vaku arányainak beállítása, a Quick Shift Bounce finombeállítási lehetőség, a működés pedig a vaku Quick Navi rendszerén keresztül irányítható. A HVL-F60M por- és nedvességálló, tartozékként jár hozzá egy bounce adapter, valamint egy színkonverziós szűrő. Az α99 mellett azokhoz a kamerákhoz ideális, amelyek rendelkeznek az új Multi Interface vakupapuccsal, de használható az Auto-lock Accessory vakupapucsos fényképezőgépekkel is a tartozékként adott ADP-AMA Shoe adapterrel.

A 49 mm-es és 55 mm-es objektívekkel kompatibilis HVL-RL1 körvaku LED-es megvilágítással segíti a makrofotózást. A fényerő fokozatmentesen adagolható a kreatív fotózás érdekében. A vaku a SAL30M28 és SAL50F18 objektívekkel az opcionális FA-MA1AM Macro Light adapterrel használható.

Az új XLR-K1M XLR adapter kit emellett két XLR terminált kínál ahhoz, hogy az α99-et  professzionális mikrofonokkal és keverőpultokkal lehessen összekötni. A készletben megtalálható az ECM-XM1 a körsugárzó (monoaural) puskamikrofon is, de egyéb profi mikrofonokkal is használható.

Az RMT-DSLR2 Remote Commander lehetővé teszi a vezeték nélküli zárkioldást állóképek esetén, és a felvételek elindítását, valamint megállítását videózás közben. Kompatibilis az A és E bajonettes fényképezőgépekkel.

Az LCS-BP3 hátitáska kapacitása elegendő helyet biztosít az α99-nek, a markolatnak és a csatlakoztatott telefotó zoom objektíveknek, valamint a 3-4 tartalék objektívnek és egy 15.5”-os laptopnak.

Az ADP-AMA egy új vakupapucs adapter, amellyel a Multi Interface vakupapucsos kamerák használhatók az Auto-lock Accessory vakupapucsos kiegészítőkkel, illetve az Auto-lock Accessory vakupapucsos kamerákra csatlakoztathatóak a Multi Interface vakupapucsos kiegészítők.

A PCK-LM14 Screen Protector Semi Hard Sheet megvédi a kamera LCD képernyőjét a portól és a karcolódástól.

Az új SDXC UHS-I memóriakártya, az SF-64-UX (64GB) a megnövelt olvasási (94MB/s) és írási (43MB/s) sebességénél fogva különösen alkalmas sorozatfelvételek készítésére, és a RAW képek vagy videók PC-re másolását is jelentősen gyorsabbá teszi. A kártya vízálló, és különböző hőmérsékleti körülmények között is működőképes marad.

Az α99 teljes képkockás, féligáteresztő tükrös fényképezőgép 2012 novemberétől lesz elérhető Európában.

Hirek.com - Kiemelt hír ROVAT TOVÁBBI HÍREI

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

A mesterséges intelligencia már érzékelhetően jelentős hatással bír az IT munkaerőpiacra is, így számos változást hozhat magával az idei évben. Bizonyos munkakörök továbbra is keresettek maradnak, összességében azonban csökkenő tendencia figyelhető meg az IT szakemberek foglalkoztatása iránt - a költségcsökkentés és az AI megjelenése átrendeződést hozhat a piacon.

2024. március 20. 10:09

Nők az informatikában – Számít a nemek aránya a munkahelyen?

A No Fluff Jobs nemzetközi állásportál immár negyedik alkalommal elemzi a magyar, a lengyel, a cseh, a holland és az ukrán technológiai szektorban dolgozó nők fizetését, szakterületeit és készségeit, ám ezúttal más megközelítésből vizsgálta e témát. Elsősorban azt mérte fel, mikor kezdődött a nők érdeklődése e terület iránt, és kaptak-e támogatást céljaik megvalósításához. Az elemzés kitér a nemek közötti megkülönböztetésekre és egyenlőtlenségekre is.

2024. március 12. 20:53

Szemünk előtt zajlik az e-kereskedelem mohácsi csatája

Dömping árakkal, a hirdetési felületek leuralásával, tömegesen lehetetlenítheti el a hazai webáruházak működését a kínai e-kereskedő platform, a Temu. A csata még nem dőlt el, sürgős cselekvésre van szükség, különben megsínyli a hazai e-kereskedelmi piac jelentős része – figyelmeztet Szabó László a Growww Digital digitális marketing szakértője.

2024. március 6. 13:05

Magyar fejlesztők programján ámul a világ: Már nem csak tanul, teremt is a magyar MI

Az egészségügyi területen az adatok hiánya és költségessége korlátozza az MI fejlődését, különösen a bőrbetegségek esetén. A magyar MI fejlesztő csapat, az AIP Labs azonban létrehozott egy olyan fejlett, generatív MI-t, amely nemcsak tanul a meglévő forrásokból, hanem új adatokat is képes létrehozni, megkerülve a drága és nehezen beszerezhető címkézett adatok problémáját. Így szintetikus képeket tudnak alkotni olyan ritka bőrbetegségekről is, amelyekről jelenleg kevés információ áll rendelkezésre.

2024. február 27. 20:28

Magyar siker a bahreini Forma 1-en

A szezonnyitó Forma-1-es futam házigazdája, a Bahrain International Circuit (BIC) ma kiadott sajtóközleményében jelentette be, hogy a magyar Festipay készpénzmentes fizetés és integrált rendezvénymenedzsment szolgáltató cég által működtetett BIC PAY bevezetésével készpénzmentes fizetési rendszerre állnak át. 

2024. február 21. 16:15

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50