Kockázati tőke segíti a felhőbiztonságot

forrás Prim Online, 2012. szeptember 26. 10:38

Három diák és docensük közös technológiai újítása adhat lendületet a felhőalapú fájlmegosztásnak világszerte. A feltalálók által alapított Tresorit Kft. szoftvere egy új titkosítási módszerrel biztonságossá teszi a felhőalapú fájlmegosztást. A Tresorit 380 millió forintos befektetést kapott az Euroventures IV kockázati tőkebefektető alaptól és kilenc magánbefektetőtől. Céljuk a piacvezető pozíció megszerzése a megosztható titkosítást használó felhő-alapú fájlszolgáltatók között, elsősorban kis- és közép vállalatok körében. E területen mindezidáig nem állt rendelkezésre a biztonsági szakembereket megnyugtató megoldás. A befektetést az Európai Unió Jeremie Alapja és a Svájci–Magyar Együttműködési Program tette lehetővé.

A Tresorit Kft-t két éves közös kutatómunka után 2011-ben alapította a Budapesti Műszaki Egyetem három mérnök informatikus hallgatója, Szebeni Szilveszter, Lám István és Eisenberger András, valamint a BME CrySyS Laboratóriumának vezető docense, dr. Buttyán Levente. Eredeti kutatási témájuk a peer-to-peer fájlrendszerekkel való titkosított fájlmegosztás lehetősége volt, egy olyan rendszer tervezése, amely gyakorlatilag „lefülelhetetlen”. Időközben kiderült, hogy a kifejlesztett technológia kiválóan alkalmas felhőalapú (cloud) rendszerekre is. E rendszerek biztonságossá tételére égető szükség van az üzleti világban. A felhő alapú adattárolás biztonsági problémája jelenleg a legnagyobb gátja a cloud szolgáltatások terjedésének. A csapat, amelyben időközben Eisenberger helyére Szilágyi György lépett, profilt váltott és immár a felhő rendszerek biztonságosabbá tételére koncentrált. „Más, hasonló szolgáltatások egyszerűen nem nyújtanak megfelelő biztonságot, viszont roppant könnyű a használatuk. Mi ugyanezt akartuk, csak teljesen titkosítva. A felhő biztonsági hiányosságaira kiváló válasz a technológiánk,”- mondta Lám István, a Tresorit Kft. alapító-ügyvezető igazgatója.


Megoldásuk, a Tresorit egy egyszerűen használható, felhő alapú, biztonságos fájlszinkronizáló szoftver, kifejezetten üzleti felhasználók bizalmas adatainak megosztására. A szoftverrel megosztott könyvtárak hozhatók létre, úgy, hogy a könyvtárban található fájlok még a feltöltés előtt a háttérben titkosításra kerülnek, és titkosított formában kerül a felhőbe. A felhőből letöltve csak azok képesek dekódolni az adatot, akiknek a tulajdonosa kifejezetten jogosultságot adott. Mások képtelenek megfejteni a fájl tartalmát. A Tresorit különlegessége, hogy a titkosított tartalmak újratitkosítás nélkül megoszthatók, illetve a megosztás visszavonható. „ A magyar innováció és tehetség egyik kiemelkedő példája a Tresorit.  Meggyőződésünk, hogy a befektetésünkkel és a befektetői csapat tapasztalatával kiegészülve komoly nemzetközi piacot építhet ki magának a cég,” – mondta Tánczos Péter, az Euroventures igazgatója, egyben a Tresorit Kft. Felügyelőbizottságának tagja.


A Tresorit csapatát befektetőként olyan tapasztalt IT szakemberek, valamint vállalkozók segítik, mint Andreas Kemi, svéd informatikai vállalkozó, többek között a Scala, UCMS Group társalapítója, a LogMeIn és Quinyx korai befektetője; Szőke Márton, a Yahoo! által 2008-ban felvásárolt IndexTools alapítója, jelenleg aktív befektető informatikai és biotechnológiai vállalkozásokban; valamint Fejes Balázs, a New York-i tőzsdén jegyzett EPAM Systems Financial Services üzleti egységért felelős igazgatóhelyettese. Előbbi két szakember csatlakozik a Tresorit Kft. Felügyelőbizottságához is.


A Tresorit Kft. az elmúlt néhány hónapban több rangos külföldi díjat és versenyt nyert, mint például a Global Security Challenge Európai díja vagy az Intel Challange kelet-európai döntője. Több jelentős konferencián is megjelentek, így a Magyar Innovációs TechShow-n, és az InnovactForum-on Reimsben. Lám István szakmai munkája szintén többszöri elismerésben részesült.  Elnyerte az Ifjúsági Innovációs Díjat, az Ifjúsági Bólyai Díjat, a GE Foundation Scholar-Leaders díját és a Köztársasági Ösztöndíjat. A Tresorit Kft-nek jelenleg 11 munkatársa van. Technológiájuk további fejlesztése megnyithatja az utat a Tresorit nagyvállalati alkalmazása előtt, valamint tervezik további cloud-kriptográfiai megoldások fejlesztését is.

Euroventures: 7 milliárdos társbefektetési alap KKV-knak
Az Euroventures Kockázati Tőkealap Kezelő Zrt. Közép-Kelet Európa vezető, független kockázati tőkebefektetője. Az Euroventures csapata 1989 óta több mint 40 alkalommal fektetett be nemzetközi ambíciókkal rendelkező magyar vállalatokba. A cég 2010 óta kezeli az Európai Uniós Jeremie-program részeként létrejött Euroventures IV társbefektetési alapot, mely a Svájci–Magyar Együttműködési Program hozzájárulásával 7,1 milliárd forintra bővült. Az Euroventures IV alap célja ígéretes, kiváló menedzsmenttel rendelkező magyar közép- és kisvállalkozások - társbefektetők bevonásával történő - tőkefinanszírozása. Az alap futamideje 10 év, a befektetési periódus 2013. december 31-ig tart.
 

Hirek.com - Kiemelt hír ROVAT TOVÁBBI HÍREI

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

A mesterséges intelligencia már érzékelhetően jelentős hatással bír az IT munkaerőpiacra is, így számos változást hozhat magával az idei évben. Bizonyos munkakörök továbbra is keresettek maradnak, összességében azonban csökkenő tendencia figyelhető meg az IT szakemberek foglalkoztatása iránt - a költségcsökkentés és az AI megjelenése átrendeződést hozhat a piacon.

2024. március 20. 10:09

Nők az informatikában – Számít a nemek aránya a munkahelyen?

A No Fluff Jobs nemzetközi állásportál immár negyedik alkalommal elemzi a magyar, a lengyel, a cseh, a holland és az ukrán technológiai szektorban dolgozó nők fizetését, szakterületeit és készségeit, ám ezúttal más megközelítésből vizsgálta e témát. Elsősorban azt mérte fel, mikor kezdődött a nők érdeklődése e terület iránt, és kaptak-e támogatást céljaik megvalósításához. Az elemzés kitér a nemek közötti megkülönböztetésekre és egyenlőtlenségekre is.

2024. március 12. 20:53

Szemünk előtt zajlik az e-kereskedelem mohácsi csatája

Dömping árakkal, a hirdetési felületek leuralásával, tömegesen lehetetlenítheti el a hazai webáruházak működését a kínai e-kereskedő platform, a Temu. A csata még nem dőlt el, sürgős cselekvésre van szükség, különben megsínyli a hazai e-kereskedelmi piac jelentős része – figyelmeztet Szabó László a Growww Digital digitális marketing szakértője.

2024. március 6. 13:05

Magyar fejlesztők programján ámul a világ: Már nem csak tanul, teremt is a magyar MI

Az egészségügyi területen az adatok hiánya és költségessége korlátozza az MI fejlődését, különösen a bőrbetegségek esetén. A magyar MI fejlesztő csapat, az AIP Labs azonban létrehozott egy olyan fejlett, generatív MI-t, amely nemcsak tanul a meglévő forrásokból, hanem új adatokat is képes létrehozni, megkerülve a drága és nehezen beszerezhető címkézett adatok problémáját. Így szintetikus képeket tudnak alkotni olyan ritka bőrbetegségekről is, amelyekről jelenleg kevés információ áll rendelkezésre.

2024. február 27. 20:28

Magyar siker a bahreini Forma 1-en

A szezonnyitó Forma-1-es futam házigazdája, a Bahrain International Circuit (BIC) ma kiadott sajtóközleményében jelentette be, hogy a magyar Festipay készpénzmentes fizetés és integrált rendezvénymenedzsment szolgáltató cég által működtetett BIC PAY bevezetésével készpénzmentes fizetési rendszerre állnak át. 

2024. február 21. 16:15

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50