Bemutatták a BME nagyteljesítményű számítógépét

MTI Sajtóadatbank, 2012. szeptember 28. 09:11

A hagyományos, egy processzoros számítógépekhez képest naponta egy évnyi számítást képes elvégezni Superman, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem új szuperszámítógépe, amelyet csütörtökön mutattak be.

    Péceli Gábor, a BME rektora a számítógép értékét 70 millió forintra becsülte. Megjegyezte, a 360 CPU maggal rendelkező, majdnem 6 teraflops (mintegy 6 billió végrehajtás/másodperc) teljesítményű gép "új minőséget" jelent a BME számára, hiszen segítségével felgyorsul a nagy paramétertérrel rendelkező problémák vizsgálata.
    A rektor kiemelte, hogy az eszköz révén új lendületet kaphat a kutatások azon szegmense, amelyhez modellezés, szimuláció szükséges. "Talán ez a számítógép képes hozzájárulni ahhoz az integrációs törekvéshez, hogy a különféle karok, tanszékek kutatócsoportjai még szorosabban együtt tudjanak működni" - fogalmazott, hozzátéve, hogy a gép nemcsak a doktoranduszoknak, fiatal kutatóknak jelent nagy lehetőséget, hanem az egyetem egészének is.


    Szeberényi Imre, a BME kutatási-fejlesztési igazgatóhelyettese szakmai összefoglalójában kiemelte: az informatika nemcsak a kutatásfejlesztést, hanem az élet valamennyi területét átformálta. Az elmúlt évek legjelentősebb változásai között az elérhető eszközök árcsökkenését és rohamos fejlődését említette. A csúcstechnikáról szólva megjegyezte, hogy ma "már nemcsak a kiváltságosok és a hadiipar tudja megfizetni" a nagy teljesítményt.
    Elmondta, hogy a Superman nevű számítógép májusban érkezett az egyetemre és augusztus végén kezdődött a próbaüzem. Szeberényi Imre az elmúlt egy hónap alatt elvégzett munkát ismertetve arról számolt be, hogy az egyetem szinte valamennyi kara igénybe vette már a számítógép kapacitását, összesítve Superman mintegy 70-80 százalékos kihasználtsággal működött. Az igazgatóhelyettes megemlítette, hogy a számítógépet energiatakarékosra tervezték, így "az unatkozó gép" magától kikapcsol.
    Érdekességképp megjegyezte, hogy ha mindazt a feladatot, ami augusztus 26. óta futtattak a gépen, egy hagyományos, 2,8 gigahertzes számítógépen végezték volna, a műveletek ideje 17 évig tartott volna, a gép egy nap alatt nagyjából egy évnyi feladatot hajtott végre.

fotó: hirado.hu


    A sajtótájékoztatón beszámoltak a számítógép által elért kutatási eredményekről is. Az építőmérnöki kar vízépítési és vízgazdálkodási tanszékének a kutatói a Fertő-tó és a Balaton áramlási folyamatait, hullámzásának, a vízi környezet állapotának modellezéséhez alakítottak ki integrált hidrodinamikai modellt, amely segítségével kiszámíthatóvá válik egy esetleges idegen vízgyűjtő területről történő vízpótlás hatása vagy például a balatoni kikötők eliszaposodási folyamata is.

Kulcsszavak: szuperszámítógép BME

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09