Az ESET új információi a Mac OS X-t támadó Flashback trójai kártevőről

forrás Prim Online, 2012. október 1. 10:46

Az ESET számos okból kifolyólag úgy döntött, hogy alapos vizsgálat alá veti a az Apple számítógépeinek OS X operációs rendszereit megtámadó Flashback trójait, amely olyan új technológiát használt, ami a felhasználók webes aktivitása után kémkedik. Ez a kártevő terjeszkedése érdekében több módon is képes csatlakozni a C&C szerverhez, például domain neveket generál és Twitter hashtagekre is keres. 

A Flashback Mac-trójai az eddigi legismertebb rosszindulatú program, amely kifejezetten Mac gépeket támad. Az ESET eddigi vizsgálatai során - melyek közül az elsőt 2011 szeptemberében végezték - több százezer gépre kiterjedő megfertőzött, óriási botnet-et alkotó rendszert talált, ilyen méretű fertőzés a Mac-világban korábban nem fordult elő.

 

Az ESET elsődleges célja mindig is a vírusos fenyegetések visszaszorítása volt. A Flashback Mac-trójai veszélyessége miatt először a felhasználókat kellett informálni a létezéséről, hogy ellenőrizni tudják a rendszerüket, és fertőzés esetén megfelelő lépéseket tehessenek. Másodszor pedig meg kellett akadályozni a botnet mestert abban, hogy további frissített parancsokat küldjön a már megfertőzött gépekre. Ennek érdekében az ESET több biztonságtechnikai vállalattal is összedolgozott, hogy együtt a lehető legtöbb generált bot domain nevet regisztrálhassák.

 

"A fertőzés terjedésének kezdete 2012 márciusára tehető. Ekkor a magát frissítésnek álcázó kártevő a Java egyik biztonsági rését használta ki, hogy megfertőzze az Apple gépek OS X rendszerét. Április első napjaiban megfigyelő rendszereket telepítettünk, hogy lássuk, milyen nagyságú a fertőzés. Pár héttel később, május elején, az utolsó botnet-et irányító C&C szerver is leállt. Azóta mondhatjuk, hogy ez a botnet gyakorlatilag halott." - mondta Pierre-Marc Bureau, az ESET víruslaborjának vezető elemzője.

 

Az ESET különböző részlegei vettek részt a kutatásban. A pozsonyi központban az egyik csapat egy általános algoritmust hozott létre a bot ellen, míg Prágában és Montrealban az OS X kódot vizsgálták.

Kulcsszavak: Eset vírus security Mac

Biztonság ROVAT TOVÁBBI HÍREI

A Rakuten Viber elnyerte a SOC 2 Type 2 tanúsítványt

A Rakuten Viber, a világ egyik vezető kommunikációs platformja, amely nagy hangsúlyt fektet a biztonságos és privát kommunikációra, sikeresen teljesítette a Service Organization Control (SOC) 2 Type II tanúsítványt. A SOC 2 az American Institute of Certified Public Accounts (AICPA) által kidolgozott ellenőrzési szabvány. Szigorú keretrendszerét úgy alakították ki, hogy biztosítsa az ügyféladatok biztonságát, rendelkezésre állását, bizalmas jellegét és védelmét.

2024. április 24. 11:38

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50