Freedom House: Magyarországon biztosított az internet szabadsága

MTI Sajtóadatbank, 2012. október 3. 08:53

Magyarország az internethasználat és a digitális média szempontjából a szabad országok közé tartozik a Freedom House jelentése szerint; a független nemzetközi jogfigyelő szervezet 47 vizsgált ország közül az ötödiknek sorolta Magyarországot.

A washingtoni székhelyű intézet a vizsgált 47 országból 14-et sorolt a szabad kategóriába. A legnagyobb szabadságot élvezőnek ezen belül Észtországot minősítette, majd az Egyesült Államok, Németország és Ausztrália következik. Magyarország az ötödik legjobb pontszámot kapta.
Húsz ország részlegesen szabad, 13 pedig "nem szabad" minősítést kapott. Utóbbi kategóriában Irán, Kuba, Kína és Szíria szerepel a lista végén, olyan országok, ahol új korlátozások, növekvő cenzúra sújtja a világháló és a digitális média használóit. Ide tartozik Pakisztán, Szaúd-Arábia és Fehéroroszország is.


A teljes jelentés olvasható a http://www.freedomhouse.org/report/freedom-net/freedom-net-2012 internetes címen.
A témáról kiadott közlemény szerint a civil szervezet illetékese, Sanja Kelly fő megállapításként azt hangoztatta, hogy az internet szabadságát érő fenyegetések szélesebb körűek lettek, a hozzáférést korlátozni szándékozók kevésbé feltűnő módszereket választanak, miután az egyes honlapok blokkolását, a terjesztők őrizetbe vételét nemzetközi elítélés kísérte. Egyes országokban még mindig történnek brutális támadások bloggerek ellen, létezik politikai felügyelet, az internetes tartalom manipulálása és korlátozó szabályozás. Komoly eredményeket értek el ugyanakkor az internet szabadságáért harcolók is - tett hozzá a jelentés.
A jelentés átfogóan igyekezett vizsgálni az internet-hozzáférés kormányzati, infrastrukturális és gazdasági akadályait, a tartalom korlátozására irányuló törekvéseket, valamint a felhasználói jogok megsértése esetén rendelkezésre álló lehetőségeket.
Magyarország az első szempont alapján 100-ból 5, a második kategóriában 6, a harmadik vizsgálati tényező alapján 8 pontot kapott, úgy, hogy a 0 pont jelenti a teljes szabadságot.


A magyar "országjelentés" megállapította, hogy a lakosság többsége immár használni tudja az internetet. Az információs és kommunikációs technológiát a közösségi tevékenységek és tájékozódás mellett egyre inkább politikai jellegű tevékenységek keretében használják. A szektort központilag nem cenzúrázzák, de a nemzetbiztonsági szolgálatok figyelemmel követik - áll a jelentésben.
A szerzők megállapították, hogy az internetforgalomba a kormány nem avatkozik be, és nem korlátozza a sávszélesség, a routerek, switchek és egyéb eszközök használatát sem, azok a távközlési társaságok tulajdonában vannak. A törvény értelmében az internetet és a távközlési szolgáltatásokat kizárólag váratlan támadások, szükséghelyzet, válság esetén vagy honvédelmi célból lehet szüneteltetni. A legismertebb közösségi oldalak (Facebook, Twitter), a YouTube, valamint a nemzetközi blogszolgáltatások, web 2.0-szolgáltatások szabadon hozzáférhetőek, és számos magyar nyelvű blogszolgáltatás is létezik.


Magyarországon nem létezik semmiféle technikai szűrés, nincs cenzúra a honlapok blogok, szöveges üzenetek tekintetében, és nem létezik más módszer sem, amely megakadályozná a tartalomhoz való hozzáférést. Bárki indíthat blogot, weboldalt, bármilyen felületen kifejezheti véleményét – tartalmazza a Freedom House jelentése.


A jelentés emlékeztet arra, hogy kritikusai szerint a 2010-es médiaszabályozás nem egyértelmű fogalmakat és magas bírságrendszert használ, ami a bizonytalanság növekedése miatt öncenzúrához vezethet és dermesztő hatással lehet az újságírás egészére. Nincs azonban olyan online médium, amelyre ez alapján bírságot szabtak volna ki, és idei hatállyal az online hírközlőket ki is zárták az új szabályozás köréből - teszik hozzá. Az internetszolgáltatók jogilag nem felelősek a továbbított tartalomért, és nem is kötelesek annak ellenőrzésére.


A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) internetes hotline-szolgáltatást működtet, de nem hatósági eljárás, hanem társadalmi felelősségvállalás keretében, egyebek között a gyermekpornográf tartalmak kiszűrésére - derül ki a jelentésből.
Öncenzúra létezésére a szöveg fogalmazása szerint csak "anekdotikus" bizonyítékok szolgálnak, és nem is közvetlen állami beavatkozásról van szó, hanem gazdasági és politikai nyomásról. "Közelmúltbeli esetek azt sejtetik, az állami médiát illetően létezik valamiféle nyomás, amely öncenzúrát idézhet elő" - áll a jelentésben.


A Freedom House úgy vélte, hogy tavaly óta az MTI lényegében monopolhelyzetben van a piacon, mert híreinek nagy része ingyenesen hozzáférhető, sok más médiumot pedig nehéz gazdasági helyzetbe hozott a nemzetközi válság. Az ország "információs tájképe" ezzel együtt "viszonylag sokszínű" - állapította meg a jelentés, kiemelve, hogy a két legnagyobb hírportálnak, az Indexnek és az Origónak naponta 750 ezer látogatója van, de civil szervezetek, kisebbségek és vallási közösségek is rendelkeznek online hírforrással.


Kitért a Freedom House arra, hogy az alkotmány biztosítja a szabad véleménynyilvánítás jogát, továbbá védi a sajtó szabadságát és sokszínűségét. Hozzátette, hogy nincsenek viszont olyan törvények, amelyek kifejezetten a véleménynyilvánítás internetes formáit védik.
A jelentés megemlítette, hogy a szerkesztői függetlenséget törvény garantálja, és az újságíróknak joguk van forrásaik titokban tartására.

E-világ ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Fényes jövő vár idén az adatközponti szektorra

Saját átalakulási folyamaton megy keresztül az adatközpontok piaca, amely magába foglalja a legmodernebb technológiák használatát a műveletek és az erőforrások elosztásának optimalizálása, valamint a biztonsági protokollok javítása érdekében. 

2024. március 28. 19:05

A Philips Monitors E1 terméksorozat három új, többcélú modellel bővül

A Philips Monitors E1 sorozata ebben a hónapban három új modellel bővül. Az irodai felhasználók és távmunkában dolgozók számára szükséges összes alapvető funkcióval ellátott új modellek segítenek a felhasználóknak a kapcsolattartásban és növelik a termelékenységüket, mindezt versenyképes áron. 

2024. március 28. 13:27

Országszerte elérhetővé válik a Netrevalók program

A Netrevalók program sikeres tavalyi indulása után idén az Informatikai és Könyvtári Szövetséggel kötött megállapodással országos szintűvé válik a kezdeményezés, és 27 fővárosi könyvtár mellett 48 vidéki intézmény is csatlakozik a programhoz. Így összesen már 45 településen lesz elérhető a generációk digitális edukálását célzó program. A digitális infrastruktúra fejlesztése érdekében a Magyar Telekom a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár és az Informatikai és Könyvtári Szövetség részére 100- 100 darab monitort adományoz a programban résztvevő könyvtárak számára.

2024. március 28. 11:50

Tabudöntögető témákat feszegetnek a diákok a Megoldások a holnapért programban

Kiválasztották a Samsung és az EdisonKids által meghirdetett Megoldások a holnapért kihívás legjobb 50 diákcsapatát. A fenntarthatóság, a jövő oktatása és a közösség hívószavára összesen 120 jövőformáló és kreatív pályázat érkezett az ország számos pontjáról. A továbbjutók új készségekkel és ismeretekkel gazdagodhatnak a Megoldások a holnapért speciális tanulási platformján, hogy újszerű megoldást dolgozhassanak ki az általuk felvetett problémára. Az oktatási anyagok összeállításában, a diákok tervezői gondolkodásának elmélyítésében idén ismét kulcspartner a Cellux Csoport. A csapatokat támogató tanárok mentorálásában a Hősök Tere Alapítvány ad szakmai segítséget.

2024. március 28. 10:01

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09

Nők az informatikában – Számít a nemek aránya a munkahelyen?

2024. március 12. 20:53

Szemünk előtt zajlik az e-kereskedelem mohácsi csatája

2024. március 6. 13:05