London kétoldalú megállapodásokat akar a kibertér biztonságáról

MTI Sajtóadatbank, 2012. október 4. 08:50

Kétoldalú megállapodásokra törekszik a brit kormány mások mellett Kínával és Oroszországgal a kibertér biztonságáról, a kémkedés és a "destruktív internetes tevékenységek" visszaszorításáról - írta szakmai és diplomáciai forrásokat idézve szerdán a Financial Times.

A londoni gazdasági napilap online kiadásán a csütörtökön kezdődő budapesti kibertér-konferencia elé időzítve megjelent írás szerint a brit elképzelésekben szereplő megállapodások alapján az egyes kormányok kötelezettséget vállalnának az információcserére az internetet érintő válságok esetén.
 

A Financial Times által idézett egyik brit illetékes szerint Nagy-Britanniának jelenleg például nincs információcsere-egyezménye az internetes válságok elhárítására szakosodott kínai hatósággal. "El tudunk képzelni egy olyan kapcsolatrendszert, amelyben segítségnyújtási kötelezettségvállalás szerepel válság esetére" - idézte brit forrását a lap.
 

A Financial Times szerint ugyanakkor nem lesz könnyű bármiféle megállapodásra jutni Kínával és Oroszországgal, mivel éppen e két országot tekintik széles körben a nyugati kormányok és vállalatok elleni kiberkémkedés fő támogatóinak.
 

A lap szerint jelentős erőfeszítések történtek eddig is egy olyan átfogó nemzetközi szabályrendszerről szóló megállapodás érdekében, amely korlátokat állítana a kiberkémkedés vagy éppen a kiberhadviselés elé. Nyugati diplomaták szerint azonban nehéznek tűnik egy ilyen szabályrendszer megalkotása, mivel Oroszország és Kína kötelező erővel bíró dokumentumot akar, amely jogot biztosítana az egyes államoknak az információ ellenőrzésére.
 

Brit illetékesek szerint ugyanakkor sokkal nagyobb az esély olyan kétoldalú egyezségekre, amelyekben az államok megállapodnak az információcserében válság esetére, hasonlóan a fegyverzetkorlátozás terén alkalmazott megoldáshoz - áll a Financial Times szerdai írásában.
 

A budapesti kibertér-konferencián részt vesz William Hague brit külügyminiszter is, aki a hétvégén külön nyilatkozatban kérte a nemzetközi közösséget a széles körű részvételre a budapesti rendezvényen.
 

Hague a brit külügyminisztérium honlapján megjelent felhívásában felszólította a kormányokat, a nemzetközi szervezeteket, a civil társadalom képviselőit és az iparági szakértőket, hogy "gyűljenek össze Budapesten, és foglalkozzanak korunk egyik nagy kihívásával".

E-világ ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Az SAP AI-alapú fejlesztéseivel a gyáripar is átalakul

A termelékenység, a hatékonyság és a precizitás újabb szintje érhető el azokkal az AI-alapú fejlesztésekkel, melyeket az SAP mutatott be az ellátási láncokhoz kapcsolódó megoldásaiban a Hannover Messe kiállításon. A valós idejű adatokból származó, mesterséges intelligencia által felfejtett következtetések abban segítenek a vállalatoknak, hogy jobb döntéseket hozzanak az ellátási láncok egészében, racionalizálják a termékfejlesztést és javítsák a gyártás hatékonyságát.

2024. április 25. 16:31

Az LG OLED evo televíziók már a negyedik egymást követő évben kapják meg a környezetbarát minősítést

Az LG 2024-es OLED evo televíziói megkapták a Carbon Trust*  szén-dioxid-kibocsátás csökkentéséről**  és szén-dioxid méréséről***  szóló tanúsítványait, valamint a Société Générale de Surveillance (SGS) környezetvédelmi védjegyét****, amellyel az LG folyamatos ESG-kezdeményezéseit immár negyedik egymást követő évben ismerték el. Az LG legújabb OLED tévéi továbbá kiérdemelték az Intertek újrahasznosítási tanúsítványát*****, amely immár második éve bizonyítja ezen a téren is az LG környezetvédelmi felelősségvállalását.

2024. április 25. 14:53

Megjelentek az első HMD okostelefonok

A Human Mobile Devices (HMD) bemutatta első saját gyártású okostelefonjait: megérkezett a HMD Pulse Pro, HMD Pulse+ és HMD Pulse. A Pulse kollekció már most lefekteti a HMD designalapjait: merész vonalvezetés, egyedi tónusok, modern és letisztult esztétika, elegáns kialakítás, előkelő formatervezés – és mindez elérhető áron.

2024. április 25. 13:15

A Samsung legújabb képernyői az AI TV-k új korszakát hozzák el

A Samsung az Unbox & Discover eseményen mutatta be 2024-es Neo QLED 8K és 4K, valamint OLED televíziókból és hangprojektorokból álló portfólióját. A világ egyik élvonalbeli televíziógyártójaként elismert Samsung idén bevezetett készülékei olyan hatékony, mesterségesintelligencia (AI)-alapú funkciókkal rendelkeznek, amelyek minőségibb otthoni szórakozást kínálhatnak.

2024. április 25. 11:38

Kiderült, hogy állnak a magyarok a robotokhoz

Idén is kitárta kapuit a HVG Állásbörze, ahol több mint száz munkaadóval személyesen és hibrid formában is találkozhattak azok az álláskeresők, akik ellátogattak április 17-19-e között a Papp László Budapest Sportarénába. Mindenki kedvence, a Bastion Group robotkutyája is jelen volt az eseményen, ahol hatalmas volt az érdeklődés a robotika iránt.

2024. április 25. 09:56

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50