Skype vírus: hogyan kerüljük el adataink elvesztését?

Konkrét információk és tippek az üzenetküldő szolgáltatásokhoz

forrás Prim Online, 2012. október 10. 10:23

A tegnapi napon érkeztek először részletek arról a kartevőről, amely Skype üzenetekben terjed, és a mellékelt  frissítési linkre való kattintásra igyekszik rávenni az áldozatokat. A legkézenfekvőbb tanács mellett, azaz hogy figyeljünk, és ha váratlanul ilyen érkezik, semmiképpen ne kattintsunk rá, érdemes áttekinteni az általános dolgokat, amelyek az azonnali üzenetküldő szolgáltatások használatára érvényesek.

„Az azonnali üzenetküldő szolgáltatásokra kiemelt figyelmet kell szentelni IT biztonsági szempontból otthoni és vállalati környezetben egyaránt. Használatuk életünk fontos részévé vált, ismerőseinkkel minden információt itt osztunk meg, és állandó online jelenlétet biztosít a felhasználók számára. Ezt használják ki egyre gyakrabban a kiberbűnözök is. –  emelte ki Béres Péter, az ESET termékeit Magyarországon képviselő Sicontact Kft. vezető IT tanácsadója. A tegnapi hírek is bizonyítják, hogy egyre több speciálisan ezeken a felületeken terjedő kártevő bukkan fel, amire szerencsére a naprakész vírusirtók fel vannak készülve. A vírusirtó használata mellett, azonban a tudatos felhasználói szokásokra is érdemes figyelmet fordítani” – tette hozzá a szakértő.

·    A hathatós védekezéshez használjunk naprakész vírusirtót.
·    A telepített szoftvereink frissítését mindig csak megbízható letöltési forrásból - például a gyártó saját weboldaláról vagy például a Secunia Personal Software Inspector segítségével - frissítsük. A frissítést javasoló linkek mindig a gyártótól, vagy a futó program saját felbukkanó ablakában érkeznek, és sosem ismerős vagy ismeretlen partnerek chat üzenetében.
·    Érdemes kerülni/ törölni a különféle haszontalan Toolbar alkalmazásokat is, többségük csak kéretlen reklámokat jelenít meg, vagy ami még rosszabb: böngészési szokásaink, adataink után kémkedik.
·    Ha bármilyen chat ablakban bankkártya adataink, vagy akár PIN kódunk felől érdeklődnek, sose adjunk meg!
·    Készítsünk rendszeres biztonsági mentéseket, hiszen némely kártevők révén, akár véglegesen is elveszhetnek adataink, így a naprakész vírusirtóval való védekezést mindenképpen kombináljuk külső adathordozóra (külső HDD, USB eszköz, felhő tárhely, stb.) végzett időszakos mentéssel.

A Skype vírus megállítható- az ESET felhasználók védve vannak
Az eredeti beszámolóban jelzett Hotfile-os kártevőt tartalmazó .ZIP állományt közben szerencsére törölték, de természetesen más linkeken ez a későbbiekben bármikor újra felbukkanhat. Az ESET NOD32 illetve ESET Smart Security felhasználók védve vannak ettől a kártevőtől, hiszen azt az Antivírus "Win32/Dorkbot.B" néven felismeri és észleli. Erről bővebben a VirusTotal oldalon olvashatunk.
 

Kulcsszavak: Eset security vírus Skype

Biztonság ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Kiberbiztonsági útmutató készült a magyar kkv-knak

A magyar kisvállalkozásokat támogató kiberbiztonsági kézikönyvet mutatott be az Európai Innovációs és Technológiai Intézettel (EIT Digital), a Nemzetközi Digitális Alapítvánnyal (Global Digital Foundation) együttműködve a Huawei Technologies. 

2024. április 19. 18:43

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09