Eladta a Synergon cseh leányvállalatát

forrás: Prím Online, 2012. november 13. 09:39

Értékesítette csehországi leányvállalatát a SYNERGON Informatika Nyrt. A 100%-os tulajdonában álló Infinity a.s. közel 1,5 milliárd forintos áron kelt el.

Egy éves előkészítést követően sikeresen zárta egyik tranzakcióját a SYNERGON Informatika Nyrt. A tranzakció keretében a csehországi központú leányvállalat értékesítése jó alapot ad a stratégiába illeszkedő felvásárlások idei megkezdésére. Összhangban a SYNERGON Informatika Nyrt. (SYNERGON) tranzakciós stratégiájával, közel 1,5 milliárd forintos áron értékesítette a cseh Infinity a.s. 100%-os részesedését a cégcsoport. Az Infinity pozitívan járult hozzá a cégcsoport eredményéhez az elmúlt években, ugyanakkor a vételár a jelenlegi informatikai piaci hangulat, és a nehéz gazdasági viszonyok mellett jelentősnek mondható.

A SYNERGON menedzsmentje, az Infinity a.s. értékesítése előtt megvizsgálta, hogy a cseh piacon milyen további bővülést érhet el a társaság. Az átvilágítás során megállapítást nyert, hogy a jelenlegi szintről komolyabb növekedést csak újabb felvásárlásokkal lehet megvalósítani. Mivel az Infinity a 2011-ben történt IT Systems beolvasztással már a cseh rendszerintegrációs szektor jelentős részét birtokolja, ezért láthatóan az organikus növekedés csupán igen nagy nehézségek, és jelentős költségek árán valósulhatott volna meg.

Az Infinity a.s. esetleges értékesítése az elmúlt években már több alkalommal felvetődött, azonban a vételár, illetve az eladásból befolyó összeg újabb befektetésekbe történő felhasználása akkor még nem volt időszerű.

Az 1,5 milliárd forintos vételár elfogadásakor a SYNERGON Csoport menedzsmentje azt is mérlegelte, hogy az Infinity a cseh piacon az elmúlt évek tapasztalatai alapján kalkulált 100-150 millió forintos éves osztalékával, vagy egy esetleges értékesítéssel járul hozzá jobban a cégcsoport eredményeihez.

Az Infinity a.s. menedzsmentjéből álló szakmai befektetői csoport, mint vevő tett ajánlatot és állapodott meg a SYNERGON vezetésével. A cseh rendszerintegrátor társaságra tett közel 1,5 milliárd forint értékű vételi ajánlat és az elmúlt hónapokban megismert, a hazai infokommunikációs piacon jelentkező új befektetési lehetőségek meggyőzték a SYNERGON vezetését arról, hogy a cseh lányvállalat értékesítésre érett. A SYNERGON Igazgatótanácsa még a hosszú távú stratégia kialakításakor megbízta a vezetést annak kidolgozására, hogy a magyar, illetve a környező országok informatikai piacain milyen nagy biztonságú, egyben magas megtérülésű befektetési lehetőségek kínálkoznak. Az Infinity eladása előtt több olyan beruházási, és befektetési tervet ismertettet a SYNERGON vezetése az Igazgatótanáccsal, amely alkalmas lehet a SYNERGON Csoport készpénztermelő képességének javítására, azaz a Társaság eredményeinek jelentős növelésére is.

„Az új - befektetési holding alapú működési elvet követő - stratégiával összhangban sikeresen értékesítettük a cseh Infinity a.s. társaságunkat. Mondhatnám azt is, hogy egyik szemem sír, a másik nevet, hiszen az Infinity az elmúlt 12 évben jelentős hozzáadott értékkel bírt a SYNERGON működésében, viszont „nevetek” amikor arra gondolok, hogy a vételár a SYNERGON Csoport számára újabb befektetési lehetőségekre ad módot. A tavalyi IT Systems felvásárlással a vállalat a csehországi IT integrációs piac 30%-át birtokolta. Sok sikert, és további eredményes működést kívánunk az Infinity a.s. új tulajdonosainak, Jaroslav Prochazka vezérigazgatónak, és a vállalat dolgozóinak – nyilatkozta Dr.Jeszenszky Zoltán a SYNERGON Informatika Nyrt. Igazgatótanácsának elnöke.”

„Minden szempontból eredményesnek tekinthetjük a most lezárt értékesítést, hiszen a mai piaci viszonyok között a menedzsment által kínált vételár igen jelentősnek, sőt több szempontból nézve kiugróan magasnak mondható. Több vevőjelölttel tárgyaltunk az elmúlt évben, azonban mind az ajánlati ár, mind a további együttműködési lehetőség, a szinergiák kihasználására tett javaslatok meggyőzték a vezetést, hogy a menedzsment által képviselt cégnek adjuk el a cseh lányvállalatunkat. Az Infinity a.s. értékesítéséből származó bevétel, és az egyre javuló gazdasági teljesítményünk, lehetőséget kínál a SYNERGON Csoport számára, hogy a jól meghatározott, és az elmúlt hónapokban láthatóan fundamentálisan is alátámasztott stratégiáját kövesse társaságunk, melynek része a hazai és a nemzetközi infokommunikációs piacon történő szerepvállalás megerősítése. A most lezárt leányvállalati értékesítés jó alapot ad a korábban eltervezett tranzakciók megvalósítására, melyek között már előkészített, és szerződéskötést megelőző  fázisban lévő konkrét ügyletek is vannak.

Az akvizíciók mellett lehetőség nyílik arra is, hogy zöldmezős beruházással, partnereink révén nemzetközi színvonalú infokommunikációs szolgáltatást kínálhassunk – nyilatkozta Jutasi Zoltán a SYNERGON Informatika Nyrt. vezérigazgatója, az Igazgatótanács tagja.”    

Kulcsszavak: Infinity +céginfo Synergon

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50