Az Intel bevezette az első Xeon Phi processzorokat

Széll Zoltán, 2012. november 18. 11:02

Az Intel a hét elején bevezette a sokmagos MIC mikro-architektúrán alapuló kereskedelmi Xeon Phi társprocesszorokat, melyeket elsősorban a HPC (high-performance computing = nagy teljesítményű számítógépek) rendszerekhez ajánl. A vállalat már megkezdte az első ilyen processzorok szállítását a szuperszámítógép-piacra, ahol már hét szuperszámítógépben használják a Xeon Phi társprocesszorokat. A TOP500 lista legenergiatakarékosabb gépe a „Beacon” 1 watt energiával 2,44 GFLOPS teljesítményt (2,44 GFLOPS/W) szállít.

Az Intel Xeon processzorcsalád és az Intel Xeon Phi társprocesszor a korábbiaknál nagyobb párhuzamosságú alkalmazások futtatását teszi lehetővé páratlanul hatalmas teljesítménnyel, energia hatékonyan és egyszerű programozhatósággal. Ez a technológia egy új szilárd alap a HPC-khez és a valós világ kihívásaihoz: például időjárás előrejelzés, akár 21 napra, valamint egyéb, sok számítást igénylő olyan feladatokhoz, melyekhez korábban nagyon hosszú idő kellett,” mondta Diane Bryant, alelnök és az „adatközpont és összekapcsolt rendszerek” csoport vezérigazgatója.



 Az Intel Sok Integrált Magos (Intel MIC) architektúrán alapuló Intel Xeon Phi társprocesszorok kiegészítik a már kapható Intel Xeon processzor E5-2600/4600 termékcsaládokat. A két processzor együtt hatalmas teljesítményt szállít a nagy párhuzamosságú alkalmazásokhoz. Az Intel Xeon Phi termékekkel könnyen kezelhető sok nagy párhuzamosságú adatfeldolgozás, amely segíti a szuperszámítógépek gyors válaszadását a tudományos és műszaki problémák széles tartományára. Az Intel úgy véli, hogy ezek a lapkák utat nyitnak az „Exascale” számítógépekhez, melyek ezerszer nagyobb teljesítményre képesek, mint a ma kapható „Petascale” osztályú rendszerek. Az Intel a Xeon Phi lapkák készítéséhez 22 nm-es 3D Tri-Gate gyártástechnológiát használ.

 Az Intel Xeon Phi társprocesszor megkapja a család programnyelvek, párhuzamos modellek, technikák és fejlesztőeszközök minden előnyét, melyeket az X86 architektúrához használnak. Ezek segítik, hogy a szoftverfejlesztő vállalatok és IT cégek könnyen használhassák a párhuzamos kódokat és ne kelljen saját eszközöket fejleszteni, valamint hardverhez igazodó speciális programozási modelleket kidolgozni a kapcsolódó gyorsítókkal. Az Intel támogatja a szoftver szerszámokat, hogy segítse a tudósokat és mérnököket a kódok optimalizálásában, hogy megkapják a Xeon Phi társprocesszorok minden előnyét. Az Intel az Intel Parallel Studio XE és Intel Cluster Studio XE szoftverfejlesztő szerszámokat kínálja a fejlesztőknek. Ezek a ma kapható szerszámok megengedik a kódok optimalizálását és hasonló programozási nyelvek és modellek használatát mind a Xeon Phi társprocesszorokhoz, mind az Intel Xeon processzor E5 termékcsaládhoz és segíti, hogy az alkalmazások sokkal hatékonyabban tudják használni a többször tíz Intel Xeon Phi társprocesszor mag és az Intel Xeon processzor szálait.



 Az Intel két Intel Xeon Phi társprocesszor családot bocsátott ki. Az Intel Xeon Phi társprocesszor 3100 család a nagy volumenű számításokat támogatja, köztük olyan alkalmazásokat, mint az élettel kapcsolatos tudományok és pénzügyi szimulációk. Az Intel Xeon Phi 3100 család több mint 1 TFLOPS kétszeres pontosságú teljesítményre képes és maximum 6 GB memóriát támogat 240 GB/s sávszélességgel és olyan megbízhatósági jellemzőket tartalmaz, mint az ECC (error correction codes = hibajavító kódok). A család 300 W TDP kerettel rendelkezik.

 Az Intel Xeon Phi társprocesszor 5110P modell 60 magot használ 4-utas, egyidejű többszálú technológiával és magonként 512 KB L2 gyorsító-tárral. Ez a lapka 1,01 TFLOPS teljesítményt szállít és 8 GB GDDR5 memóriát és 320 GB/s memória-sávszélességet támogat. 225 watt TDP-vel a passzív hűtésű Intel Xeon Phi társprocesszor 5110P energia hatékony teljesítményt szállít, amely ideális a nagy sűrűségű számítógép környezethez. Ezek a jellemzők a társprocesszort alkalmassá teszik olyan programok futtatásához, mint a digitális tartalom-készítés és az energiakutatás. Az Intel ezt a változatot szállította először és ezért már szerepel a november elején kiadott TOP500 lista 40-ik helyén álló szuperszámítógépben.

 Az Intel támogatta több szuperszámítógép gyártó korai hozzáférését az Intel Xeon Phi társprocesszor technológiához, köztük olyanoknak, mint a Texas Advanced Computing Center (TACC). Az Intel alkalmazásorientált termékeket is kibocsátott: Intel Xeon Phi társprocesszor SE10X és Intel Xeon Phi társprocesszor SE10P. Ezek 1073 GFLOPS (1,073 TFLOPS) kétszeres pontosságú teljesítményre képesek 300 W TDP hőtermeléssel. Többi specifikációjuk hasonló az Intel Xeon Phi társprocesszor 5110P modelléhez.

 Az Intel Xeon Phi társprocesszor-családok fontosabb adatainak könnyebb áttekinthetősége érdekében ezeket táblázatban foglaltuk össze:



 Több mint 50 gyártó tervez olyan számítógépet, amelyek az Intel Xeon Phi társprocesszoron alapulnak. Ezek között olyan neves cégek találhatók, mint az Acer, Appro, Asus, Bull, Colfax, Cray, Dell, Eurotech, Fujitsu, Hitachi, HP, IBM, Inspur, NEC, Quanta, SGI, Supermicro és Tyan.

Az Intel Xeon Phi társprocesszor 5110P modellt már ma szállítják, de széles körben 2013. január 18-ától lesz kapható 2649 US$ végfelhasználói áron. Az Intel Xeon Phi társprocesszor 3100 termékcsalád 2013 első felében lesz elérhető 2000 US$ alatti végfelhasználói áron.
 

Kulcsszavak: Intel processzor

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50