Az okosasztalok javíthatják a jövő nemzedékek matematikai képességeit

MTI Sajtóadatbank, 2012. november 25. 08:59

A jövőbeli tantermek megtervezésével és tesztelésével foglalkozó kutatók szerint a Star Trek-típusú többérintős, többfelhasználós okosasztalok jelentősen javíthatják a diákok matematikai képességeit.

A négyszáz gyermek bevonásával készített hároméves felmérés eredményei alapján az interaktív okosasztalok sokkal hatékonyabbak a "papíralapú" oktatásnál, és használatuk révén a gyerekek megtanulnak hatékonyabban együtt dolgozni, ami segíti a matematikai feladatok gördülékenyebb megoldását. A vizsgálatban részt vevő gyerekek nyolc és tíz éves kor közöttiek voltak.


"A célunk az volt, hogy minél magasabb szintű aktivitásra sarkalljuk a diákokat, és a tudást a közös munka, a problémamegoldás és a kreativitás révén sajátítsák el, ahelyett, hogy passzívan hallgatják az új ismeretanyagot" - mutatott rá a tanulmányt vezető Liz Burd, a brit Durhami Egyetem munkatársa.


A Learning and Instruction című folyóiratban közölt tanulmány szerzői olyan szoftvereket fejlesztettek ki, amelyek infravörös rendszer révén érzékelik az asztallap megérintését. A tanteremben elhelyezett padok hálózatba vannak kapcsolva, és mindegyik össze van kötve a központi interaktív táblával is. A hozzá közvetlenül befutó információk révén a tanár azonnal tud segíteni a feladatban megakadt diáknak, anélkül, hogy megzavarná a csoportos munkát.


Burd csapatának eredményei szerint az okosasztalok matematikai programját használó diákok 45 százalékánál növekedett a saját maguk által kreált egyedi matematikai kifejezések és megoldások száma, szemben a papíron dolgozó társaikkal, akiknél ez az arány 16 százalék volt.


Az új rendszer közös munkára és a problémák ötletes, innovatív módon való megoldására sarkallja a tanulókat - húzták alá a szakemberek.

Kulcsszavak: tudomány oktatás

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50