A nők agyát jobban károsíthatja az alvási légzészavar

MTI Sajtóadatbank, 2012. december 4. 12:24

Az alvási apnoéban vagyis alvás-ébrenlét zavarral, alvási légzészavarral szenvedő nőknél nagyobb mértékű agykárosodást találtak amerikai kutatók, mint a követéses vizsgálatban szereplő - szintén apnoéval élő - férfiaknál.

A Los Angeles-i Kaliforniai Egyetem (UCLA) kutatóinak a Sleep című szakfolyóiratban ismertetett tanulmánya az első, amelyben ilyen összefüggésben elemezték az alvászavar következményeit.

Az alvási apnoe súlyos rendellenesség, az érintettek légzése alvás közben újra és újra "megakad", előfordul, hogy akár több százszor is egy éjszaka alatt. Minden egyes ilyen esetben csökken a vérben az oxigén szintje, ami sok sejt károsodását okozza a szervezetben.

 

Fontos, hogy ezt az állapotot kezelni kell, hiszen ha ez nem történik meg, magas vérnyomáshoz, szélütéshez, szívelégtelenséghez, cukorbetegséghez, depresszióhoz és más egészségügyi problémákhoz vezethet.

Követéses vizsgálatukba az UCLA alváslaboratóriumában kezelt nőket és férfiakat vonták be a kutatók. Tanulmányukban az érintett páciensek agyának fehérállományát vizsgálták orvosi képalkotó eljárással, majd a nemek közti eltérést elemezték.

Forrás: eletmod.hu

 

Megállapították, hogy a nők számára ez a betegség súlyosabb következményekkel járt, agyuk fehérállományában komolyabb károsodást találtak, mint a férfiak agyában. Ezek alapján a kutatók azt javasolják az orvosoknak, hogy a nőknél korábban, már kisebb panaszoknál kezdjék meg a kezelést - írta a ScienceDaily című tudományos ismeretterjesztő portál.

 

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09