Megnyílt a Szent-Györgyi Albert Agóra Szegeden

MTI Sajtóadatbank, 2012. december 14. 10:18

Megnyílt csütörtökön Szeged új, több mint 2 milliárd forintos beruházással kialakított tudományos és kulturális központja, a Szent-Györgyi Albert Agóra.

Botka László polgármester avatóbeszédében hangsúlyozta: az új intézmény a város legfontosabb értékét, a tudást mutatja be és egyben jelképezi, s ezt a tudást, a tudományt mindenki számára hozzáférhetővé kell tenni. A központ működésének elsődleges célja, hogy felkeltse a látogatókban az olthatatlan vágyat a tudás iránt, a régióban folyó kutatások közérthető bemutatásával a gyerekek érdeklődését már fiatal korban a természettudományok felé terelje – mondta a politikus.

fotó: http://tiszatajonline.hu/

A 6750 négyzetméteres hasznos alapterületű épület földszintje és első emelete közművelődési funkciókat tölt be, helyet kap itt például a hatvanéves Százszorszép Gyermekház, amely nevével ellentétben már a legkisebbektől a nyugdíjasokig minden korosztálynak kínál programokat.
 

Az 1,6 milliárd forintos uniós támogatással létrehozott központ egyik fontos attrakciója a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) ide költöző informatikatörténeti múzeuma. Az Európában egyedülálló gyűjtemény megismerteti a látogatókat a számítástechnika múltjával a logikai gépektől egészen a világhálóig, az SZTE Informatórium interaktív kiállítási tere pedig az egyetemen zajló informatikai kutatásokba enged bepillantást.
 

Az MTA Szegedi Biológiai Kutatóközpontjával közösen látványlaboratóriumokat alakítottak ki, ahol a természettudományok törvényszerűségeit, érdekességeit ismerhetik meg a Tisza-parti városban tanuló vagy idelátogató diákok és a felnőttek.
 

A két fiatal építész Báger András és Helmle Csaba tervezte központot a legkorszerűbb energetikai berendezésekkel látták el: a fűtést és a hűtést a földhőt hasznosító talajszondák biztosítják, a melegvizet napkollektorok, az elektromos áram egy részét napelemek állítják elő.

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09

Nők az informatikában – Számít a nemek aránya a munkahelyen?

2024. március 12. 20:53

Szemünk előtt zajlik az e-kereskedelem mohácsi csatája

2024. március 6. 13:05