Mikroblog az új kínai pártfőtitkár rajongóinak

MTI Sajtóadatbank, 2012. december 15. 11:12

Példátlan módon rajongói klubja van a legnagyobb kínai mikroblogon az új kínai pártfőtitkárnak, ami azt is mutatja: az új kínai vezetés várhatóan fokozottan használja majd az internetet az egyszerű emberek megszólításához.

"Pingping"-ként utal rajongói klubja Hszi Csin-pingre, a Kínai Kommunista Párt novemberben megválasztott új főtitkárára, az ország leendő első emberére a több mint 420 millió regisztrált felhasználót jegyző Sina mikroblogon. A november végén debütált, már 35 ezer követővel rendelkező rajongói klub újdonságnak számít Kínában, ahol a legfelső vezetés tagjairól az átlagemberek szinte semmit nem tudnak, azok magánélete, egészségi állapota, sőt gyakran programjaik és hollétük is rejtélynek minősül.
 

Hszi rajongói klubjának mikroblog-fiókja a fentiek miatt meglepő módon tele van a pártfőtitkárról készült fényképekkel, kedvenc mondásaira, hobbijaira, magánember mivoltára való utalásokkal. A fényképek között évtizedekkel ezelőtti, a kínai médiában soha nem látott fotók is találhatók. Akadnak nemrég készült felvételek is, amelyeken Hszi gyakran az emberek közt sétálva, egyszerű mikrobuszban ülve vagy éppen egy futball-labdával látható, egyszerű stílusú, megközelíthető vezetőként.
 

Az oldal nyomon követte Hszi délkelet-kínai utazását is, a hivatalos médiajelentéseket megelőzve számolva be annak programjáról és állomásairól. Az oldal tulajdonosa a kínai médiának úgy fogalmazott: nem tartozik a pártfőtitkár médiacsapatának tagjai közé, csupán nagy rajongója a politikusnak. Az oldal információi viszont ennek ellenkezőjét bizonyítják.
 

A mikroblog-fiók kiváló eszközként szolgálhat az internethez mind inkább kötődő kínai társadalom megszólítására, a politika és a politikusok átlagemberekhez való közelebb vitelére. Ez utóbbinak a hiánya miatt számos alkalommal érte már kritika a döntéshozókat. Az új vezetéstől ezen a téren is elődjeinél fiatalosabb, nyitottabb hozzáállást várnak az emberek.
 

A kínai sajtóban többször lehetett már olvasni olyan találgatásokról is, hogy Hszi Csin-ping akár saját mikroblogot is nyithat, mint ahogy tette azt többek közt Vang Jang, Kuangtung tartomány vagy Csang Csun-hszien, a Hszincsiang-Ujgur Autonóm Terület párttitkára. November elején a kormány is saját mikroblog-oldalt nyitott, a Sina statisztikái szerint a kormányzati szervezetek és hivatalok által regisztrált fiókok száma szeptember elején meghaladta a 33 ezret.

Kulcsszavak: politika Kína blog

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09

Nők az informatikában – Számít a nemek aránya a munkahelyen?

2024. március 12. 20:53

Szemünk előtt zajlik az e-kereskedelem mohácsi csatája

2024. március 6. 13:05